Ekonomi 50 yıldır uyuyan tohumlar uyandı

50 yıldır uyuyan tohumlar uyandı

Paylaş
50 yıldır uyuyan tohumlar uyandı

İstanbul Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ali Kopuz tarafından bulunan 50 senelik kuru bakliyat tohumlarının bozulmadığı ortaya çıktı

GDO'suz döneme ait olduğu için bu tohumlar organik tarım için büyük bir önem taşıyor. Namık Kemal Üniversitesi kontrolünde ekilen tohumlardan mısır ve yulaf çimlendi.

Haberin Devamı

Borsa laboratuvarlarında bulunan tohumların Türkiye tarımının dışa bağımlılığını azaltması planlanıyor. Ali Kopuz'un açıklamasına göre tohumların 50 yıl önce laboratuvarda unutulan tohumların bulunmasından sonra İTB, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile temas kurdu.

Tarım Bakanlığı da tohumları yeniden çimlendirme ve tohum bankası kurulması projesini teşvik etti. Bakanlık yetkilileri Masum Burak ve Vehbi Eser'in desteğiyle çimlendirme faaliyetleri başlatıldı. Ankara TUGEM Gen Bankası da ortak girişimde bulunarak projenin ilerlemesine katkı sağladı. 2011 Ocak ayından bu yana devam eden çalışmalar sonucu mısır ve yulaf tohumlarında çimlenme gözlendi, canlı oldukları belirlendi.

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Topuz, "Bu tohumlar ortak kültürel mirasımız olup ilerleme kaydedebilmemiz için tüm hassasiyet ve olanaklar sonuna kadar kullanılacaktır." dedi. Kopuz, canlı olan ve üretimine geçilecek tohumların geliri ile İstanbul Ticaret Borsası Vakfı'nı kuracaklarını söyledi.

Haberin Devamı