Sağlık 6 saniyede 1 kişiyi öldürüyor

6 saniyede 1 kişiyi öldürüyor

Paylaş
6 saniyede 1 kişiyi öldürüyor

2020 yılında, ülkemizde 550 bin, dünyada ise 5 milyon kişinin sigara nedenli hastalıklardan öleceği öngörülüyor

Tütün kaynaklı nikotin bağımlılığının esrar ve hatta eroinden daha güçlü olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir.

Haberin Devamı

20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Keza 9 Şubat ve 31 Mayıs’ta da benzer içeriklerde dünya çapında sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor.

Ancak her yıl 5 milyon kişinin ölüm sebebi olan sigaranın zararlarını özel günlerde değil her gün konuşmalıyız” dedi.

Prof. Yaman'ın verdiği bilgiye göre, sigara dumanında bulunan nikotin en güçlü psikolojik uyarıcılardan biri. Sigara dumanının içe çekilmesinden on saniye sonra nikotin beyne ulaşıyor; zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı hissi oluşturuyor.

Zaten kişiyi bağımlı kılan madde de nikotin. Vücutta nikotin miktarı arttıkça etkisi azalıyor ve zevk almak için daha çok nikotin alma isteği uyandırıyor.

KADINLARDA SİGARA İÇME ORANI DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Haberin Devamı


Prof. Yaman “Dünyada 1,3 milyar insan sigara içiyor. Dünya genelinde erkeklerin %47,5’i kadınların %10,3’ü sigara içiyor. Ülkemize bakıldığında ise bu oran erkeklerde %43,5 kadınlarda %16’dır. Görüldüğü gibi Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde.

Sigaranın en önemli zararı ise solunum ve dolaşım sistemlerinde ortaya çıkıyor. Solunum sistemi hastalıkları olan KOAH, akciğer kanseri ve astım çağımızda giderek artan en önemli sağlık sorunu haline geldi” diye konuştu.

2020’DE 5 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRECEK


Ülkemizde ortalama yaşam süresi erkeklerde 75, kadınlarda ise 77. Son 20 yılda insan ömrünün 10 yıl uzadığını anımsatan Prof. Yaman, “Sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemize 550 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölecek. Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor” ifadesini kullandı.

AKCİĞER KANSERİNDE ERKEN TANIYLA ŞİFA MÜMKÜN

Günümüzde kadın ölümlerindeki artışta akciğer kanserini adres gösteren Prof. Dr. Yaman, “Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı %80. Ama ne yazık ki gecikince bu oran %15’lere düşüyor.

Son yıllarda sigara içen kişilerde yapılan düşük radyasyonlu bilgisayarlı tomografi incelemeleri erken tanıyı mümkün kılıyor.

Sigara içen kadınlar sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahip. Yine mutfaklardeki risk olan radon gazı da özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri oranını arttırıyor. Bu nedenle kadınların akciğer kanseri konusunda uyarılması ve toplumsal duyarlılığın arttırılması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK HEDEF: SİGARA İLE MÜCADELE


Ülkemizde son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde sigara tüketiminin %7 oranında azaldığına dikkat çeken Prof. Yaman “Sigara içen kişinin kendi iradesiyle bundan vazgeçebilme oranı %10’dur. Sigarayı bırakmak isteyen bağımlılar profesyonel destek almalı. Günde 15 veya daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarım saati içinde sigara içme ihtiyacı hissedenlere etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerini önermekteyiz” dedi.

ntvmsnbc