Cumartesi Postası Okul zamanı terlemeye karşı önlemler

Okul zamanı terlemeye karşı önlemler

Paylaş
Okul zamanı terlemeye karşı önlemler

Okul zamanı terlemeye karşı önlemler

Yeni bir okul sezonu başladı. Bazı öğrencilerin özellikle ellerinde aşırı miktarda görülen terleme sorununun yarattığı kaygı da belirli bir baskı yaratıyor mutlaka... Yaklaşan okul sınavlarında terlemeden dolayı nasıl kalem tutacağını düşünen öğrenciler için bu kaygının en üst düzeyde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz...

Aşırı terleme ya da tıbbi adıyla Hiperhidroz, pek çok kişiyi üzen ve sosyal yaşamı etkileyen kronik bir hastalık. Sürekli alınlarında, koltuk altlarında, avuçlarında ve ayak tabanlarında terleme görülen kişiler, bu sebeple oluşan çeşitli cilt sorunlarından ya da rahatsız edici bir ter kokusu yüzünden kendilerini rahatsız hissederler.

Bazı kişiler belirli herhangi bir neden olmaksızın diğerlerinden daha fazla terler. Ancak bazı faktörler de aşırı terlemenize neden olabilir. Bunlar:

* Kalıtım: Bazı insanların soyaçekim nedeni ile özellikle avuç içi ve ayak tabanları aşırı terleme eğilimi göstermektedirler. ? Bazı gıda ve içecekler. Sıcak içecekler ve kafein veya alkol içeren içecekler terlemenize neden olabilir. Baharatlı gıdaları tüketmek aynı etkiye neden olabilir.

* Bazı ilaçlar: Ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan bir kısım antidepresan ilaçlar, morfin ve aşırı dozda tiroit hormonu gibi ilaçlar aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Aspirin benzeri ağrı kesiciler yüksek dozda kullanıldığında yoğun terlemeye neden olabilmektedir.

* Menopoz: Menopoz dönemine giren kadınlarda östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak ateş basması (vücut sıcaklığında yükselme ile beraber gözlenen terleme ve aşırı ateş) görülebilmektedir. Menopoz dönemindeki kadınların bir kısmı gece aşırı terleyerek uyanmakta ve daha sonra üşümektedir.

Aşırı terleme (Hiperhidroz) nedir?

Hiperhidroz, aşırı terlemeye verilen tıbbi isimdir ve bugün tüm dünyayı etkileyen yaygın ve kronik bir rahatsızlıktır. Hiperhidrozlu hastalarda, vücut ısısını düzenlemek için gerekli olan miktarı aşan bir ter yapımı söz konusudur. Hastaların hemen hemen sürekli alınlarında, koltukaltlarında, avuçlarında ve ayak tabanlarında terleme görülür. Aşırı terleme çeşitli cilt sorunlarına ya da rahatsız edici bir ter kokusuna da neden olabilir.

Bazı kişiler o kadar çok terler ki; günde birkaç kez kıyafet değiştirmeleri gerekir. Dolayısıyla hastalığın, kişiyi üzen, sosyal yaşamda sıkıntılara sebep olan bir sorun olduğu bilinmektedir. Hastalık en sık olarak gençlikte veya genç erişkinlikte gelişir. Bu rahatsızlığın altında yatan neden belirli değildir fakat genetik önemli bir rol oynayabilir.

Aşırı terleme, stres, heyecan veya egzersizle alevlenebilir ancak sıklıkla spontan olarak ortaya çıkar. Bu durumu tetikleyen kesin mekanizma belirsiz olsa da rahatsızlığın vücudun soluk alma, kalp atımı ve vücut ısısı gibi ‘istemsiz’ fonksiyonlarını düzenleyen sempatik sinir sisteminin işlev bozukluğu ile ilişkili olduğu görülmektedir.

Hiperhidrozlu hastalar genellikle bu durumun ve ilişkili cilt sorunlarının tedavisi için dermatologlara başvurur. Hiperhidrozun şiddetine ve etkilenen alana bağlı olarak, tedavide talk pudrasından alüminyum içeren reçeteli merhemlere kadar çeşitli toz ve pomadlar denenir. Ancak bu etkiler geçicidir ve sadece birkaç saat veya bazen bir hafta kadar sürebilir.

Üstelik ter üretimindeki aşırılığı bloke eden ilaçlar, aynı anda vücudun birçok bölgesini etkileyen terlemede yardımcıdırlar. Bu soruna son yıllarda farklı çareler uygulanıyor olmakla beraber en etkilisinin botoks olduğunu neredeyse tüm hekimler kabul etmekte...

Hem ellerdeki hem de koltukaltlarındaki terleme uygulanan botoks tedavisiyle ciddi oranda durdurulmakta ve kişinin maksimum rahatı sağlanmakta...

Botoks’un en başarılı kullanım alanlarından biri olan Hiperhidroz tedavisinde, koltuk altı, alın ya da el ayak gibi aşırı terleyen bölgelerde ince enjeksiyonlar uygulanır. Eğer hâlâ aşırı ter üreten alanlar varsa birkaç ilave ile tedavi tamamlanır. Etki süresi ise yaklaşık 201 gün veya 6.5 aydır.

Tedavi şekilleri

1- Hastanın beyaz renkli, hafif, pamuk elyaf içeren giysiler ve çoraplar giymesi tavsiye edilir.

2- Bölgeye yönelik kurutucu pudra ve solüsyonlar kullanılması tavsiye edilir. Pudralar nemi alıp, bölgenin kurumasını sağlayabilir ve antiseptik ilaçlar ikinci enfeksiyonun yerleşmesini engelleyebilir.

3- İyontoforez: Özellikle ellerdeki, ayaklardaki ve koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemede kullanılan bir yöntemdir. Sık tekrarlanması gereken bu yöntemle, bölgesel, hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi cevap alınıp, 1 ile 2 aylık iyileşme dönemleri sağlanabilir.

4- Botox tedavisi: Özellikle el içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemesinde kullanılan bir ilaçtır. Bu yöntem ter bezlerini çalıştıran sinirlerin faaliyetlerini azaltarak terlemeyi birkaç kat azaltır ve ortalama etki süresi 10-12 aydır.

5- Bitkisel yöntem: Günde en az iki defa üzüm sirkesi veya elma sirkesi ile yıkanır normal su ile durulanır, devam edilirse bu sorun ortadan kalkar, önemli olan düzenli kullanmanızdır.

2

Haberin Devamı