Ekrem Sarısu 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 21 Mayıs 1972 doğumluyum. 1 Şubat 1996’da SSK’lı oldum. 1993-1995 arası 18 ay askerlik yaptım. 5 Ekim 1998’de kamuya geçici işçi olarak girdim. 14 Ağustos 2011’de sigortam kesildi. 4575 gün prim ödemem var. 15 Ağustos 2011’de memur kadrosuna geçtik. Hâlâ çalışmaktayım. Bu durumda ne zaman kaç yaşında emekli olurum? Halil ÇAVUŞOĞLU Cevap: Memur olduğunuz tarihe kadar toplam 4575 gün prim ödemeniz varsa, askerlik sürenizin bir ayını borçlanmanız halinde, memuriyette 25 yıl fiili hizmet süresi ve 57 yaş şartına tabi olursunuz. Toplam fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 21 Mayıs 2029’da emekli olabilirsiniz

[[HAFTAYA]]

İşyerini devrederseniz tek daire için Emlak Vergisi ödemezsiniz

Soru: Emekli aylığımdan başka gelirim yok. 90 metrekare bir dairem var. Ayrıca babadan kalma aileden 4 kişi ile ortak olduğum bir dükkan var. Dükkandaki hissemden dolayı Emlak Vergisi ödüyorum. Dükkandaki hissemi eşime devretsem, daire için Emlak Vergisi ödemeyebilir miyim? ?Sait KOÇ Cevap: Hisseli de olsa tek meskenden başka gayrimenkulü olanlar sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanamıyor ve Emlak Vergisi ödüyor. Hissedarı olduğunuz işyerinizden dolayı tek daire için de Emlak Vergisi ödemektesiniz. İşyerindeki hissenizi eşinize devrettiğinizde, emekli aylığından başka geliriniz de olmadığından, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanır ve daireniz için Emlak Vergisi ödemezsiniz.

Hizmetlerinizin birleştirilmesini talep etmeniz gerek


Soru: Mart 2010’da bir internet kafe açtım. Bağ-Kur girişi yapıldı. Hiç prim ödemedim. Sonra dükkanı kapattım. 2011 sonu gibi 5 yıl hiç ödeme yapmadım. Geçen seferki yapılandırma affında ise yapılandırma yaptım ve 5 bin lira çıktı. İlk iki taksiti ödedim. Sonra elime toplu para geçince 4600 lira ödedim ve kapattım. E-devlet’ten baktığımda o borç da görünmüyor artık. Ödediğim Bağ-Kur primi otomatik olarak sigortaya aktarılır mı? Murat Ramazan DAYAN Cevap: Bağ-Kur primi otomatik olarak SSK’ya aktarılmaz. Hizmetlerinizin birleştirilmesi için kuruma yazılı olarak başvurmanız gerekir. Bu işlemi emekli olmadan 6 ay öncesine kadar istediğiniz zaman yapabilirsiniz.

İkinci dönem çalışma içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak mümkün


Soru: 15 yıl 3600 günle tazminat alan bir kişi aynı işyerinde devam edip, 3 yıl sonra SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) yazı getirse aynı işyerinden ikinci defa, ikinci girişinden itibaren kıdem tazminatı alabilir mi? Engin LAYOĞLU Cevap: Kıdem tazminatını alarak işinden ayrılan kişi, tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlarsa, ileride örneğin; sorunuzda belirttiğiniz gibi üç sene sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ‘kıdem tazminatı alabilir yazısı’ alarak işverene ibraz etmesi halinde, ikinci çalışma dönemine ilişkin kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir.

Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya 1260 gün prim ödemek gerekiyor

Soru: 5 Haziran 1974 doğumluyum. 2 Şubat 1991’de SSK’lı oldum. 3307 gün primim var. 2001- 2006 arası Bağ-Kur’a 1381 gün prim ödedim. Sigortalı çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olurum? Hüseyin ARSLAN Cevap: Primi ödenen son yedi yılda, fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz varsa (yoksa tamamlamalısınız), SSK’da 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartına tabisiniz. 837 gün daha prim ödeyerek priminizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla 5 Haziran 2026’da emekli olabilirsiniz.

Silinen prim borcuna ilişkin günler tekrar kazanılabiliyor

Soru: Bağ-Kur’a 18 ay prim borcum var. Borcumu sildirebilir miyim? Sildirirsem günlerimi de kaybettiğimi duydum. Bu doğru mu? Ahmet DAĞ Cevap: 12 aydan fazla olduğundan prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Daha doğrusu Nisan sonundan itibaren üç ay içinde prim borcunuzu ödemezseniz, sigortanız durdurulacak ve prim borcunuz silinecek. Ancak ileride silinen günlerin primlerini güncel değerleri üstünden ödeyerek, günlerin tekrar kazanılması mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder