Gündem 8 ayda 7 bin 'beyaz kod' çağrısı yapıldı

8 ayda 7 bin 'beyaz kod' çağrısı yapıldı

Paylaş
8 ayda 7 bin 'beyaz kod' çağrısı yapıldı

Türk Sağlık-Sen, 8 ayda sağlık sektöründe çalışanlara yönelik 7 bin 287 şiddet olayı yaşandığını ve bunların yüzde 33'ünün fiziksel, yüzde 67'sinin sözlü şaldırı şeklinde olduğunu açıkladı

Türk Sağlık-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, hastanede hasta, hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlayan "beyaz kod" verilerine dayanarak, sağlıkta şiddet olayları ile ilgili araştırma yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

YÜZDE 42'Sİ DEVLET HASTANELERİNDE YAŞANDI

Araştırma sonuçlarına göre, 1 Ocak-1 Eylül 2013 tarihlerini kapsayan 8 aylık sürede sağlıkta 7 bin 287 şiddet olayı yaşandı. Yaklaşık her ay bin sağlık çalışanı şiddete uğradı. Olayların yüzde 33’ü (2 bin 392) fiziksel saldırı olarak gerçekleşti, yüzde 67’si (4 bin 895) sözlü şiddet vakası oldu. -"Şiddette poliklinikler 1. acil servisler 2. sırada" Yapılan araştırmaya göre, 8 aylık sürede yaşanan şiddet olaylarının yüzde 42’si (3 bin 86) devlet hastanelerinde, yüzde 29’u (2 bin 145) eğitim ve araştırma hastanelerinde, yüzde 11’i (852) aile sağlığı merkezlerinde, yüzde 6’sı ( 394) 112 istasyonlarında, yüzde 4’ü (323) ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, yüzde 5’i (299) üniversite hastanelerinde, yüzde 11’i özel hastanelerde ve yüzde 2’si de (111) diğer kurumlarda meydana geldi. Şiddetin gerçekleştiği alanlar içerisinde poliklinikler 2 bin 565 vaka ile birinci sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Poliklinikleri 2 bin 189 olayla acil servisler ve bin 224 şiddet olayı ile klinikler ve servisler takip etti. Araştırmada, hastanelerde şiddet olaylarının sadece poliklinikler, acil servisler ile sınırlı kalmadığı ifade edildi. Buna göre, 8 ayda ameliyathanelerde 146 şiddet olayı meydana geldi. Tetkik bölümlerinde 215, diğer birimlerde ise 582 şiddet olayı ile karşılaşıldı. Ayrıca, 112 çalışanları yaralı ve hastalara müdahale ettikleri vaka yerlerinde 8 ayda 366 kez şiddete uğradı.

"TUTUKLU YARGILANSINLAR'

Sendika Genel Başkanı Önder Kahveci, her ay yaklaşık "bin şiddet" vakasının meydana gelmesinin ürkütücü olduğunu belirterek, "Sağlıkta 8 ayda 8 bine yakın şiddet olayının meydana gelmesi, her ay bin sağlık çalışanını şiddete uğraması endişe vericidir" Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önlenebilmesi için caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Kahveci, "Ne yazık ki bu zamana kadar alınan tedbirlerin şiddeti önleme konusunda ciddi katkısı olmamıştır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması, sağlık hizmetine cepten para ödeyerek sahip olmaları gibi düzenlemeler hayata geçmelidir" dedi.

Haberin Devamı