Erdoğan Arıpınar 80 onurlu yıl ve spor
HABERİ PAYLAŞ

80 onurlu yıl ve spor

Türkiyemiz’in milli eğitim tarihini inceleyenler, cumhuriyetle birlikte kurulan eğitim kurumlarının özellikle birisinin temelinde spor olduğunu görürler. Bu kurum bu yıl 80’inci kuruluş yıl dönümüne erişen 15 fakültesi, 4 yüksek okulu, 9 meslek yüksek okulu, 35 araştırma merkezi ve 6 enstitüsü olan Ankara Gazi Üniversitesi’dir.

[[HAFTAYA]]


Spor temelinin hikayesi de şöyledir: 1926 yılında Atatürk ve arkadaşlarının girişimleri ile kurulan ‘“Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” Gazi Üniversitesi’nin temelidir. 1976 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü adı verilen kurum 1982 yılında 2809 sayılı kanunla Gazi Üniversitesi adını almıştır. Çeşitli gelişim süreci geçiren kurum Gazi Eğitim Enstitüsü bünyesinde; Beden Eğitimi şubesi 1932-33 öğretim yılında açılmıştır. 1980 yılında Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Beden Terbiyesi bölümü adını almış, 1982’de ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi ile Gazi Eğitim Fakültesi üniversite çatısı altında birleşmiştir.

Nihayet 1992’de bugünkü Gazi Üniversitesi’nin üç bölümlü (Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük ve Spor Yöneticiliği) BESYO’su yani Beden Eğitimi ve Yüksek Okulu olur. Ülkeye aydın spor adamları ve Ay-Yıldız’ı şeref kürsüsüne taşıyan ve taşıyacak yıldızların öğretmen, antrenör ve yöneticilerini yetiştiren bu kurum 80’inci yıl dönümünde geçen dönem başlattığı uluslararası bir kongreye Türkiye, Herkes İçin Spor Federasyonu ile birlikte ev sahipliği yapacak.

2. Uluslararası Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi, 2012’de 31 Mayıs-2 Haziran’da Türkiye’den ve dünyadan seçkin spor adamların katılımı ile toplanacak. Konuşmacı olarak; başta Köln Spor Yüksek Okulu’nu başarıya taşıyan, aynı zamanda Avrupa Fair Play Birliği’nin kurucu 2. başkanlarından Alman Prof. Dr. Manfred Lammer olmak üzere ünlü ilim adamları kongrede bulunacaklar.

Haberin Devamı

Kongrede sporun sosyolojisi, psikolojisi, pedagojisi, felsefesi, tarihi, yönetimi, rekreasyonu, işletmeciliği, ekonomisi, reorganizasyonu, hukuku ile herkes için spor, spor ve turizm başlıklı araştırmalar bildirilerin konuları olacak. Ülkemizin spor bilimine büyük katkıda bulunacak olan bu kongre için; başta Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan’ı, emek sahibi Dr. Mehmet Günay ve Dr. Mehmet Zorba ile kongre koordinatörü Dr. İbrahim Yıldırım ve tüm çalışanları ülkem adına kutluyor ve diğer üniversitelerimize bu ilmi spor çalışmasını örnek gösteriyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder