Ekonomi 9 milyon emekliye intibak müjdesi

9 milyon emekliye intibak müjdesi

Paylaş
9 milyon emekliye intibak müjdesi

Yaklaşık 9 milyon emeklinin beklediği intibak için umutlar henüz bitmedi

2000 ve sonrasında emekli olanların intibak talebi, Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde. Beklenen karar çıkarsa, ek zam söz konusu olacak. Olay ne? Emekliler Derneği Üyesi İbrahim Avcı, 2000 öncesinde emekli olanlara yapılan intibak zammının, 2000 ve sonrasında emekli olanlara da yansıtılması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurmuştu.

2000 ÖNCESİ ALDI


Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruyu haklı bulmuştu. Bunun üzerine İbrahim Avcı, Ankara İş Mahkemesi’nde dava açmıştı. Ancak mahkeme davayı reddetti. Dava, Yargıtay’a taşınmıştı. Yargıtay, İş Mahkemesi’nin kararını onayınca Avcı, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki günlerde bu başvuruyu inceleyecek. Yüksek mahkeme sadece 2000 öncesine intibak hakkı tanıyan yasa maddesini iptal ederse zammın yolu açılacak.

355 LİRAYA VARIYOR


Anayasa Mahkemesi olumlu karar verirse tek tek dava açmaya gerek olmayacak, karar herkesi kapsayacak. Milyonlarca emekliye, 50 ile 355 lira arasında zamlar gündeme gelecek. 2000’den önce emekli olan SSK’lılara İntibak Yasası çıkartılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emekliye 22 bin lirayı bulan toplu ödeme yapıldı.


HAKSIZLIKLAR GİDERİLMELİ


Maaş hesaplamalarında ve aylık bağlanma oranlarındaki farklılıkların giderilmesi dışında emeklilerin beklediği bazı intibak konuları da bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleşmesine rağmen kurumlara göre hâlâ farklı uygulamalar yapılıyor. SSK ve Bağkur’lular enflasyona göre yani önceden bilmeden zam beklerken memur emeklisi toplu sözleşmeye giriyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşme ile zamlarının belirleneceği bir sistem kurulmalı.

Haberin Devamı