Ekonomi 5. Türkiye İnovasyon Haftası başladı! İnovasyon nedir?

5. Türkiye İnovasyon Haftası başladı! İnovasyon nedir?

Paylaş
5. Türkiye İnovasyon Haftası başladı! İnovasyon nedir?

5. Türkiye İnovasyon Haftası başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnovalig 2016 şampiyonlarına ödüllerini takdim etti. Peki inovasyon nedir? İşte cevabı

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, TİM tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftasının son gününde İnovalig ödül töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İnovalig şampiyonlarına ödüllerini verdi. İşte inovasyon tanımının anlamı ve inovasyon haftasının tüm detayları...


İNOVASYON NEDİR?

İnovasyon, yeni fikirleri (ürün, metot veya hizmet gibi) değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir. Bu süreç iki temel basamaktan oluşur. İnovasyon sürecini başlatması bakımından önem arz eden ilk basamak, yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasıdır. Emek ve yatırım gerektiren ikinci basamak ise ortaya çıkartılan yeni ve yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesi, başka bir deyişle katma değer yaratan ürün, metot veya hizmetlere dönüştürülmesidir.

İNOVASYON SİSTEMİ NEYİ İFADE EDER

İnovasyon, bir ülke için sürdürülebilir büyüme, toplumsal gönenç ve artan iş olanakları anlamına geldiğinden, inovasyon için gereken ortamın oluşturulması devletler için birinci öncelik olarak kabul edilir. Bu da başarıyla çalışan bir sistemin kurulmasını ve etkin politikaların tasarlanıp uygulanmasını gerektirir. İnovasyonda sistem yaklaşımı, hem bilginin üretilmesi hem de yayılarak uygulanması süreçlerini kapsadığından politikanın odağı, kurumlar arasındaki etkileşime dayanır. 'Ulusal inovasyon sistemi' bu kurumlar bütününü ve aralarındaki bilgi, finansman ve regülasyon akışını tanımlayan dinamik bir sistemi ifade eder.

İNOVASYON YÖNETİMİ

Firmaların inovasyon yeteneklerini ve başarımlarını belirleyen politikaların etkinliği, bu politikaların yönetişimiyle doğrudan ilişkilidir. Yönetişim, diğer tüm politika alanlarında olduğu gibi, inovasyon politikasında da, tasarlama ve uygulamada şeffaflık ve açıklığı; ilgili tüm aktörlerin katılımlarını ve sorumluluk üstlenmelerini ifade eder.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN İNOVASYON TÖRENİNDE ÖDÜL VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovalig 2016 Şampiyonlarına ödüllerini takdim etti. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, TİM tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftasının son gününde İnovalig Ödül töreni gerçekleştirildi. Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde alan Türkiye İnovalig 2016 şampiyonları şöyle:
"İnovasyon stratejisi kategorisi birincisi CMS Jant ve Makina Sanayi AŞ Genel Müdürü Gürsel Can, inovasyon organizasyonu ve kültürü kategorisi birincisi Ford Otomotiv Sanayi AŞ adına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, inovasyon döngüsü kategorisi birincisi Genomize Bilişim ve Biyoteknoloji AŞ Genel Müdürü Erşen Kavak, inovasyon kaynakları kategorisi birincisi Temsa Global Sanayi ve Ticaret AŞ adına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, inovasyon sonuçları kategorisi birincisi VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi AŞ CEO'su Ercan Varlıbaş."

CUMHURBAŞKANI İNOVASYON TÖRENİNDE KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, inovasyon kavramına çok farklı açılardan yaklaşanların da bulunduğunu anlatarak, bugün bazılarının inovasyon hakkında söylenecek sözün kalmadığını ifade ettiklerini aktardı.

Erdoğan, 1899'da Amerikalı Patent Dairesi Başkanı'nın "icat edilecek veya icat edilebilecek her şeyin icat edildiğini" söylediğini, diğer yandan inovasyonun "mevcut ürünlerin kılıflarını değiştirmekten ibaret bir kandırmaca" olduğunu öne sürenlerin de bulunduğunu anlatarak, inovasyonun iyi bir aksesuar ve görünürlük aracı olduğuna inananların bulunduğunu söyledi.



"İNOVASYON ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bence inovasyon bunların hiçbiri değil. O başka bir şey. İnovasyon, her şeyden önce bir zihniyet değişikliğidir, bunu anlamamız lazım. Buna adeta bir güncelleme de diyebiliriz. Mevcuttan memnun olmayan ya da mevcuttan daha iyisinin mümkün olduğuna inanan bir zihniyet, inovasyonla kendine yeni bir yol aramaya başlar. Dünyayı insanlar için daha kolay, daha müreffeh ve daha huzurlu bir yer yapma iddiası, ancak sabırla ve sebatla yürütülebilecek bir süreçtir. 'Garantili yaşayayım', 'rahatıma bakayım', 'memur olayım' düşüncesindeki bir zihniyetin inovasyon faaliyetiyle hiçbir ilişkisi olamaz." diye konuştu.



Haberin Devamı