Magazin '5 yıl sonra Oscar elimde olacak'

'5 yıl sonra Oscar elimde olacak'

Paylaş
'5 yıl sonra Oscar elimde olacak'

'5 yıl sonra Oscar elimde olacak'

‘Ankara’nın Dikmen’i adlı dizinin komik karakteri ‘Tahliye’ye hayat veren Serap Matyaş izleyiciyi çok güldürüyor. Matyaş sadece oyuncu değil, oyuncu koçu da. Hırant Dink’in hayatını anlatan ‘Hile Yolu’ filmindeki performansıyla tüm ilgileri üzerine çeken Serap Matyaş’ın hedefi, Oscar almak. Bir hayali daha var: 7 yıldır aşk yaşadığı ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ filminin Küçük Barış’ı Ozan Bilen ile evlenmek.

RÖPORTAJ: PINAR YILDIZ YÜKSEL

‘Ankara’nın Dikmeni’ne nasıl dâhil oldun hizmetçi ‘Tahliye’ karakteri ile?

Aslında dizideki Beste karakterinin oyuncu koçuydum. Diziyle bunun dışında alakam yoktu. Diziden teklif geldi, anlattıkları beni cezbedince kabul ettim.

Evet, aynı zamanda oyuncu koçusun. Oyuncu koçları ne yapar?

Herkes farklı metottan çalışır. Ama ben önce kişinin kendisini keşfetmesini beklerim müdahale etmem. Samimiyeti öğrenmelerini istiyorum. Tabii bunların teknikleri var, bir süre sonra bunları karşımdakine öğretirim.

Kimleri çalıştırdın bugüne kadar?

Ümit Karan, Gamze Topuz, Türkiye Güzeli Meltem Tüzüner, ‘Muhteşem Yüzyıl’dan Reyhan Taşören. Reyhan’ı karakterine tamamen ben hazırladım. İki şarkıcı var ama adlarını vermemi istemiyorlar. ‘Kurtlar Vadisi’, ‘Sakarya Fırat’ gibi dizilerden de öğrencilerim var.

Oyunculuk öğrenilebilen bir şey mi yoksa yetenek mi?

Öğrenilen bir şey. Yetenek iddiasını garip buluyorum. Ben de yetenekli değildim, öğrendim. İnsanın kendini keşfetmesi ve kendine güvenmesiyle alakalı bir şey. Geri zekalı olmayan herkes öğrenir.

Bu durumda, mankenlikten gelen güzellerin ve yakışıklıların başrolleri kapmasını normal karşılıyorsun.

Tabii ki. Normal olmayan; bir iş yapıp yok olmaları. Bakalım ikinci işi yapabilirler mi?

Oyuncu koçluğu para kazandırıyor mu?

Ben kazanıyorum. Başka iş yapmadan da hayatımı sürdürebilirim.

Oyuncu koçu nasıl olunur?

Önce oyunculuk eğitimi almak gerekir. Ama yetmez, oyunculuğu tecrübe etmesi gerekir. Filmlerde, oyunlarda, dizilerde oynamalı. Bence oyuncu koçu teknik olarak kameranın ciğerine kadar bilmeli. Bir kameraman kadar tanımalı, oyuncuya açıları anlatabilmeli. Kuramsal bilgiye sahip olmalı ve dünya sinemasındaki yönetmenleri tanımalı.

Oyuncu koçu olarak şu an popüler olan oyuncuları nasıl buluyorsun?

Kıvanç Tatlıtuğ; çok yetenekli ve azimli. Beren Saat disiplinli, çalışkan, özverili ama ‘İntikam’daki hali hariç. Evet, üst üste diziler yapan kendini tekrar eder. Roller de birbirine benzememeli. Ve Beren’e hep aynı roller gelmedi. ‘İntikam’da iyi ile kötü arasındaydı. Mesela sesini değiştirseydi daha başarılı olabilirdi. Karakteri tam oturtabilse zaten o sesi de bulacaktı.

Madem o kadar disiplinli, sence Beren bunu neden başaramadı?

Oyuncu bir iş yaparken o dönemdeki özel hayatı da çok önemlidir. Kiminle birlikteyim, nerelere gidiyorum, dostum kim, nerelerde alışveriş yapıyorum... Bunların hepsi rolünü etkileyen şeyler. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” derler.

Kenan Doğulu ile olan ilişkisi mi etkiledi Beren’in oyunculuğunu?

Özel hayatını bilemem ama oyunculukla alakalı böyle düşünüyorum. Diyelim, sana bir rol geliyor... Çalışıyorsun ama o dönemdeki arkadaşın, sevgilin başka telden çalıyor. “Hadi eğlenelim” diyor ama sen eğlenecek modda değilsin, sorumluluğun var. Ve senin gidişatın bozuluyor. “İnsanlar neden sevdiğini söylemez ki!”

Dizide platonik olarak Dikmen’e âşıksın. Gerçek hayatta da platonik takılır mısın?

Asla! Aşıksam gidip söylerim. Tahliye’nin yerinde olsam 15 bölüm beklemek işkence olurdu. Zaten insanlar neden ‘Seni seviyorum’u çok zor söylerler ki? Ben seviyorsam da söylerim sevmiyorsam da. İnsan kaybetmekten korkmam çünkü.

Aşkta nasıl bir kadınsın?

Tutkulu, inançlı, saygılı bazen. Karşımdaki adama hayran olmalıyım. Adamın hayattaki duruşuna, zekâsına ve ahlakına bakarım.

Var mı şu an bir ilişkin?

Ozan Bilen (altta) ile birlikteyim. Hani ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ filmindeki küçük Barış! 7 yıldır birlikteyiz ve nişanlıyız.

Düğün tarihi belirlediniz mi?

Ozan 11 Kasım doğumlu. 11 Kasım’da nişanlandık. 11 Kasım’da da evleniriz belki. Hangi 11 Kasım onu bilmiyorum ama (gülüyor).

Ozan ilişkide nasıl biri?

Şahsına münhasır. Benimle alakası yok. Akrep burcu. İnanılmaz sessiz, içe dönük, ağırbaşlı, az konuşan, laubalilikten hoşlanmayan. Bir yerde karşılaşsak yanağımı öper, elimi sıkar. Hatta yanağımı da öpmüyordu eskiden, sadece elimi sıkıyordu (gülüyor). Hiç boş konuşmaz. Bilim ve tasavvufla arası çok iyidir. O da oyuncu koçu ama diziler yerine filmlerde oynuyor. Parası olduğu sürece dizi yapmayacak.

Dizi yapmak kötü bir şey gibi konuşuyorsun.

Kötü değil de, karaktere inanmalıyım. Bir dizinin kaderini belirleyen; yapımcısı, başrol oyuncusu, senaryosu ve yönetmenidir. Bunların biri çuvallarsa diziden hayır gelmez.

'AKILSIZ ADAMLA İŞİM OLMAZ!'

İşini iyi yapan oyuncu arkadaşlarını kıskanır mısın?

Asla kıskanmam. Hatta daha da güzel olsunlar diye dua ederim. Kendine güvenle alakalı bir şey ve ben de kendime güvenirim. Bir de kadını güzelleştiren, zekadır. Çok kadın biliyorum, ağzını açmadığı sürece güzel. Bir de kadın vardır; baktıkça güzelleşir. Akıllı adam ömrünün sonuna kadar sadece güzel diye bir kadınla birlikte olmaz. Zekâ da arar. Akıllı olmayan adamla da benim işim olmaz zaten (gülüyor).

Kendini zeki buluyor musun?

Ukalalık olacak ama evet, zekiyim.

'EN ÇOK BURAK KUT'A GÜLÜYORUM'

Dizinizin seti nasıl?

Müthiş! Bülent (Emrah Parlak), Gözde (Kansu), Burak (Kut) ile birlikteyim hep. Artık konuşmadan anlaşıyor ve çok eğleniyoruz.

En çok kime gülüyorsun sette?

Burak Kut’a. Çok samimi, içten. Rol yapmıyor. Zeki ve esprili. Dizideki ‘Latif’ karakteri gibi pısırık değil ama o oynarken kendimi alamıyorum.

5

Haberin Devamı