Esra Karayel 80 bin seviyesi önemli
HABERİ PAYLAŞ

80 bin seviyesi önemli

Haberin Devamı

Dünya borsalarına paralel Borsa İstanbul’da endeks, Körfez Arap ülkeleri tarafından Yemen’de başlatılan operasyonun etkisiyle düştü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Dünya borsaları, Suudi Arabistan’ın Yemen’e müdahalesi haberi üzerine satışa döndü. Harekatın etkisiyle döviz kurları ve petrol fiyatları yükselişe geçti. Yurtiçinde ise Moody’s tarafından bankacılık sektörüne yapılan olumsuz açıklamalar, endekste yönde etkili oldu.

Banka hisseleri sert düştü


Bankacılık endeksindeki gerileme, endekste satışlara hız kazandırdı. Mart’a 84 bin seviyesinden başlayan endeks, cuma günü 80 bin 894 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Para piyasalarında da Yemen’e harekatın etkisi görüldü. Amerika verileri takip edildi. Kurlarda artış gerçekleşti. Tahvil ve bono piyasasında satıcılı hava hakimdi. Piyasada gösterge olan 2 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi en yüksek yüzde 8.81, en düşük yüzde 8.70 seviyesini gördü. Cuma ise yüzde 8.77 seviyesinden sonlandırdı.

Dolar yönü yukarı çevirdi

Yurtdışı gelişmeler ve ham petrol fiyatının yükselişi TL’ye değer kaybettirdi. Seçim sürecine girilmesiyle birlikte siyasi gündem de yaşanan olumsuz açıklamalar da kurda etkili yönde oldu. Dolar/TL Cuma’yı 2.60’tan kapattı.

[[HAFTAYA]]

Endeks, faiz ve dövizin yönünde Yemen’deki gelişmeler ve iç siyasi gündemin etkili olması muhtemel gözüküyor


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalarda bu hafta gözler Yemen’deki gerginliğe ilişkin haberlerde olacak. Ayrıca yurtiçinde siyasi gündem takip edilecek. Yurtdışı borsalardaki hareketler ve döviz kurları da endeksin yönünde etkili olacak diğer kriterler olarak bulunuyor.

80 bin seviyesi önemli


Endekste 80 binin altına inilmesi durumunda tedirginlik artarsa satışlar sertleşebilir. Bu durumda 79 bin 500 ve 78 bin 500 desteklerine kadar geri çekilme olabilir. Mevcut durumda kısa vadeli pozisyonlar için 80 bin satış zamanı olarak düşünülebilir.Para piyasalarında da yurtdışı gelişmeler dikkatle takip edilmesi gereken önemli konu başlığı olarak bulunuyor. Dolar/TL bir süre daha baskı altında hareket edebilir. Yatırımcıların panik hareketlerden kaçınmalarında fayda var. Teknik olarak kısa vadede Dolar/TL’de destek 2.59 ve direnç 2.61 seviyelerinde bulunuyor.

Satıcılı hava sürebilir

Piyasada gösterge olan 2 yıl vadeli gösterge tahvilde faizler en yüksek yüzde 8.85, en düşük yüzde 8.65 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Özel emir gerçekleşti

Soru: Net Holding ve Net Turizm hisselerini orta vade için aldım. ‘Özel emir geçti’ dediler. Bu konuda bilgi verir misiniz? Hüseyin CAN/İstanbul Cevap: Net Holding’in iştiraki Net Turizm, yaklaşık 22.8 milyon (ödenmiş sermayenin yüzde 6.2’si) Net Holding hissesini özel emir ile 4 TL/hisse fiyattan toplam 91 milyon TL değer ile sattı. İşlem fiyatı piyasa fiyatı üzerinden herhangi bir iskonto olmadan gerçekleşti. Hisse transferinden sonra Net Turizm’in elindeki Net Holding hisse adedi 37.9 milyona (ödenmiş sermayenin yüzde 10.35’ine) düştü.

İhraç belgesi için başvurdu

Soru: Dardanel Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurmuş. İçeriği nedir? Hilal KULOĞLU/İstanbul Cevap: Dardanel, çıkarılmış sermayesinin tahsisli ve nakit olarak 10 milyon 791 bin 366 TL atırılması kararına ilişkin olarak ihraç belgesi onayı için Kurul’a başvuruda bulundu.

Dağıtım kararı verdi

Soru: 4 aydır Gübre Fabrikaları’nı tutuyorum. Şirket temettü verecek mi? Can BOZTEPE/İstanbul Cevap: Gübre Fabrikaları, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,15000 TL, net 0,12750 TL kâr payı dağıtılmasına karar verdi.

Bono ihracı tamamlandı


Soru: İş Bankası hissem var. Bankanın son gerçekleştirdiği bono ihracı tamamlandı mı? Remzi İNCESU/İstanbul Cevap: İş Bankası tarafından yurtiçinde halka arz edilerek ve halka arz edilmeksizin 20 milyar TL’ye kadar ihraç edilecek borçlanma araçları limiti kapsamında; nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihraç edilen 91 gün vadeli, 177 milyon 500 bin TL ve 175 gün vadeli 157 milyon 900 bin TL nominal değerdeki bonoların satışı tamamlandı.

30 Mart’ta gerçekleştirilecek


Soru: Aygaz’ın tahvil ihracına ilişkin bilgi istiyorum. Murat TÜRKER/İstanbul Cevap: Aygaz tarafından, yurt içinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 1092 gün vadeli, toplam 50 milyon TL nominal değerli ikinci tertip tahvil ihracına ilişkin talep toplama işleminin 26-27 Mart 2015 tarihlerinde, tahvil ihraç ve takasının ise 30 Mart 2015’te gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Su dolum tesisi yapacak


Soru: Pınar Su ile ilgili son gelişmeler nedir? Yiğit EKBER/İstanbul Cevap: Pınar Su, kaynak çeşitliliğini, pazar payını ve verimliliğini artırma stratejileri çerçevesinde Bursa/İnegöl’de sahip olduğu taşınmaz üzerinde yeni bir ambalajlı su dolum tesisi yatırımı yapılmasına karar verdi.

Uzun vadede yön yukarı

Soru: Brisa ve Arena Bilgisayar hisselerini bir süredir tutuyorum. Temettü verecekler mi? Oranlar nedir? Cihan DAL/İstanbul Cevap: Brisa 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,495000 TL, net 0,420750 TL kâr payı ödenmesine karar verdi. Arena Bilgisayar ise 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,1538280 TL, net 0,1307530 TL kâr payı ödenmesine karar verdi.

KAP’tan bilgi edinebilirsiniz

Soru: Yaprak Süt hissem var. Sözleşme imzalamış. Neyi kapsıyor? Bu bilgilere nereden ulaşabiliriz. Derin EKİNER/İstanbul Cevap: Yaprak Süt ve Besi Çiftliği, 2015 ikinci altı aylık dönemi ve 2016’nın ilk yarısında kullanılmak üzere; Gazi Tarımsal Ürünler ile bin tonluk çayırotu alım sözleşmesi yaptı. Borsada işlem gören şirketlerle ilgili bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: Aksigorta hakkında genel bilgi verir misiniz? Haluk TAN/İstanbul Cevap: Aksigorta, Şubat’ta 321 milyon TL brüt prim üretimi gerçekleştirdi. Yıllık büyüme oranı negatif düzeye geriledi. Şirketin zarar eden trafik sigortalarındaki riskini azaltmak amacıyla büyümeyi tercih etmemesi, motor dışı ve sağlık branşlarında da bir büyüme olmaması sonucu, toplam prim üretimi yıllık yüzde 6 geriledi. Motor branşların toplam prim üretimindeki payı da geçen yıl Şubat’taki yüzde 30’dan bu yıl yüzde 26 seviyesine geriledi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder