Sağlık 50 yaşından sonra kontrolden geçin

50 yaşından sonra kontrolden geçin

Paylaş
50 yaşından sonra kontrolden geçin

Prostat kanseri ileri evrelere kadar belirti vermiyor. Riski azaltmak için 50 yaşını geçen her erkeğin düzenli prostat muayenesinden geçmesi ve kandaki PSA değerine baktırmasında yarar var!

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru anlattı:

Haberin Devamı

Her idrar şikayeti prostattan mı kaynaklanır?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Hayır. Hastanın idrar depolama ya da idrar yapmayla ilgili problemi varsa genellikle bunun tek nedeni olarak prostat gösteriliyor. Oysa mesanenin kendisinde ya da depolama fonksiyonunda bir sorun olduğunda da benzer şikayetler ortaya çıkar. Bu durumda prostatı almanın hastaya bir yararı olmaz.

Prostat hastalıkları neden erkekler için korkulu bir rüya?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Prostat bezi içinde öncelikle ileri yaşa bağlı olarak iyi huylu bir büyüme başlar. Bu büyüme zamanla, normal prostat bezini dışa doğru iter. Prostat büyümesi kalın kabuklu bir portakala benzetilebilir. Kalın kabuklu portakalın iç kısmı iyi huylu büyümeye başlar ve büyüyen bu kısım portakalın meyvesi haline gelir. Büyüyen kısmın ittiği prostat dokusu da kalın kabuk halini alır. Kanser asıl bu kabuktan çıkar. Tabii bu büyüyen meyve kısmı idrar kanalını daralttığı için de kişi idrarını yapmakta zorluk çeker. O zaman yapılması gereken işlem, meyve kısmının çıkarılmasıdır. Bunu açık yoldan ya da idrar kanalından girip elektrik enerjisiyle, sanki bir kabağın veya patlıcanın dolma yaparken içini oyar gibi kazıyabiliriz. Lazer enerjisi ile ise milisaniyeler içinde meyve kısmını çok hızlı ısıtarak buharlaştırabilirsiniz. Yapılması gereken şey, kabuğun içinde baskı oluşturan meyve kısmının tümüyle çıkarılmasıdır. Bu sayede hasta idrarını rahatlıkla yapabilir. Ancak kanser cerrahisi farklıdır. Prostat kanserinde portakalın kabuğu, meyvesi gibi tümüyle prostatı çıkartırız. Amaç kanser kontrolünü sağlamak ve hastaya kansersiz bir yaşam sunmaktır.

Haberin Devamı

Erkekler prostat sorununu kendileri tespit edebilir mi?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Erkekler kendi kendilerini sorgulayarak bunu anlayabilirler. Çünkü prostat kanseri çok sinsi bir hastalıktır. Prostat kanserinin belirtileri dendiğinde, artık prostat kapsülü dışına taşmış bir kanser dokusu vardır ki o zaman kansersiz yaşam olanağı o hasta için zordur. O nedenle prostat kanseri ile ilgili bir şikayet ortaya çıkmadan önce her erkeğin 50 yaşından sonra düzenli prostat muayenesi ile kandaki PSA değerine baktırması gerekir. Bu yaş birinci derecede akrabasında prostat kanseri olan erkeklerde 45’dir.

Haberin Devamı

İdrar değişiklikleri nasıl sorgulanmalı?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: İyi huylu prostat büyümesinde hücreler vücuda kanser gibi yayılmıyor. Prostatta büyüme oluyor ve idrar kanalını tıkayarak, idrar yaparken zorlanmaya neden oluyor. İdrar kanalındaki tıkanıklık, bir hafta ya da bir yılda olan bir sorun değil. Çok yavaş ilerlediği için erkeklerde uzun vadede idrar yapma özelliği yavaş yavaş değişiyor. 60 yaşındaki bir kişi idrar yaparken herhangi bir sorun yaşamadığını söylese de 40 yaşındaki gibi idrar yapamadığını da kabul ediyor. Erkeklerin bu açıdan kendilerini dikkatli şekilde sorgulamaları gereklidir. Örneğin, prostat büyümesinin ilk belirtilerinden biri bekleyerek idrar yapmaktır. Yani idrarı hemen başlatamamaktır. İkinci belirti ise idrarın hızında ortaya çıkan azalmadır. Hastanın bunu takip etmesi önemlidir.

Haberin Devamı