Gündem Gaziye ailesi sahip çıkmadı, devlet gömdü

Gaziye ailesi sahip çıkmadı, devlet gömdü

Paylaş
Gaziye ailesi sahip çıkmadı, devlet gömdü

Bir deri bir kemik halde ölü bulunan Kore gazisine ailesi sahip çıkmayınca devlet törenle toprağa verdi

Muğla'nın Milas ilçesinde, 6 Kasım'da, kullanılmayan restoranın baraka benzeri bölümünde dernek arkadaşlarınca bir deri bir kemik halde ölü bulunan Kore gazisi 80 yaşındaki Muharrem Topçu'nun cenazesine ailesi sahip çıkmayınca devlet duruma el koydu. DNA ve kimlik tespiti için 12 gündür İzmir Adli Tıp Kurumu'nda tutulan Topçu'nun cenazesi, Zonguldak'ta olduğu belirlenen kardeşi ve akrabaları ile ABD vatandaşlığına geçtiği öğrenilen oğlu tarafından teslim alınmadı ancak Milas Kaymakamlığı devreye girdi ve cenaze, tören eşliğinde Milas'ta toprağa verildi.

ÖLDÜKTEN 3 GÜN SONRA BULUNDU

Milas- Bodrum Karayolu'nun 3'üncü kilometresindeki terk edilmiş bir restoranın baraka benzeri kısmında yaşamını sürdüren Kore gazisi Muharrem Topçu, günlerdir maaşını almaya gitmeyince, Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi'ndeki arkadaşları merak etti. Şube Başkanı Mehmet Sarban ve beraberindekiler, 6 Kasım Cuma günü aynı zamanda derneğin üyesi olan Kore gazisi Muharrem Topçu'nun yaşadığı barakaya gitti. Dernek üyeleri, içeri girdiklerinde, Topçu'nun yarı çıplak durumdaki bir deri bir kemik kalmış cesedini buldu. Durum, güvenlik güçlerine bildirildi. Yapılan incelemede, Kore gazisi Muharrem Topçu'nun vücudunda harhangi bir darp, yara ve kesici alet izine rastlanmadı. Üç gün önce hayatını kaybettiği belirlenen Kore gazisinin, açlıktan ya da soğuktan ölmüş olabileceği bildirildi. Ortaya çıkan manzara, yürekleri burkarken, gazi arkadaşlarınca taşınan Topçu'nun cenazesi, kesin ölüm nedeninin tespiti için otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

İSİM BENZERLİĞİ

Kore gazisi Topçu'nun toprağa verilmesi için hazırlıklar yapılırken, TC kimlik numarası üzerinden yapılan inceleme şoke etti. Zonguldaklı olduğu bilinen Muharrem Topçu'nun nüfus kayıtlarına göre 1996 yılında zaten vefat etmiş gözüktüğü ve Bursa nüfusuna kayıtlı olduğu öne sürüldü. Gelişme üzerine Milas Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Ölen kişinin Kore Gazisi Muharrem Topıu olduğu maaş aldığı bankanın kayıtları ve Zonguldak'ta yaşadığı belirtilen ailesinin ifadeleri doğrultusunda teyit edildi. Topçu'nun Zonguldak'taki yakınlarına ulaşılarak DNA tespiti iıin numaneler alındı. DNA sonuçlarının 1.5 ay sonra açıklanacağı ifade edildi. Soruşturma sonucunda, karışıklığın, kimlik numarasının 'Gazi Kimlik Kartı' ile gazilerin kayıtlarının tutulduğu deftere farklı işlenmesinden kaynaklandığı saptandı. 1996 yılında vefat eden Muharrem Topçu'nun başka bir kişi olduğu, Milas'ta ölen Kore gazisinin ise Zonguldak nüfusuna kayıtlı olduğu netleşti.

AİLESİ CENAZEYİ ALMADI

İzmir Adli Tıp Kurumu'da, 30 yıl önce Milas'a yerleştiği ve uzunca süre inşaat işçiliği yaptığı anlaşılan Kore gazisi Topçu'nun cenazesinin alınması için Zonguldak'taki ailesine çağrı yaptı. Ancak, Topçu'nun cenazesi, Zonguldak'ta olduğu belirlenen kardeşi ve akrabaları ile ABD vatandaşlığına geçtiği öğrenilen oğlu tarafından günlerdir adli tıptan alınmadı. Devreye Milas Kaymakamlığı girdi. Kaymakamlık, bir araç gönderip cenazeyi toprağa verilmek üzere Milas'a getirtti. Kore gazisinin cenazesi Milas Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

KAYMAKAMLIK: GURURLU, İÇİNE KAPANIKTI

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, yaptıkları incelemenin ardından Kore gazisi Muharrem Topçu'ya ilişkin edindikleri bilgileri yazılı bir açıklamayla aktardı. Topçu'nun, sadece maaş almaya geldiğinde Milas Muharip ve Gaziler Derneği'ne uğrayıp buradakilerle görüşen, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi günlerde gazilerin katıldığı etkinliklere katılmayan, içine kapanık bir kişi olduğunu belirten Atçı, "Kendisinin Milas'ta yaşadığı 30 yıllık süreçte bilinen sabit bir adresi yoktur. Gururuna düşkün bir kişidir. Bundan dolayı kabul etmeyeceğini düşünerek Gaziler Derneği de Muharrem Topçu için herhangi bir sosyal yardım kuruluşuna başvurmamıştır. Gazi maaşına ilave olarak, geçmiş yıllarda genellikle inşaatlarda çalışmak veya değişik yerlerde bekçilik yapmak suretiyle geçimini sağlamış ve çalıştığı yerlerde konaklamış, insanlarla çok fazla görüşmemiş ve çevre edinmemiştir. Konuştuğu kişilere ailesinden ve kendi hayatından bahsetmemiş, sadece bazen Kore'deki anılarını anlatmıştır. Arkadaşları ve kendisini tanıyanlar tarafından kendisine gönderilen yiyecek vb. malzemeleri birkaç istisna dışında MD+ITMD-IT(yardım kabul etmemesine rağmen zaman zaman kendisine yatak, ısıtıcı, kıyafet vb. malzemeler verilmiştir) MD-ITkabul etmemiş, kabul ettiklerinin de parasını vermiştir" dedi.

"ŞANS OYUNLARINA DÜŞKÜNDÜ"

Kaymakam Atçı, Kore gazisi Topçu'ya ilişkin verdiği bilgilere şöyle devam etti:

"Kötü alışkanlığı yoktur, ancak şans oyunlarına düşkün birisi olarak bilinmektedir. Nisan 2009'da rahatsızlanması üzerine devlet hastanesine yatırılarak tedavi ettirilmiştir. Sonraki dönemde de kendisini tanıyanlar tarafından sık sık ziyaret edilerek eksikleri giderilmeye çalışılmış ve kendisiyle ilgilenilmiştir. En son 31 Ekim 2009'da ambulans çağrılarak kendisi hastaneye götürülmek istenmiş, ancak odasından dışarı bile çıkmayarak hastaneye gitmeyi kabul etmemiştir. Bu konuda Milas Devlet Hastanesi ile yapılan görüşmede, Muharrem Topçu'nun 1 Nisan 2009- 15 Mayıs 2009 tarihleri arasında, Milas Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları bölümünde tedavi gördüğü öğrenilmiştir. Ayrıca, Muharrem Topçu'nun kaldığı yere 24 Ekim 2009'da bir hekim eşliğinde 112 ambulansıyla, 31 Ekim 2009'da ise bir hemşire eşliğinde devlet hastanesi ambulansı ile gidilerek tedavi maksadıyla hastaneye nakledilmek istenmiş, ancak Muharrem Topçu nakil olmayı istemeyerek ambulansları reddetmiştir."

"ÖLDÜĞÜ YER BARAKA DEĞİLDİ"

Topçu'nun vefat ettiği yerin bir baraka değil, uzun süreden beri restoran olarak işletilmiş, ancak son dönemde atıl duran tesisin bir odası olduğunu savunan Atçı, "Merhum Topçu orayı çok havadar, çok güzel bulduğu için bir süredir burada kalmıştır. Gazi arkadaşlarının sürekli kendisine yönelik olarak Milas'tan başka bir ev bularak birlikte kalma tekliflerine, Muharrem Topçu tarafından, Milas'ta bir göz odada kalmaktan sıkılacağı, bulunduğu yerin havadar ve güzel olması gibi gerekçelerle olumsuz yanıt verilmiştir" dedi.

"AÇLIKTAN ÖLMEDİ"

Atçı, bir deri bir kemik halde bulunan Muharrem Topçu'nun kesin ölüm nedeninin, 1.5 ay sonra, otopsi sonucu toksikolojik ve patolojik incelemenin ardından belli olacağını söyledi. Gazinin açlıktan öldüğü iddialarının doğru olmadığını iddia eden Atçı, "Gerek otopsideki ön incelemede akciğerlerinde enfeksiyona rastlanmış olması, gerek ölü bulunduğu yerde çeşitli yiyecek ve içecek malzemelerinin (az miktarda kahvaltılık malzeme ve gazlı içecekler) bulunmuş olması, gerekse gazimizin her ay gazilik maaşı alıyor olmasından dolayı, sözkonusu gazimizin açlıktan öldüğü yönünde bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerin, yeterli araştırma yapılmadan ve yetkili makamların bilgisine başvurulmadan elde edilmiş eksik veya yanlış bilgilere dayandığı değerlendirilmektedir" görüşünü savundu.

TOPRAĞA VERİLDİ

Kore gazisi Muharrem Topıu için Milas Ulu Camii'de cenaze töreni dşzenlendi. Törene Muğla CHP Milletvekili Fevzi Topuz, Milas Jandarma Bölük Komutanı Kurmay Yşzbaşı Cemal İyigşn, Milas Emniyet Mşdşrş Ömer Faruk Karataş, siyasi parti temsilcileri, askeri personel, emniyet mensupları, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Milas Muharip Gaziler Derneği şyeleri, arkadaşları Topçu'nun tÜren Üncesinde Türk bayrağına sardıkları tabutunun başında nöbet tuttu. Cenaze Üğlende kılınan namazın ardından Milas Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi. Törende konuşan Milas Müftü Vekili Ramazan Özgün Türkmen, "Gazilik ve şehitlik dinimizin önem verdiği en büyük değerlerdendir. Bir insanın erişebileceği en önemli mertebe şehitlik ve gaziliktir. Onun için, gazilerimizi hayattayken en iyi şekilde ihya etmek, onların halini hatırını sormak, onlar hayattayken gerekli hürmeti ve saygıyı göstermek hepimizin görevidir" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Milas Muharip Gaziler Derneği yetkililerine ve Kore gazilerine başsağlığı dileyip, "Muharrem Topıu, yaşamak ve Ülmek iıin Milas'ı tercih etti. Ona bütün Milaslılar sahip çıkmalı" dedi.

DHA

4