Dr. Haydar Dümen 77 bin direnci önemli
HABERİ PAYLAŞ

77 bin direnci önemli

Haberin Devamı

Amerika Merkez Bankası yeni başkan adayı Janet Yellen’in açıklamalarıyla moral bulan borsalara alımlar geldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel borsalarla birlikte Borsa İstanbul’da endeks, geçen hafta Amerika Merkez Bankası Fed’in yeni başka adayı Janet Yellen’in açıklamalarıyla yön buldu. Endeks moral bulan dış borsalardaki yükselişe paralel gelen alımlarla 74 bin 273 puan seviyesinden kapattı.

Başkan adayı moral verdi


Fed’in tahvil alımlarını sonlandıracağı endişesiyle yaklaşık on gündür düşen borsalar, yeni başkan adayı Janet Yellen’in parasal genişlemeye destek veren açıklamaları sonrası yerini yükselişe bıraktı. Para piyasalarında da yönü Amerika tarafından gelen açıklamalar ve veriler belirledi. Parasal genişleme kaygıları doları desteklerken Türk Lirası’nda değer kayıplarına neden oldu. Bununla birlikte Fed yeni başkan adayının açıklamaları doların bir miktar hızını kesti.

Dolar haftayı düşüşle kapattı


Yurtiçinde açıklanan cari işlemler açığının beklentilerin üstünde gelmesi, doları 2.06 seviyelerinin üzerine çıkardı. Amerika tarafında parasal genişlemeye destek açıklamaları sonrası ise dolar 2.02 seviyelerinden kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Küresel borsalardaki hareketlere paralel endeksin pozitif bir hafta geçirmesi ve 77 bine doğru hareket etmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel borsalar, yine Amerika tarafından gelecek açıklamalara çok duyarlı hareket edecek. Geçen hafta yeni başkan adayının açıklamaları bize Amerika ekonomisinin güçlü bir büyüme trendine girene kadar tahvil azaltımı konusuna sıcak bakmadığını gösterdi.

77 bin direnç seviyesi önemli

Bu hafta endeksin genel olarak pozitif seyir izlemesi muhtemel gözüküyor. Endekste 74 bin 500 direnç seviyesi hacimle geçilirse ilk etapta 77 bin direnç seviyesi test edilebilir. Para piyasalarında bu hafta yurtiçinde Amerika Merkez Bankası’nın 19 Kasım’daki toplantısı izlenecek. Banka’nın faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. Yurtdışında ise Amerika tarafından gelecek açıklamalar, döviz ve faizin yönünde etkili olacak.

Dolarda düşüş sürebilir


Teknik olarak dolar/TL 2.02 seviyesi parasal genişleme konusunda olumlu açıklamalar geldiği takdirde kırılırsa, ilk etapta 1.98 seviyelerine doğru sarkma olur. Faizlerde ise 13 Mayıs 2015 gösterge vadede 8.60 seviyesine geri çekilmeler olabilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Giderlerini düşürdü

Soru: Türk Hava Yolları’nın bilançosu nasıl geldi. Ciro ve kâr rakamları ile ilgili bilgi verir misiniz. Kerim SALİH/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde net kâr açıkladı. Şirketin net kârı 705 milyon TL ile geçen yıla göre aynı seviyede gerçekleşti. Bununla birlikte piyasa beklentisinin (667 milyon TL) bir miktar da üzerinde gerçekleşti. Net satışlarında yüzde 28 artış oldu. Net kârlılıkta finansman giderlerinin beklenenden daha düşük gelmesi olumlu gözüküyor. Satış performansı ve açıklanan net kâr olumlu gözükenler. Orta ve uzun vade için endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Para girişi gerçekleşecek

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın ikincil halka arzıyla bilgi verir misiniz. Satış dağılımı nasıl gerçekleşti? Nakit girişi ne oldu? Mustafa EMİR/Ankara Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tahtası ikincil halka arzın sona ermesi ile birlikte işleme açılacak. Şirket halka arzı hisse başına 2.5 TL fiyat seviyesinden 1.3 milyar yeni hissenin satışı ile tamamlandı. Hisselerin yüzde 80’i yabancı kurumsal, yüzde 10’u yerli kurumsal ve yüzde 10’u yerli bireysel yatırımcılara satıldı. Halka arzla birlikte, Emlak Konut GYO’ya 3.25 milyar TL yeni nakit girişi gerçekleşti.

Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu

Soru: Aksa Akrilik hissem var. Bir başvuruda bulunduğunu duydum ama ne olduğunu anlayamadım. Bilgi verir misiniz. Bir de bu haberleri en doğru kim verir? Nereye bakmak takip etmek lazım? Emir CAN/İstanbul Cevap: Aksa Akrilik şirketin, Ak-Tops Tekstil Sanayi Anonim Şirketi ile birleşme işlemleri çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na başvuruda bulundu. Şirket haberlerini en sağlıklı olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP-www.kap.gov.tr) adresinden takip edebilirsiniz.

Gelişmeleri KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Borsada işlem gören şirket bilgilerine, açıklamalara nereden bakıyorsunuz? Cihan UYGUNER/İstanbul Cevap: Borsada işlem gören şirketlerle ilgili açıklamalara yer veren aracı kurum bültenleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) var. Benim takip yerim ise KAP.

Yeni anlaşma imzaladı

Soru: Pegasus ile ilgili yeni bir gelişme var mı? Tamer DEMİR/İstanbul Cevap: Pegasus, yeni sipariş verdiği 100 Airbus uçağın bakımı için CFM International ile bir anlaşma imzaladı. Pegasus üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre son teknolojiye sahip yeni uçaklar yakıt maliyetinde yüzde 15 avantaj sağlayacak. Yakıt tasarrufu bilgisi daha önce şirket tarafından paylaşıldığı için yeni bir bilgi olmaması nedeniyle trend yönünde çok etkili olmaz. Bununla birlikte şirketin bilanço ve mali tabloları orta ve uzun vade için olumlu gözüküyor.

Orta vadede teknik yön yukarı


Soru
: Do&Co grubunun kârı nasıl geldi. Teknik olarak yönü nedir? Selim GÜR/İstanbul Cevap: Do&Co grubunun net kârı, 2013/2014 malı yılının ilk 6 ayında 14.6 milyon euro (önceki yıl 14.2 milyon euro) oldu. Teknik olarak ise orta ve uzun vade için trend yönü yukarı gözüküyor. Bununla birlikte yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli. Hacimle birlikte izlemenizde fayda var

Kredilerinde büyüme gerçekleşti


Soru: Tekstilbank ile ilgili aktif büyüklükler, şube sayısı ve mevduat gibi konulada ayrıntılı bilgi verir misiniz. Cem SARP/İstanbul Cevap: Tekstilbank’ın aktif büyüklüğü 2012’de yüzde 5.4 oldu. Banka, 2012’de kredilerinde yüzde 6.3 büyüme (sektör yüzde 16.4) gerçekleştirdi. Bankanın TL kredileri yüzde 11, döviz kredileri yüzde 5 arttı. Kredi/mevduat oranı yüzde 105.4’ten yüzde 98’e geriledi. Mevduatını yüzde 8 artıran Tekstilbank’ın döviz mevduatı, 2012 son çeyreğinde yüzde 34 büyümeyle 646 milyon dolar oldu. Bu rakam toplam mevduatının yüzde 43’ünü oluşturuyor. Bankanın şube sayısı 44 olarak bulunuyor.

Sözleşme Temsan ile iştiraki arasında

Soru: Odaş Enerji hissesine yatırım yaptığım için bir süredir takip ediyorum. Şirketin yeni bir sözleşme imzaladığı haberleri var. Sözleşme hakkında bilgi rica ediyorum. Burhan SELİMOĞLU/İstanbul Cevap: Odaş Enerji, Trabzon Köprübaşı’nda yatırımı süren 8 MW kapasiteli hidroelektrik santralinin elektromekanik ekipman tedariği ve süpervizörlük işleri kapsamında Temsan Türkiye Sanayi ile yüzde 90 iştiraki Küçük Enerji arasında 1 milyon 465 bin euro tutarında sözleşme imzaladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder