Gündem 650 yıllık türbe baraj altında kalmasın diye taşınıyor

650 yıllık türbe baraj altında kalmasın diye taşınıyor

Paylaş
650 yıllık türbe baraj altında kalmasın diye taşınıyor

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak bölgede yer alan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için sürdürülen çalışmalarda sona gelindi. Türbe bir ay içinde yeni yerleşim yerine taşınmış olacak

Hasankeyf’te yapımı devam eden Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla sular altında kalmaması için taşınmasına yönelik çalışma başlatılan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi için sürdürülen çalışmalarda sona gelindi.

Türbeden önce, deneme amacıyla her biri 25 ton olan 30 adet beton bloğun taşınacağı belirtildi. Türbenin taşınması için sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü yetkilisi, türbenin 850 kilogram olduğunu belirterek, zarar görmemesi için önce beton bloklarla deneme yapacaklarına dikkat çekti. Türkiye’de ilk defa bu ağırlıkta bir tarihi eserin bir bütün olarak taşınacağını anlatan yetkili, “Taşıma işleminde 50 kişi çalışıyor. Çalışmalarda sona geldik. Bir ay içinde türbeyi Yeni Hasankeyf yerleşim yerine kazasız belasız taşıyacağız” dedi.