Ekonomi 50 TL'ye 60 yaş kartı onaylandı

50 TL'ye 60 yaş kartı onaylandı

Paylaş
50 TL'ye 60 yaş kartı onaylandı

İzmir'de toplu ulaşımda 1 Şubat'ta kullanımdan kaldırılan 60 yaş kartları, 2 Mayıs Çarşamba gününden itibaren 50 TL yıllık ücret karşılığı yeniden geçerli olacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ulaşımdan yasayla ücretsiz yararlanan meslek mensuplarına da kişiselleştirilmiş kentkart vereceklerini, kaçak ve haksız kullanımın önlenmesiyle 1.70 TL olan tam biniş ücretinin 1.30 TL ile 1.50 TL arasına düşüreceklerini açıkladı.

Toplu ulaşımda 45 bin 384 İzmirlinin kullandığı, 13 yıldır uygulanan 60 yaş kartları, Büyükşehir Belediyesi, ’Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği’ni inceleyen Sayıştay Daireler Kurulu’na takıldı. Kurul, yasal dayanağı olmadığı için onaylamayınca, Büyükşehir Belediyesi 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren kartları geçersiz kıldı. Belediye Meclisi, Bakanlar Kurulu’nun 60 yaş kartlarını yasallaştırması için tavsiye kararı aldı. Bu süreçte CHP ve AK Parti arasında 60 yaş kartı tartışmaları da yaşandı. CHP Sayıştay’ın Ankara ve İstanbul’da da olan uygulamayla ilgili kararı eleştirdi. AK Parti ise Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya son vermesinin doğru olmadığını savundu. Büyükşehir Belediyesi, daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı saat sınırlaması olan 60 yaş kart modelinin benzeri bir sistemi Kart Yönetmeliği’ne eklendi. Sayıştay bu kez 60 yaş kartlarıyla ilgili maddeyi yasalara uygun buldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sayıştay’ın son kararı üzerine bugün olağanüstü toplantıyla 60 yaş kartlarının yıllık ücretini belirledi. CHP Grubu’nun hazırladığı 50 TL’lik yıllık bedel önergesine Ak Parti ve MHP de destek verdi. Ortak önerge Bütçe Komisyonu’na sevkedildi. Meclis devam ederken Komisyon salon dışında yaptığı toplantıyla olumlu rapor verdi. Meclis oybirliğiyle 60 yaş kartlarını ve 50 TL’lik yıllık bedeli onayladı.

Haberin Devamı


Buna göre toplu ulaşımda 60 yaşını geçen İzmirliler saat 10.00-16.00 ile 19.00-24.00 arasında bu kartları kullanabilecekler. Hak sahipleri ellerindeki eski kartları, Vakıfbank’a ödeyecekleri yılsonuna kadar geçerli 50 TL’lik kart bedelinin dekontu ve kimlikleriyle ESHOT’un Konak Katlı Otopark altı ve Karşıyaka Vapur İskelesi’ndeki merkezlerinde vize yaptırabilecekler. Vize yapılan 60 yaş kartları kullanıma açılacak. Yeni uygulamayla 750 biniş sınırlaması da kalktı. Belirlenen sürelerde yolcular istedikleri kadar biniş yapabilecekler. Ancak, binişe kapalı 06.00-10.00 ve 16.00-19.00 arasında ayrı bir kentkart kullanmak zorunda kalacaklar.

HERKES KENTKART KULLANACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meclis toplantısında İzmir’deki ulaşım tarifeleri ve kişiselleştirilmiş kentkartlarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Toplu ulaşımda tahsilattaki gedikleri kapatmak üzere harekete geçtiklerini belirten Kocaoğlu, yasayla ücretsiz biniş yapan emniyet mensupları, zabıtalar, postacılar, TÜİK personeli, engelliler, şehit ailelerini kentkart sistemine almaya başladıklarını söyledi. Kocaoğlu, "Bunlar sistemde yerlalmadığ için şoförler kart konrolünde sorun yaşıyor. Belli oranda suistimal oluyor. Biz yasayla hak tanındığı için ücretsiz biniş yapanlara para tahsili yapılmayacak kentkart vereceğiz. Kentkartla metro, banliyo, tren ve otobüse bindiğinde kaçaklar önlenmiş olacak. Toplu ulaşım araçlarına binenlerin sayısı belirlenecek. Böylece, daha iyi planlama yapabileceğiz" dedi.

Kocaoğlu, sözkonusu meslek gruplarına 30 Mayıs’a kadar kart almaları konusunda iletişime geçildiğini söyledi. Belediye personeline de ulaşım bedeli ödediklerini ve kentkartla binmelerini sağladıklarını dile getiren Kocaoğlu, "Tek açık kapı bırakmadan, kentkartla sistemi yürütmek istiyoruz. Daha sonra 117 ‘M’ plakalı minibüsü de metro, banliyö hatlarına entegre olacak şekilde kentkart sistemine geçirmeyi hedefledik. Görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

HEDEF ULAŞIMDA İNDİRİM !


Toplu ulaşım hizmetini sürdüren ESHOT’un her yıl görev zararı ettiğini belirten Aziz Kocaoğlu, yeni sistemden sonra ücretsiz taşınan meslek gruplarının biniş sayısının karşılığı çıkacak bedeli İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT’a aktacağını açıkladı. Kocaoğlu, "Böylece tam tek binişte 1.70 TL olan ücreti, 1,30 TL, 1,40 TL veya 1,50 TL’ye kadar aşağa çekebileceğiz. Amacımız budur! Bunun ne kadar gerçekleşebileceğini zaman gösterecek. Hukukçular ve ESHOT yetkilileri gerçekleşeceğini düşünüyor" dedi.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

Haberin Devamı