Ekrem Sarısu 550 gün doğum borçlanmasıyla prim eksiğinizi tamamlarsınız
HABERİ PAYLAŞ

550 gün doğum borçlanmasıyla prim eksiğinizi tamamlarsınız

Soru: 25 Haziran 1967 doğumluyum. 1 Ağustos 1989’da özel bir şirkette SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 1995’ten 2007’ye kadar isteğe bağlı olarak prim ödedim. 2007 itibarıyla da yine özel sektörde çalışmaya başladım. SSK’da 4825 günüm mevcut. 1993 ve 2001 doğumlu 2 çocuk annesiyim. Doğum borçlanması hakkımı da kullanırsam ne zaman emekli olurum ve emekli olur olmaz maaş bağlanır mı? Eşimden ayrıldığım için dul ve yetim aylığı alıyorum. Babam Emekli Sandığı’na bağlıydı. Emekli olunca babamdan aldığım aylık kesilir mi? Ebru ERDEN Cevap: Doğum borçlanması yapılabilmek için doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde sigortalı çalışmamak, prim ödememek gerekiyor. 1993’teki doğumunuzdan sonra iki yıl prim ödemeniz yoksa, borçlanma yaparak 720 gün sigorta süresi kazanabilirsiniz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sorunuzdan ikinci doğumunuzdan sonra iki yıl süresince isteğe bağlı prim ödediğiniz anlaşılıyor. Yani borçlanacak prim ödenmemiş boş gününüz yok. Bu nedenle ikinci doğumunuz için borçlanma yapamazsınız. Emekli olmak için 20 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. İlk doğumunuzdan sonraki iki yıl içinde 550 gün prim ödemeniz yoksa 550 gün doğum borçlanması yaparak, 4825 gün olan prim ödemenizi 5375 gün tamamlamanız şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız 25 Haziran 2013’te emekli olabilirsiniz.

Fazla prim ödediğiniz ödememeniz daha iyi statü şartlarıyla emekli olacaksınız

Soru: 1990 doğumluyum. 8 ay önce kendime işyeri açtım. Daha önceden bir sosyal güvenliğim yoktu. Bağ-Kur’um başladı. 6 aydır prim ödüyorum. İşyerimi kapatıp SSK’lı bir işe başlasam nasıl olur? Emrah Cevap: İleride işyerinizi kapatıp, Bağ-Kur’u sonlandırdıktan sonra 4/a’lı (SSK) olarak çalışmaya başlarsanız, Bağ-Kur’a ödediğiniz primleriniz 4/a’ya ödediğiniz primlerle birleşir. Tüm çalışma sürelerinizde hangi kuruma fazla prim ödemişseniz o kurum şartlarıyla emekli olacaksınız. Örneğin, sigortalı çalışarak 4/a’ya ödediğiniz primler, işveren olarak 4/b’ye (Bağ-Kur) ödediğiniz primlerden fazlaysa 4/a’dan emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz

Soru: 1968 doğumluyum. Şubat 1986’da SSK’lı oldum. 1988’de askere gittim. 2007’ye kadar 50 gün, 2007’den sonra 1000 gün prim ödemem var. Askerliğimi borçlanabilir miyim? Ne zaman emekli olurum? Mehmet Cevap: Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Askerliğinizi borçlandığınızda prim ödeme gün sayınız askerlik süreniz kadar artar. Emekli olmak için 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi borçlanıp (18 ay kabul edilmiştir) 3710 gün daha prim ödeyerek, toplam ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Tavandan olmadıkça prim ödememeniz daha iyi

Soru: 9000 gün primim var. Emekli olmama birkaç yıl kaldı. Tazminatımı alıp işten ayrılmayı düşünüyorum. 1- Maaş bağlanana kadar ailece sağlık hizmetinden nasıl yararlanabileceğiz? 2- Bugüne kadar primlerim tavandan ödendi, emekli maaşımı etkilememesi için dışarıdan prim ödememi tavsiye eder misiniz? Cumhur ELGİN Cevap: 1) Emekli aylığı bağlanana kadar, sağlık yardımı alabilmeniz için genel sağlık sigortasına kayıt olup, gelir durumunuza göre prim ödemeniz gerek. 2) Emekli aylığınızın olumsuz etkilenmemesi için prime esas kazancın tavan tutarı üstünden prim ödemediğiniz sürece, prim ödememeniz daha iyi. Prime esas kazancın tavan tutarı üstünden prim öderseniz, 41 ayı geçmemek üzere isteğe bağlı prim ödemeniz yararlı.

Haberin Devamı

Emekli olmanız Almanya’da bulunma sürenize ve yaşınıza bağlı

Soru: 1969’da Almanya’da Siemens fabrikasında 1 yıl çalıştım. Sadece 1 yıllık Almanya’dan sigortam var. Emeklilik hakkım var mı? Şükriye YIKAR Cevap: Almanya’daki bir yıllık çalışmayla emekli olamazsınız. Ancak, Almanya’da sigortalı çalışmadan geçirdiğiniz süreler varsa, onları da ev hanımı olarak borçlanarak süre kazanmanız mümkün. Emekli olmak için aranan prim sayısını tamamladığınızda da emekli olabilirsiniz. Emekli olmak için ödenecek prim sayısı kişinin durumuna göre değişebiliyor. Bu açıdan doğum tarihinizi, Almanya’da bulunma sürenizi ve Türkiye’ye kesin dönüş yaptığınız tarihi bildirirseniz, emekliliğiniz hakkında daha net bilgi verebiliriz.

Ödenmeyen vergi ve prim borçlarının tamamı limited şirket müdürüne kalır

Soru: Fabrika hissesi alıp, iki kişiyle limited şirket kuracağım. Ücretli çalıştığımdan dolayı SSK’lıyım. Vergi mükellefiyetinin yanında bana yükümlülükleri ne olabilir? Esin Cevap: Limited şirketin müdürü olursanız veya şirkete bir müdür atamazsanız, kanuni temsilci sıfatıyla, şirketin ödenmeyen vergi ve prim borçlarının tamamının ödenmesinden sorumlu olursunuz. Şirkete müdür atarsanız, şirketin vergi ve prim borçlarından hisseniz oranında sorumlu olursunuz. Ayrıca 4/a’ya (SSK) 1 gün dahi ara verirseniz 4/b’li (Bağ-Kur) olur ve şirket ortaklığından çıkmadığınız sürece 4/a’lı olmazsınız.

Prim ödemenizi 3600 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz

Soru: 1953 doğumluyum. Mart 1976 ile Nisan 1981 arasında 693 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Serpil SULU Cevap: 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla sigorta süreniz olduğundan, eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 2907 gün daha prim ödeyerek, ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1976’dan sonra iki doğum yapmış ve doğum tarihlerinizden sonra iki yıl süresince sigortalı olarak çalışmamışsanız, iki doğum için borçlanma yaparak 1440 gün sigorta kazanabilirsiniz. Borçlanma yaptığınızda prim ödemeniz 2133 güne yükseleceğinden, ödemenizi 3600 güne tamamlamak için 2907 gün değil, 1467 gün daha prim ödemeniz gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder