Dünya 70 'kamikaze' ölüm görevinde

70 'kamikaze' ölüm görevinde

Paylaş
70 'kamikaze' ölüm görevinde

Japonya'da 3 reaktörü havaya uçarak radyasyon saçan Fukuşima Daiçi nükleer santralında 70 teknisyen ölüm tehlikesini bilerek son mücadeleyi veriyor

Japonya’da deprem ve tsunaminin ardından nükleer krizin merkezi haline gelen Fukuşima Daiçi santralında 4 günde 3’üncü reaktör de havaya uçtu, bir diğer reaktördeki nükleer yakıt alev aldı.

Atmosfere, yoğun miktarda radyasyon boşalırken, santralı işleten Tepco firması, bugüne kadar ölümüne mücadele eden 800 çalışanını yükselen radyasyon nedeniyle geri çekerek teslim oldu.

Geride, 3’ü erime noktasına gelen, biri yanan, 2’si de ısınan 6 arızalı nükleer reaktörle mücadele edecek 70 cesur mühendis ve teknisyen kaldı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, her ne pahasına olursa olsun, 70 teknisyenin mücadeleye devam etmesini istedi.

ÖLÜMCÜL KANSER RİSKİ

Fukuşimo Daiçi santralini işleten Japon elektrik şirketi Tepco, santralda koruyucu elbise içinde bile olsa personelin kalmasını ‘sakıncalı’ bularak 800 çalışanını çekti. Geride kalan teknisyenler, ‘ölüm ya da kısa sürede ölümcül kanser’ riskini biliyor.

Reaktörlerde, kazan adı verilen çelik korucular içinde aşırı ısınan uranyum çubuklarını deniz suyuyla soğutma çalışmaları devam ediyor. Nükleer yakıt soğutulamaz ise, çelik kazanlar eriyecek.

Patlama yaşanan 3 reaktörde de yarı yarıya erime yaşandığı son patlayan reaktörde ise tehlikeli çatlaklar meydana geldiği açıklandı. 6 reaktörü bulunan dev santraldakı son durum şöyle:

3 ve 1 nolu santrallar cumartesi ve pazartesi günü birer gün arayla havaya uçtu, radyasyon sızıntısı başladı. 2 nolu santral ise Türkiye saati ile dün sabah patladı, nükleer yakıtı koruyan çelik kazanda büyük çatlak oluştu, aynı anda aylar önce bakıma alınması nedeniyle durdurulan 4 nolu santraldan çıkartılan nükleer atık, soğuma havuzunda alev alarak yandı.

EVLERE KAPANIN ÇAĞRISI

Fukuşima Daiçi santralına 20 kilometre mesafedeki tüm alanı boşaltan Başbakan Naoto Kan, yüksek oranda radyasyonu tehlikesi bulunduğunu ilan ederek, boşaltılacak alan miktarını 30 kilometre uzaklığa çıkardı.

Bu alan içinde kalan 160 bin kişiye ise, “Dışarı çıkmayın, pencerelerinizi sıkı sıkı kapatın, kapı altlarını tıkatın ve klimaları kullanmayın” çağrısı yaptı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japonya’daki Fukuşima nükleer santralinin iki numaralı biriminde sınırlı bir çekirdek hasarı meydana gelmiş olabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı