Gündem 60 yıl sonra gözyaşı

60 yıl sonra gözyaşı

Paylaş
60 yıl sonra gözyaşı

Cumhurbaşkanı Gül'le birlikte Kore'ye giden gaziler, 60 yıl önce omuz omuza çarpıştıkları silah arkadaşları adına yaptırılan anıt mezarlığı gezerken gözyaşlarını tutamadı

750 ŞEHİT VERDİK

Haberin Devamı

Kore, 1950 ile 1953 yılları arasında iç savaş yaşamıştı. Amerika ve müttefiklerinin destek verdiği güçler ile komünist Çin’in destek verdiği gruplar arasında kanlı çatışmalar yaşanmıştı. Amerika’nın yanında yer alan Türkiye Kore’ye bir tugay göndermişti. İç savaş sonrası ülke, Amerikan yanlısı Güney Kore ile Çin yanlısı Kuzey Kore olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Türk birliği Kore’den 750 şehit vererek dönmüştü.

GÜL’ÜN JESTİ

13 Haziran’da Güney Kore’ye giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül beraberinde Kore’de savaşan Türk tugayında yer alan 6 gaziyi de götürmüştü. Gül Kore’deki son gününde başkent Seul’den Busan kentine geçti.

Gül, Busan’da, Kore savaşı anısına Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yaptırılan BM Anıtsal Mezarlığı’ndaki Türk şehitliğini ziyaret etti. Eşi Hayrünnisa Gül ve gazilerle birlikte anı fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Gül, şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Haberin Devamı

‘ŞEREF VERDİLER’

Güney Kore’ye gazilerle geldiğini anımsatan Gül, “Gazilerimiz heyetimize onur ve şeref veriyor” dedi. Türkiye’nin, sadece kendi toprakları için değil, başka topraklarda zulme uğrayanların yardımına da koştuğunu belirten Gül, “Bizim bu topraklarda çok hukukumuz var” diye konuştu.

Türk askerinin Kosova, Bosna- Hersek, Lübnan ve Afganistan gibi dünyanın çeşitli yerlerinde barışı koruma görevi yaptığını ifade eden Gül “Ordumuzla daima gurur duyuyorum” dedi.

YENİDEN YAŞADILAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte şehitliği gezen Kore gazileri, duygulu anlar yaşadı. Gazilerden Osman Özsoy, Kore’de keşif takımında görev yaparken yaralandığını, 25 gün sonra tekrar cepheye döndüğünü anlattı.

Kore’de yaklaşık iki yıl savaştığını belirten Osman Özsoy, “Şimdi o günler gözümde yeniden canlandı” dedi. Osman Özsoy, kendisiyle birlikte Çorum’dan gelen Türk askerlerinden 10’unun savaşta şehit düştüğünü anlattı.

‘İÇİMİZ ACIYOR’

Gazi Yaşar Eken ise savaşa katılmak için 1953 yılında Kore’ye geldiğini belirtti. Yaşar Eken, stratejik bir noktada 26 saat boyunca yaşadığı muharebeyi anlatırken, “Burada 147 şehit verdik ama bizi geçemediler. Bir şehidin üstünde 10 Çinli yatıyordu. İçimiz acıyor ama vatan sağ olsun” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kore Savaşı’nda istihkam subayı olarak görev yapan Ahmet Atasu da “Kore’ye Adana’dan üç teğmen arkadaşımla birlikte gittim. Sadece ben döndüm” dedi.