Spor 500. maçta beraberlik

500. maçta beraberlik

Paylaş
500. maçta beraberlik

A Milli Futbol Takımı'mız, tarihinin 500. maçında TT Arena'da karşı karşıya geldiği Danimarka ile 1-1 berabere kaldı. Danimarka'nın golünü Bendtner (65, pen) atarken, Türkiye'nin golünü Mevlüt (69) kaydetti

7. dakikada savunmanın arkasına atılan uzun topla ceza sahası içine sağ taraftan giren Wass, topu arkasındaki Eriksen’e çıkardı. Sağ çaprazda kaleciyle karşı karşıya kalan Eriksen’in şutunda, kaleci Onur Recep Kıvrak topu kornere çeldi.

Haberin Devamı

10. dakikada soldan Conboy’un ceza sahası içine yaptığı ortada Lorentzen altı pasın hemen önünden kaleci Onur Recep Kıvrak’tan önce topa dokundu, ancak meşin yuvarlak az farkla üstten auta gitti.

25. dakikada sağ taraftan Nuri Şahin’in ortasında kale sahasının içinde ön direkte Mevlüt Erdinç topa dokunamayınca, meşin yuvarlak yandan dışarı çıktı.

32. dakikada Arda Turan sağ kanattan getirdiği topu, penaltı noktası üzerindeki Nuri Şahin’e çıkardı. Nuri’nin vuruşunda kaleye giden top savunmaya çarptı ve Danimarkalı futbolcular meşin yuvarlağı tehlikeli bölgeden uzaklaştırdı.

45. dakikada ceza sahası dışının sağ çaprazından serbest vuruş kullanan Nuri Şahin’in kaleye gönderdiği topu kaleci Andersen son anda kurtardı. Pozisyonun devamında savunma topu taca gönderdi.

Haberin Devamı

Müsabakanın ilk yarısı 0-0 sona erdi.

(A) Milli Takım ikinci devreye iyi başlamasına rağmen, oyuna sonradan giren Selçuk İnan’ın Krohn-Dehli’yi düşürmesi sonucu verilen penaltı vuruşunda Bendtner’in attığı golle 65. dakikada yenik duruma düştü.

Yediği golün şokunu hemen atlatan Türkiye, Mevlüt Erdinç’in 69. dakikadaki golüyle skora dengeyi getirdi. Ay-yıldızlı takım kalan sürede rakip kalede önemli bir pozisyon üretemedi.

Konuk Danimarka, ilk yarıda olduğu gibi ikinci devrede de topu kontrolünde tutmaya çalıştı. Attığı golün ardından kısa bir süre sonra kendi kalesinde gol gören Danimarka, ikinci yarıda Türkiye kalesinde fazla etkili olamadı.

54. dakikada Hasan Ali Kaldırım’ın soldan ceza sahası içine gönderdiği ortaya Arda Turan’ın yaptığı kafa vuruşunda, kaleci Andersen meşin yuvarlağı son anda kornere çeldi.

59. dakikada Eriksen’in ara pasında ceza sahası içinde kaleciyle karşı karşıya kalan Larsen’in vuruşunda, Onur Recep Kıvrak ayaklarıyla topu kornere gönderdi.

64. dakikada Selçuk İnan’ın ceza sahasına paslaşarak giren Krohn-Dehli’yi düşürmesi sonucu karşılaşmanın hakemi Brych penaltı noktasını gösterdi. 65. dakikada Danimarka öne geçti. Kazanılan penaltı vuruşunu kullanan Bendtner, topu ve kaleciyi ayrı köşelere göndererek, meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu: 0-1.

Haberin Devamı

69. dakikada Türkiye beraberliği yakaladı. Kerim Frei Koyunlu’nun pasıyla ceza sahası içinin solunda topla buluşan Mevlüt Erdinç, düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi: 1-1.

Karşılaşmanın kalan süresinde önemli bir pozisyon olmadı ve maç 1-1 sona erdi.

Futbol: (A) Milli Özel Maç

Türkiye: 1 - Danimarka: 1

Stat: Türk Telekom Arena

Hakemler: Felix Brych, Mark Borsch, Stefan Lupp (Almanya)

Türkiye: Onur Recep Kıvrak, Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir İrtegün, Hasan Ali Kaldırım, Arda Turan (Dk. 78 Gökhan Töre), Mehmet Topal (Dk. 46 Selçuk İnan), Nuri Şahin (Dk. 83 Soner Aydoğdu), Caner Erkin (Dk. 65 Kerim Frei Koyunlu), Burak Yılmaz (Dk. 46 Alper Potuk), Mevlüt Erdinç (Dk. 83 Umut Bulut)

Danimarka: Andersen, Wass, Kjaer, Stadsgaard, Conboy, Lorentzen (Dk. 46 Larsen), Sloth (Dk. 46 Poulsen), Stokholm, Krohn-Dehli (Dk. 66 Fischer), Eriksen, Bendtner (Dk. 78 Helenius)

Goller: Dk. 65 Bendtner (penaltıdan) (Danimarka), Dk. 69 Mevlüt Erdinç (Türkiye)

Haberin Devamı

Sarı Kart: Dk. 70 Stokholm (Danimarka)

500. Milli maçtan notlar

(A) Milli Futbol Takımı, tarihindeki 500. maçı Danimarka ile oynadı. 89 yıllık tarihindeki ilk maçı 1923’te Romanya, 100. maçı 1965’te Portekiz, 200. maçı 1981’de eski SSCB, 300. maçı 1995’te Makedonya, 400. maçı 2004’te Güney Kore ile yapan milliler, 500. karşılaşmada bu akşam İstanbul’da Danimarka’yı ağırladı.

Efsaneler onurlandırıldı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), (A) Milli Takım’ın 89 yıllık tarihine 500. karşılaşma olarak geçen Danimarka özel maçı öncesinde, geçmişte (A) Milli Takım’da görev alarak büyük katkılar sağlamış futbol adamlarını onurlandırdı. Türk Telekom Arena’daki tarihi karşılaşma öncesi çeşitli etkinlikler de düzenlendi.

Geçmiş TFF başkanları, teknik direktörler ve (A) Milli futbolcularının özel olarak davet edildiği karşılaşma öncesinde, 4 ayrı kategoride futbol adamlarına, verdikleri hizmetler dolayısıyla plaket takdim edildi. Plaket merasiminde, (A) Milli Takım tarihinde iz bırakan futbolcular, unutulmaz başarılara imza atan teknik direktörler ve futbolcular ile milli takım formasını 50’nin üzerinde giyen futbolculara teşekkür edildi.

Haberin Devamı

Etkinlikler kapsamında, Türk Milli Takımı’nın unutulmaz başarılar elde ettiği karşılaşmaların özet görüntülerinin yanı sıra, plaket alan futbol adamlarının görüntülerinden oluşan kısa klipler de stattaki dev ekran aracılığıyla sporseverlere gösterildi. Milli formayı 50’den fazla giyen oyunculardan Rüştü Reçber, Hakan Şükür, Bülent Korkmaz, Alpay Özalan, Ogün Temizkanoğlu, Oğuz Çetin ve Recep Çetin’e, TFF Başkan Vekilleri Servet Yardımcı ile Ufuk Özerten, günün anısına birer ödül verdi.

Üç efsane

Milli maç öncesinde Hakan Şükür, Rüştü Reçber ve Fatih Terim ayrıca onurlandırıldı. (A) Milli Futbol Takımı’nın 89 yılık tarihinde en çok forma giyen oyuncusu Rüştü Reçber (120), en çok gol atan oyuncusu Hakan Şükür (51) ve en çok görev yapan teknik direktör Fatih Terim (92) ayrıca plaket aldı.

Demirören ıslıklandı

Fatih Terim, Rüştü Reçber ve Hakan Şükür’ün ödüllerini vermek için Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile birlikte anons edilen TFF Başkanı Yıldırım Demirören, taraftarların bir bölümü tarafından ıslıklandı. (A) Milli Futbol Takımı’nı 1996 yılında ilk kez Avrupa Şampiyonası finallerine götüren ve 2008 yılında Avrupa Şampiyonası’nda yarı final oynatan Fatih Terim ise alkışlandı.

Bu arada, (A) Milli Takım’ın unutulmaz oyuncularından Lefter Küçükandonyadis ve Metin Oktay da unutulmadı ve plaketleri yakınlarına verildi. Turgay Şeren ise kendi ödülünü aldı. Türk Telekom Arena’daki ödül töreninde en çok Fatih Terim ve Hakan Şükür’ün alkışlanması dikkati çekti. Bu arada, maç başlamadan önce günün anısına müsabakanın hakemleri ile her iki takımın kaptanına UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve TFF Genel Sekreteri Emre Alkin birer plaket verdi.

Bakan Suat Kılıç maçta

Türkiye’nin tarihi maçını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da izledi. Bakan Kılıç, Türkiye-Danimarka arasındaki tarihi maça tanıklık edenler arasında yer aldı ve efsanelerin ödül törenine katıldı. Suat Kılıç, stada gelişinde yaptığı açıklamada, (A) Milli Takım’nın 500. maçına çıkacak olmasından dolayı bugünün çok önemli olduğunu söyleyerek, bu organizasyondan dolayı TFF’yi tebrik etti.

Türk futboluna hizmet etmiş herkesi güzel bir şekilde hatırlamak gerektiğini dile getiren Kılıç, milli takımın 2014 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’ndeki durumuyla ilgili ise "Sıkıntılı süreçler geçirdik. Abdullah Avcı’nın fazla eleştirilmesine üzülüyorum. Milli takımı çok başarılı bir dönemde almadı. Takımı sıkıntılı bir dönemde sorunlarla aldı.

Yeni bir takım kurmaya gayret ediyor. Bakanlık olarak desteğimiz kendisiyle. Antrenörümüze ve teknik heyete herkesin sabır göstermesi gerekir. Gruptan çıkmamız zor ama, inşallah bu takım bizlere zor olanı başarma onurunu yaşatır" diye konuştu. TFF Başkanı Yıldırım Demirören ise, Danimarka ile çok özel bir maç oynayacaklarını ve herkesin skor ne olursa olsun milli takıma destek vermesini istedi.

Hadise coşturdu

Şarkıcı Hadise, müsabaka öncesinde mini bir konser verdi. Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında ABD’nin Jersey eyaletinde 2010 yılında oynanan hazırlık maçı seremonisinde İstiklal Marşı’nı okuyarak, (A) Milli Takım’a destek olan Hadise, 500 numaralı milli takım formasıyla tarihi karşılaşma öncesinde de bu anlamlı güne katkı sağladı.

Tribünler boş kaldı

Türk Milli Takımı’nın tarihteki 500. maçına sporseverler fazla ilgi göstermedi. 50 bin kişi kapasiteli Türk Telekom Arena’nın tribünlerinde büyük boşluklar göze çarptı.

Onur, 2 yıl sonra kalede

Trabzonsporlu kaleci Onur Recep Kıvrak, 2 yılı aşkın bir süre sonra (A) Milli formayı giydi. Milli takımın kalesini en son, 7 Eylül 2010 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Belçika ile yapılan ve Türkiye’nin 3-2 kazandığı 2012 Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçında giyen Onur, ay-yıldızlı ekipte tam 24 maç sonra forma şansı buldu. Onur, son olarak 17 Kasım 2010 tarihinde Amsterdam’da Hollanda ile yapılan özel maçın kadrosunda yer aldı, ancak forma giymedi.

Onur’un, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde Romanya ve Macaristan ile yapılan gruptaki son 2 maçın aday kadrosuna alınmaması nedeniyle Trabzonspor Kulübü yöneticileri, (A) Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı’yı sert biçimde eleştirmişti.

Türk Telekom Arena’da maç yemeği

Türkiye-Danimarka özel karşılaşması öncesinde maç yemeği, TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in ev sahipliğinde, iki ülke futbol federasyonu yetkililerinin katılımıyla yenildi. Maçın oynanacağı Türk Telekom Arena’da verilen yemeğe, UEFA Asbaşkanı ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Baykan, Selim Koray, Fethi Heper, Mete Düren, Serhat Soysal, Ergun Tekin, Genel Sekreter Emre Alkin, Dış İlişkiler İcra Kurulu Başkanı Alican Ulusoy ile Danimarka Futbol Federasyonu Başkanı Allan Hansen, Milli Takımlar Müdürü Steen Dahrup ve federasyon yetkilileri katıldı. Yemekte taraflar, karşılıklı plaket takdiminde bulundu.

Arena’da 367 gün sonra milli maç

(A) Milli Futbol Takımı, tarihi Danimarka maçıyla birlikte Türk Telekom Arena’da 367 gün sonra sahaya çıktı. Türk Telekom Arena’da daha önce yaptığı 5 maçtan 3’ünü kazanıp, 2’sini yitiren milliler, teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde bu statta ilk kez mücadele etti. Türk Milli Takımı, Türk Telekom Arena’da son maçını 11 Kasım 2011 tarihinde, 2012 Avrupa Şampiyonası Elemeleri play-off turunda Hırvatistan ile oynadı. Guus Hiddink yönetimindeki milliler, play-off ilk maçını 3-0 yitirdi.

Danimarka ile 7 yıl sonra

Türkiye ile Danimarka (A) milli futbol takımları, 7 yılı aşkın süre sonra karşı karşıya geldi. Taraflar arasındaki son maç 2005 yılında oynandı. İstanbul İnönü Stadı’nda 3 Eylül 2005 tarihinde yapılan 2006 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri karşılaşması 2-2 berabere bitti.

AA