Dünya 65 yıldır buradan çıkmadan yaşıyorum

65 yıldır buradan çıkmadan yaşıyorum

Paylaş
65 yıldır buradan çıkmadan yaşıyorum

70 yaşındaki Paul Alexander, geçirdiği çocuk felcinin ardından 65 yıldır ‘çelik ciğere’ mahkum yaşıyor. Alexander, ekipman üreticilerinin ve sigorta firmalarının 2015’te bakım kapsamından çıkarttıkları çelik ciğerinin çalışır durumda kalması için otomobil tamircilerine güveniyor

ABD’de ortaya çıkan son çocuk felci salgını sırasında hastalığa yakalanan Paul Alexander’ın neredeyse ömrünün tamamını içinde geçirdiği hava geçirmez cihaz, hastanın boyun çevresini sıkarak ciğerlerine oksijen çekmesine yetecek kadar bir vakum oluşmasını sağlıyor.

CİHAZ OLMADAN NEFES ALAMIYOR




Cihaz düzgün çalışmadığında yaşlı adamın nefes alması imkansız hale geliyor. Alexander, çelik ciğer içerisinde yaşadıklarını, video paylaşım sitesi Youtube’a yüklediği videolarda anlatıyor.



NBC kanalına röportaj veren Alexander, “Bazı insanlar demir ciğere girmektense ölsem daha iyi düşündüler. Hiç de öyle değil. Nefes alamıyorsan, yoksun. İçeri ilk girdiğimde çok rahatladım. Nefes almadığınız zaman çok korkunç” diye konuştu.



Çocuk felci hastalığı, 1979’da geliştirilen aşı sayesinde ortadan kaldırılmıştı. Alexander, günümüzde hastalık yüzünden felç geçiren ve hayatta kalmak için çelik ciğere muhtaç olan bir avuç insandan biri.



800 kiloluk solunum aygıtının içinde hava geçirmez bir mühürle çevrili olan bir kaz tüyü yorganında yatıyor. Boynu ve baş kısmı bir köpük yakadan dışarı çıkıyor. İçinde tepsiye benzeyen bir karyola içeri ve dışarı sarılmasına izin veren anahtarlar var. Demir ciğerler, hastaları hayatta tutmanın tek yolu olarak 1940’lı ve 50’li yıllarda ortak bir yer haline geldi.


ÇOCUK FELCİ (POLİO) NEDİR?


Çocuk Felci, merkezi sinir sistemi solunum fonksiyonlarını etkileyen, kas güçsüzlüğüne ve felcine neden olabilen bulaşıcı bir viral hastalıktır. Kirlenmiş su ve gıda yoluyla bulaştırılmış veya enfeksiyon kapmış bir kişiyle temas halindedir. 1950’lerde kullanıma giren aşıların yaygın olarak kullanılmasından sonra dünya genelinde ortadan kaldırılmıştır. Hastalık bugün sadece dört ülkede endemik olarak bulunuyor: Nijerya, Hindistan, Pakistan ve Afganistan.

Haberin Devamı