Siyaset '7 önemli anlaşma imzaladık'
Paylaş
'7 önemli anlaşma imzaladık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika ziyaretinin ilk durağı olan Kolombiya'da Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon tarafından resmi törenle karşılandı

Erdoğan ve Calderon karşılama töreni sonrası baş başa görüştü. Görüşme ardından liderler düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Toplantı öncesi heyetler arası anlaşmalar imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye’den Kolombiya’ya cumhurbaşkanlığı seviyesinde ilk ziyaretimiz yapıyoruz. Türkiye ile Kolombiya inanıyorum ki sorunlarını birlikte aşmak, belirledikleri hedeflere beraber varmanın kararlılığındadır. Burada 7 önemli anlaşma imzaladık, bunlardan biri savunma sanayi işbirliği anlaşmasıdır. Tarım, kültürel, turizm alanlarında anlaşmalar imzalandı, Türkçe ve İspanyolcanın teşvikine yönelik niyet mektubu imzalandı. Kolombiya ile parlamentolar arası ve bakanlarla karşılıklı görüşmelerle ilişkilileri güçlendireceğiz" dedi.

"Terörle mücadele lokal bir konu değil" diyen Erdoğan, "Terörle mücadelenin uluslararası bir mutabakatla sürdürüleceği konusunda mutabıkız. 40 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Bunun faturalarını bildiğimiz için diğer ülkelerdeki faturaların da ne kadar ağır olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak inşaat sektöründe dünyada önemli bir yerdeyiz, ilk 3’teyiz. Alt ve üst yapı çalışmalarında Türk müteahhit firmaları Kolombiya’da her türlü çalışmada yer alabilirler. THY seferleri konusunda çalışmalar yapıyoruz. THY’ye verdiği 5’nci trafik hakkı için teşekkür ediyorum. Burada TİKA ofisi açıyoruz. TİKA olarak Güney Amerika’da ikinci şubemizi açıyoruz. Burayla birlikte 49 ofisimiz bulunuyor. G20’nin lideri ülke olarak burası, Latin Amerika’da ilk ziyaret ettiğimiz ülkedir. Antalya’daki EXPO fuarımız önemli. Biyolojik tarımda Kolombiya dünyada bir numara. Bizim buradaki yapacağımız fuar buna yönelik. Kalıcı olacak bu fuarda Kolombiya’yı yanımızda görmek istiyoruz." dedi.

KOLOMBİYA (DHA)

Haberin Devamı