Siyaset 70 dakikada ne oldu? ABD, İngiltere ve Fransa'dan Suriye'ye 105 füze
Paylaş
70 dakikada ne oldu? ABD, İngiltere ve Fransa'dan Suriye'ye 105 füze

Amerika, İngiltere ve Fransa kimyasal silah kullanmakla suçladıkları Esad rejimine cuma gecesi operasyon düzenlemişti. 70 dakikada 105 füze gönderilmişti. Füzeler daha çok taşıdıkları mesajlarla etkili oldu: Amerika Suriye’deki askeri varlığından vazgeçmeyeceğinin yanı sıra İsrail’in yanında olduğunu vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron Avrupa’nın liderliğine soyunduğunu gösterdi. Rusya ve İran’a ise Ortadoğu’daki yayılmacı politikalarının karşılıksız kalmayacağı mesajı verildi

TWITTER’DAN TOMAHAWK’A


Amerika Başkanı donald Trump göreve geldiği günden beri dış politikasını Twitter üzerinden yürütüyor. Kuzey Kore’ye nükleer saldırı, İran’a savaş tehditlerini Twitter’dan savurmuştu. Trump geçen hafta da “hazır ol Rusya füzelerimiz yolda” mesajını paylaşmıştı. Rusya’nın buna yanıtı ise “Biz Twitter diplomasinin katılımcısı değiliz” olmuştu. Ancak Cuma gecesi Amerika öncülüğünde Suriye’ye gönderilen 105 Tomahawk füzesi gözardı edilemez bir mesaj oldu. Uluslararası basında yer alan analizlerde Tomahawklar ile gönderilen mesajlar ve saldırının ortaya çıkardığı sonuçlar özetle şöyle sıralandı:



Suriye’de 2 bin Amerikan askeri bulunuyor.

ASKERLER KALIYOR YAPTIRIMLAR YOLDA


Aşırı dinci terör örgütü dEAş’a karşı savaşma gerekçesi ile Amerika’nın Suriye’de 2 bin askeri bulunuyor. Başkan Trump, 3 nisan’da Twitter’dan attığı mesajda bu askerleri geri çekeceğini söylemişti. Bu mesajın yankıları sürerken doğu Guta’da kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ortaya atıldı ve asker çekmekten bahseden Trump, Suriye’ye füze saldırısının öncülüğünü yaptı. dün de Amerika’nın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi nikki haley, hedeflerine ulaşana kadar Suriye’den çekilmeyeceklerini açıkladı. haley ayrıca, Suriye’ye destek verdiği için bugün Rusya’ya yeni yaptırımlar geleceğini söyledi.

‘HUKUKSUZLUK’ ENGEL OLMADI


Amerika, Fransa ve İngiltere’nin liderleri Suriye’yi vurmak için kendi parlamentolarından izin almadı. BM’nin karar alması ya da kimyasal saldırı iddialarını inceleyen uluslararası kuruluşların raporları da beklenmedi. Böylece 3 lider, ‘içerideki veya dışarıdaki muhalefete rağmen’ saldırı yapabileceklerini gösterdiler. Bu mesajın en büyük muhatabı ise BM’deki veto hakkını sık sık kullanan Rusya’ydı.


İRAN VE RUSYA İLE HASSAS DENGE


Suriye’de vurulan hedefler Rusya ve İran’ı kışkırtmayacak şekilde seçildi. İran yanlısı birliklerin olduğu bölgeler ve Rus üslerinin yakınlarına füze atılmadı. Rus hava savunma sistemlerini aktif hale getirecek saldırı rotalarından uzak duruldu. yine de 3 hedefe 70 dakikada 105 füze gönderildi. Mesaj güçlüydü ancak Rusya ve İran ile karşı karşıya gelmek istenmediğini de açıkça gösteriyordu.


3 DENİZDEN FÜZE YAĞMURU


Irak Kerkük ve Suriye Rakka’da Amerika’nın desteklediği Kürtlerin İran destekli birlikler karşısında çaresiz kalmasının ardından Amerika’nın çatışma bölgelerindeki etkinliği son dönemde zayıflamıştı. Suriye’ye yalnızca Akdeniz’den değil Kızıldeniz ve Basra Körfezi’nden de füzeler gönderen Amerika, Ortadoğu’daki vuruş gücünün kısıtlanmadığını gösterdi. Amerika, İngiltere ve Fransa saldırıda kendi üretimleri olan uçak ve füzeleri kullanarak silah piyasasında reklam yaptı. Rusya ise Suriye ordusunun Sovyet döneminden kalma savunma sistemleri ile 105 füzeden 73’ünü düşürdüğünü, bunun Batı silah sanayisinin geri kalmışlığını gösterdiğini ileri sürdü. Esad da dün “Kimin silahlarının üstün olduğu görüldü” dedi.



Amerikan kruvazörü USS Monterey’deki Tomahawk füzesinin ateşlenme anı.


İSRAİL'E DESTEK İRAN'A GÖZDAĞI


Suriye’de nüfuzunu artıran İran’ın desteklediği birlikler, İsrail sınırında mevzileniyordu. Ancak Trump “Füzeler yolda” diye tweet atınca bu mevzileri boşaltmak zorunda kaldılar. Amerika böylece Ortadoğu’daki en yakın müttefiki İsrail’e yönelik tehditlere karşı sessiz kalmayacağı mesajını gönderdi ve bunda başarılı oldu.


MERKEL YOKSA MACRON VAR


Fransa Cumhurbaşkanı Macron, seçim kampanyasında Fransa’yı tekrar Avrupa’nın en büyük gücü yapacağını vaaddetmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa’yı temsil edemediğini dile getirmişti. Seçilince ilk iş olarak Ortadoğu’daki krizlerde aktif rol almaya çalışmıştı. Macron, Suriye’ye yönelik saldırıda da en önde yer aldı. Merkel ise destek mesajı vermekle beraber askeri operasyona katılmadı.

Haberin Devamı