Gündem 5 milyon euroluk kart vurgunu

5 milyon euroluk kart vurgunu

Paylaş
5 milyon euroluk kart vurgunu

Rus hackerlardan satın aldıkları kart bilgileriyle 5 milyon euroluk vurgun yapan çete yakalandı

Antalya'da internet üzerinden Rus hacker'lardan satın aldıkları yabancı kişilere ait kredi kartı bilgilerini Encoder cihazıyla manyetik şeritli kartlara yükleyerek kurdukları sahte şirketler ile otel, motel, tatil köyleri, anlaşmalı halı, deri ve kuyum mağazalarından komisyon vererek çekim yapan 12 kişi yakalandı.

KASAPLIĞI BIRAKIP HACKER OLMUŞ
Liderliğini kasaplık yapan Bekir Emel'in yaptığı çete üyelerinin son 2.5 ayda yaklaşık 5 milyon euroluk vurgun yaptıkları belirlenirken, bilgisayarlarında yapılan ilk incelemede 1 milyon yabancıya ait kredi kartı bilgisine ulaşıldı.

Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, kentte yabancı kişilere ait kart bilgilerini yükledikleri manyetik şeritli kartlarla vurgun yapan bir çete olduğu bilgisine ulaşarak çalışma başlattı. Uzman polisler tam 2.5 ay yaptıkları çalışmada, liderliğini kasaplık yapan Bekir Emel'in (29) yaptığı, aralarında emlakçı, kuyumcu, halı mağazası sahiplerinin bulunduğu Abdullah Kılıç, (33), Murat Ankut (39), Metin Kara (61), Adem Yılmaz (34), Cemal Dönmez (32), Reşit Özbek (54), Mehmet Demir (37), Eren Karadağlıoğlu (27), Sinan Yusma (27), Selçuk Gömleksiz (30) ile sahtecilik ve dolandırıcılık suçundan aranan, 2007 yılında eşinin ihbarı üzerine yakalanarak cezaevine gönderilen ve geçen aylarda cezaevinden çıkan ‘binbir surat’ lakaplı Levent Peker'i gözaltına aldı.

KOPYALAMA CİHAZININ ADI 'PAPAĞAN'
Şüphelilerin polisin kendisini izlemeye başladığı son 2.5 aylık dönemde tam 5 milyon euroluk vurgun yaptığı ve Antalya'da çalışmalara bir süre ara verip Diyarbakır'a giderek burada devam etmeyi planladıkları ortaya çıktı. Polis şüphelilerden çete lideri dahil 6'sını Antalya Uluslararası Havalimanı'nda Diyarbakır uçağına binmek isterken dizüstü bilgisayarlarıyla birlikte gözaltına aldı.

Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ‘papağan’ adı verilen ve kart kopyalamaya yarayan 1 Encoder cihazı, 87'sinde yabancı kişilere ait kart bilgilerinin olduğu 148 manyetik şeritli plastik kart, değişik bankalara ait 8 pos cihazı, 6'sı dizüstü 9 bilgisayar, kredi kartı numaralarının bulunduğu çok sayıda not kağıdı, 2 harici hard disk, yabancı kişiler adına düzenlenmiş 109 kart slipi, 3 sahte nüfus cüzdanı ile 36 yabancı kişiye ait pasaport fotokopisi, 5 bin dolar nakit para ele geçirildi. Ayrıca bilgisayarlarda yapılan ilk incelemede, 1 milyon kişiye ait kredi kartı bilgisi ele geçirildi.

NASIL YAPIYORLAR?
Antalya polisinin verdiği bilgiye göre bir kasap dükkanında 2 bin TL ücretle çalışan çete lideri Bekir Emel, bir arkadaşından duyduğu kart kopyalama işine girmeye karar verdi. Önce Rusça öğrenen Emel, ardından chat programı ICQ'da irtibata geçtiği Rus hacker'lardan yabancı kişilere ait kredi kartı bilgisi almaya başladı.

Bekir Emel aldığı bilgileri kullanmak için daha önceden arkadaşları olan halı, kuyumcu ve emlakçılarla irtibata geçti. Önce bu kişilere komisyon veren şüpheli, ardından ortaklık teklif ederek birlikte çalışmaya başladı. Polisin tesbitlerine göre birçok hacker'dan bilgi satın alan çete üyelerinin, 10 ya da 20 kredi kartı bilgisine karşılık 3 ila 5 bin dolar ödüyordu. Çete üyeleri hem işleri kötüye giden mağazalara gidip komisyon karşılığı pos cihazlarını kullanıyor, hem de kurdukları şirketler adına aldıkları pos cihazlarından yüklü miktarda çekim yapıyorlardı.

YARI YARIYA

Bankaların durumdan şüphelenip bazı pos cihazlarını geri alması üzerine başka şubelerden ve bankalardan yine cihaz alan zanlılar, ayrıca 5 yıldızlı otellere internet üzerinden rezervasyon yaptırıyordu. İnternetten kendilerini turizm şirketi sahibi ya da tur organizatörü olarak gösterip otellere internetten rezervasyon yaptıran çete üyeleri, ellerinde bulunan yabancılara ait kredi kartı bilgilerini otele verip buradan çekim yaptırıyor ve karşılığında komisyon alıyordu. Ancak turistler otele gelmeyince çekilen paraların yarısını alıp diğer yarısını ise otele bırakıyorlardı.

Bu yöntemle çok büyük oranda vurgun yaptığı belirlenen çete üyelerinin banka hesap hareketleri incelemeye alındı. Polis şüphelilerin kendileri ve birinci derece yakınlarının hesap bilgileri ve mal varlıklarının araştırmasını yaparken, yapılan vurgunun miktarını belirlemek için tüm bankalara yazı gönderdi.

Lüks yaşama düşkün oldukları belirlenen çete üyelerinin, sürekli 5 yıldızlı otellerde konakladıkları ve lüks otomobillere bindikleri tesbit edildi. Bilişim Suçlar Büro Amirliği'nde sorguları süren şüphelilerin yarın adliyeye sevk edileceği açıklandı.

Soner KOCAER/ANTALYA, (DHA)

Haberin Devamı