Ekonomi 6 saatte kurulan "kolay ev"

6 saatte kurulan "kolay ev"

Paylaş
6 saatte kurulan "kolay ev"

İzmirli bir şirketin tasarladığı plastik ev, 6 saat içinde kuruluyor ve kısa sürede demonte edilerek başka yere taşınabiliyor

İzmirli bir şirketin, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) projeleri kapsamında tasarladığı plastik ev, 6 saat içinde kuruluyor ve kısa sürede sökülerek bir başka yere taşınabiliyor. "Kolay ev" olarak adlandırılan plastik evlerin metrekaresi 550 liradan satışa sunulması ve imar izni olmayan alanlardaki ahşap bungalovlara alternatif oluşturması planlanıyor.

Haberin Devamı

İzmir Ayrancılar’daki Keçeci Profil Plastik Limited Şirketi’nin ortaklarından İlker Tektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İZKA için plastik bungalov ve mutfak dolaplarından oluşan bir proje geliştirdiklerini anlattı.

Proje bedelinin 550 bin lira olduğunu ve bu bedelin yarısını İZKA’dan hibe yoluyla aldıklarını söyleyen Tektaş, 4 makine ve 1 kalıpla çalışmaya başlayarak, bungolov evler ürettiklerini ifade etti.

PVC plastiği, hammadde ve profil olarak kullandıklarını dile getiren İlker Tektaş, şunları kaydetti:
"Bu projede çıkış amacımız çevreyi düşünmekti. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde sahilde betonlaşmaya izin verilmeyen, imara açılmayan yerlerde bungalov tipi evler yapmaktı. Genelde bu bölgelerde bungalov evler ahşaptan yapılıyor. Ağaç kesimini de sona erdirecek bu bungalov evlerin sit alanları ve deprem alanlarına da kolaylıkla kurulmasını düşündük."
İlker Tektaş, deprem sonrası Kızılay çadırları yerine plastik bungalovların kurulabileceğini, evlerin depreme dayanıklılığının da önemli bir avantaj olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

-KOLAYCA TAŞINIYOR VE SÖKÜLÜYOR-

Plastik bungalovların en önemli özelliğinin kolayca taşınması ve kurulması olduğunu anlatan Tektaş, 16 metrekarelik bir evin demir iskeletiyle beraber 6 saatte kurulduğunu, hemen sökülüp bir başka yere taşınabildiğini söyledi.

Kolay evin, demir iskelet üzerine plastiklerin geçirilmesiyle oluşturulduğunu kaydeden Tektaş, şunları kaydetti:
"Kalın bir profil kullanıyoruz. İçinde 3 ayrı boşluk var. Yağışlı havalarda dahi iyi bir çatı sistemiyle düşündüğünüzde, su alması kesinlikle söz konusu değil. Ayrıca ahşap bungalovları senede 1 defa verniklemeniz gerekirken, plastik ev kesinlikle bakım istemiyor. Evlerin içine tuvaleti ve mutfağı çok çabuk kurabiliyorsunuz.

Sıcağa ve soğuğa karşı korunaklı olmayan bir evi düşünün, o evde nasıl ısıtma soğutma sorunu yaşanıyorsa aynı şekilde bu evde de yaşanabilir, ancak bu sorun da klimayla aşılabilir. Kullandığımız profil, yanmayan bir yapıya da sahip."

Kolay evin maliyetinin klasik bir eve oranla çok daha düşük olduğunu ifade eden İlker Tektaş, metrekaresi 550-600 liraya mal olan bu evin 4 ayrı boyutunun satışa sunulmasını planladıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

İçinde yaşanabilecek bir evin en az 12 metrekare olması gerektiğini, küçük bir bahçeyle bu büyüklüğün 16 metrekareye ulaştığını da anlatan İlker Tektaş, 16 metrekarelik kaba inşaat bir kolay evin 8 bin liraya satışa çıkarabileceğini, projenin ticari boyutunun henüz hayata geçirilmediğini de sözlerine ekledi.

Efsun Yılmaz - AA