Dünya 60 saniyede yok oluşu gördüler

60 saniyede yok oluşu gördüler

Paylaş
60 saniyede yok oluşu gördüler

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Haiti'de 7 büyüklüğündeki deprem bir dakika sürdü ve felaket getirdi

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Haiti’de 7 büyüklüğündeki deprem bir dakika sürdü. Ülkede Başkanlık Sarayı da dahil binlerce bina yerle bir oldu. Enkaz altında kalan 50 bin kişinin öldüğü açıklandı. Kimi tahminlere göre ölü sayısı 100 bini buluyor.

200 yılın en büyük depremi
Karayiplerdeki Hispanyola adasında bulunan Haiti, önceki gün meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremle yerle bir oldu. Başkent Port-au-Prince’in 15 kilometre batısında meydana gelen depremin son 200 yılda ülkenin yaşadığı en büyük sarsıntı olduğu kaydedildi. Bir dakika süren depremin ardından ilki 5.9 olmak üzere art arda 13 sarsıntı daha oldu.

Başkent yerle bir

Kalitesiz yapıların bulunduğu dünyanın en fakir ülkesinde başta Başkanlık Sarayı’nın da bulunduğu çok sayıda bina yıkıldı. Enkaz altında kalan binlerce Haitili öldü. Devlet başkanı Rene Preval ölü sayısını 50 bin olarak açıkladı. Ceset ve kan içindeki başkent sokaklarında tam bir kaos hakim. Elektrik ve iletişim hatları çöken ülkeden iki gündür sağlıklı bilgi alınamıyor.

Çöken binadaki Türkler sağ

Depremde Birleşmiş Milletler (BM) Barışgücü’ne ait bina da çöktü. Binada görevli 52 Türk polisi kurtulurken, 140 BM personeli ankaz altında kaldı. Devlet Başkanı Rene Preval’in eşi Elisabeth Preval’ın “Cesetlerin üzerine bastım. Binaların altında çok fazla insan var” sözleri felaketin boyutlarını anlatmaya yetti.

Kızılay ekip gönderdi
Görgü tanıkları gökyüzünü yıkılan binaların enkazından yayılan toz ve dumanın kapladığını anlattı. Amerika, Venezuela ve İzlanda bölgeye yardım gönderdi. Avrupa Birliği de 6.34 milyon lira acil yardım kararı aldı. Türk Kızılayı da acil ihtiyaç tespiti için Haiti’ye 2 kişiden oluşan öncü ekip gönderdi.

Haberin Devamı