Dünya 675 milyon parçalık devlet sırrı bulmacası

675 milyon parçalık devlet sırrı bulmacası

Paylaş
675 milyon parçalık devlet sırrı bulmacası

Doğu ile Batı Almanya birleşmeden önce Doğu Almanya devlet sırlarının olduğu belgeleri parçalamıştı. 675 milyon parçaya bölünen bu belgeler yap-boz gibi tek tek bir araya getiriliyor

45 MİLYON DOSYA PARÇALANDI

Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989’da yıkılıp Doğu ile Batı Almanya’nın birleşmesinden birkaç gün önce Doğu Almanya gizli servis teşkilatı Stasi hararetli bir çalışma içindeydi.

Duvarın yıkılmasından 3 ay önce Doğu Almanya’nın tarihe karışacağını anlayan Stasi’nin şefi Erich Mielke bütün gizli dosyaların yok edilmesi emrini vermişti.

Her 7 kişiye bir muhbirin düştüğü, 91 bin ajanın bulunduğu ülkede yok edilmesi gereken ‘gizli dosya’ sayısı 45 milyonu buluyordu.

16 BİN ÇUVALI DOLDURDU

Kağıt parçalama makineleri bir süre sonra bu ‘yoğun tempoya’ dayanamayıp bozuldu. Bunun üzerine belgeler tek tek elle parçalanıp çuvallara dolduruldu.

Her belge ortalama 15 parçaya bölünüyordu. Yani belgeler toplam 675 milyon parçaya ayrılmıştı. Bu parçalar 16 bin çuvalı doldurmuştu.

Erich Mielke’nin planı bu çuvalları yakmaktı. Fakat çuvalları taşıyacak kamyonlar bulunamadan Berlin Duvarı yıkıldı.

ÇÖZMEK 400 YIL SÜRECEKTİ


İki Almanya birleşince hükümet yırtılan belgeleri bir araya getirmeye karar verdi ve bunun için 30 kişiyi görevlendirdi. Fakat bu görevlilerin parçaları elleriyle tek tek bir araya getirme çalışmaları milyonlarca parça içinden doğrusunu bulmak çok zor olduğundan yavaş ilerliyordu.

15 yılda sadece 350 çuval belge çözülebilmişti. Bu hızla bütün belgelerin çözülmesi 400 yıl sürecekti.

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ

Alman görüntü işleme uzmanı Dr. Bertram Nickolay 1996’da bu ‘bulmaca çözme operasyonu’ hakkında belgesel seyredince aklına belgeleri bir araya getirecek bilgisayar programı yapma fikri geldi.

Alman hükümetinden de aldığı destekle yıllar süren çalışma sonunda kağıt parçalarının şekil, renk, yazı karakteri, doku, el yazısı, kağıt tipi, kenarlar ve kalınlık gibi unsurlarını inceleyerek uygun parçaları bir araya getiren bir program yaptı. Bu bilgisayar programı sayesinde kısa sürede 40 çuval belge bir araya getirildi.

2

Haberin Devamı