Sağlık 50 yıl sonra gelen Contergan özrü

50 yıl sonra gelen Contergan özrü

Paylaş
50 yıl sonra gelen Contergan özrü

İngiltere Sağlık Bakanlığı, filmlere de konu olan Contergan ilacı mağdurlarından 50 yıl sonra özür dileyerek, tazminat sözü verdi

1961-1962 yılları arasında İngiliz üretimi thalidomide etken maddesi olan Contergan adlı ilaç basta Almanya olmak üzere 50 ülkede kolsuz bacaksız çocukların dünyaya gelmesine neden olmuştu.

Sadece Almanya’da 5 bin kurbanının bulunduğu Contergan’in tüm dünyada en az 12 bin kurban yarattığı tahmin ediliyor. Uyku ilacı ve sakinleştirici olarak satılan ilaç hamilelerde eksik vücut organlı çocuk doğumuna yol açmış ancak ilaç üreticisi İngiltere bunu o yıllarda kabul etmemişti.

Yaklaşık 50 yıl süren mücadele sonucu kurbanlar bir derece de olsa haklarını almayı başarmış oldular. Mağdurlar adına konuşan Guy Tweedy, “Bu bizim için çok büyük bir gün, gerçi 50 yıl çok gecikmiş bir özür, kurbanların bir kısmı hayatta bile değil ama yine de bizim için büyük gün” seklinde duygularını ifade etti.

Şu ana kadar tespit edilen 466 mağdur için İngiltere 20 milyon Sterlin ödeme yapmayı kabul etti. İngiltere Sağlık Bakanı Mike O’brein “Mağdurların bu ani çok uzun yıllardır beklediklerini biliyoruz. Bu nedenle de özür diliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Selma GÜVEN STROPPEL/BASEL (DHA)