Ekonomi 7 milyar dolar umudu

7 milyar dolar umudu

Paylaş
7 milyar dolar umudu

Bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonuna 2 bin 300'ü yabancı, 2 bin 200'ü Türk olmak üzere 4 bin 500 işadamı katılıyor

40 ülkeden bakan geldi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından ikincisi düzenlenen ‘Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’ dünkü ‘Ticaret Bakanları Zirvesi’yle başladı. Zirveye, aralarında Azerbaycan, Suudi Arabistan, Suriye, Bosna Hersek ve Libya’nın da bulunduğu 40 ülkenin bakanı katıldı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, açılışta “Bu 40 ülkenin milli geliri 6.2, toplam ihracatı ise 1.36 trilyon dolar. Dünya ticaretinin yüzde 10.6’sını yapıyorlar. Rakamlar, bu organizasyonun önemini ortaya koyuyor” dedi.

Hedef 7 milyar dolarlık iş

İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde bugün başlayan ‘Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010’a katılan 7 kıtadan 2 bin 300’ü yabancı, 2 bin 200’ü Türk olmak üzere 4 bin 500 işadamı 100 binin üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirecek.

İkili görüşmelerle 7 milyar dolarlık iş bağlantısı hedefleniyor. Zafer Çağlayan, 3 gün sürecek olan Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nün küresel ticaretin gelişmesine, yeni iş imkanları ve fırsatların tartışılmasına, alışveriş ortamına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Sıfır sorun sınırsız ticaret

Dünya Ticaret Köprüsü Projesi’nin daha önce Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika ve Balkanlar’a yönelik düzenlenen ‘dış ticaret köprüsü’ programlarındaki başarılar sonucunda ortaya çıktığını ve dünya iş zirvesi haline geldiğini vurgulayan Zafer Çağlayan, “Türkiye, ikili ilişkilerde ve bölgesel platformlarda kriz gerekçesiyle uygulamaya geçirilen korumacı politikaların kaldırılmasında önemli bir rol üstlenecek. Yeni dönemde Türkiye’nin hedefi ‘sıfır sorun, sınırsız ticaret’ olacak” diye konuştu.

Toparlanma için birlik şart

Zafer Çağlayan, 2008’de 16 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 2009’da 12.3 trilyon dolara gerilediğini açıkladı. Bir yılda dünya ekonomisinde 3.7 trilyonluk bir daralmanın söz konusu olduğunu ifade eden Çağlayan, “Bu rakam aslında Afrika kıtasının bir yıllık milli gelirinden fazla. ABD’nin ise milli gelirinin üçte biri. Bu, dünya tarihinde son 100 yılda görülen büyük bir gerilemedir. Toparlanma sürecinin devam etmesi için her zamankinden çok ülkelerin birlik ve beraberliğine ihtiyacımız var” dedi.

‘Önemli yatırımlara vesile olacak’

Zirvede 1600 tercüman 42 dilde tercüme yapacak. ‘Dünyanın en büyük satın alma zirvelerinden biri’ olarak nitelendirilen etkinlikte, 398 stand yer alacak. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, organizasyonun dünyanın en büyük iş görüşmelerinin yapılacağı bir iş geliştirme platformu olduğunu kaydetti. Meral, toplantıların önemli yatırımlara vesile olacağını vurgulayarak “Türkiye bu yıl bu organizasyonlarla ve ihracatıyla yüzde 7’lik büyüme hedefini yakalayacak” dedi.

Dış ticaretteki engeller kalksın

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi krizde en büyük korkularının korumacılığın, dünya ticaretini 1929 bunalımına geri döndürmesi olduğunu kaydetti. Büyükekşi, “Korumacılık görüldü. Yine de kalıcı hasar oluşmadı” dedi. Büyükekşi, zirveye katılan bakanlardan dış ticaretteki engellerin kaldırılmasını talep etti. Organizasyonun büyük bir potansiyeli harekete geçireceğini belirten Büyükekşi, “2023’te 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolarlık dış ticarete gidecek yol buradan geçecek” diye konuştu.

2

Haberin Devamı