Gündem 9 milyon Türk'ün evinde tuvalet yok

9 milyon Türk'ün evinde tuvalet yok

Paylaş
9 milyon Türk'ün evinde tuvalet yok

Türkiye İstatistik Kurumu araştırmasına göre Türkiye'de 4 milyon evde tuvalet yok; yani 9.3 milyon Türk tuvaletsiz...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre, ülkede nüfusun yüzde 61’i kendilerine ait bir evde oturuyor.

Konut sahipliği açısından alt ve üst gelir grupları arasında bir uçurum gözükmüyor. Örneğin alt gelir grubundaki konut sahipliği oranı yüzde 58.1 ile Türkiye ortalamasının altında.

4 MİLYON EVDE YOK

Buna karşın evde bulunan imkânlar açısından gelir durumuna göre farklar artıyor. Örneğin Türkiye’de nüfusun 9.3 milyon ile yüzde 13.4’ünün evinde tuvalet bulunmuyor. Bu 4 milyon evde tuvalet bulunmaması anlamına geliyor. Medyan gelirin yüzde 60’ından az gelire sahip olanlarda, tuvaleti olmayan evde yaşayanların oranı yüzde 35.2 ile Türkiye ortalamasının 2.6 katını aşıyor.

VE DİĞER BULGULAR

HaberTürk'te yayımlanan rakamlara göre, aylık geliri asgari ücretin üçte ikisinden az olan nüfusun bile yüzde 10.4’ü otomobil sahibi. TÜİK’in 2008 yılı araştırmasına göre yoksullar için otomobil, bulaşık makinesinden çok daha fazla öncelik taşıyor.



TÜİK’in önceki gün yayınladığı 2008 yılı araştırması, 2007 yılı gelirlerine göre yapıldı. Bu araştırmanın yaşam koşulları bölümünde Türkiye geneli verilerinin yanı sıra, geliri Türkiye medyan gelirinin yüzde 60’ından daha az olanlara ilişkin veriler de yer alıyor. Asgari ücretin yıllık ortalama 411 lira olduğu bu yılda medyan gelirin yüzde 60’ı 316 lira aylık gelire karşılık geliyor. TÜİK’in araştırmasına göre aylık ortalama geliri 316 liranın altında olan nüfus 16milyon 714 bin kişi. Bu nüfusun yüzde 10.4’ü, yani 1milyon 730 bin kişi otomobili olan bir evde yaşıyor.

OTOMOBİL, BULAŞIK MAKİNESİNDEN ÖNDE

2007 yılı itibarıyla aylık geliri 316 liradan bile az olanlar için otomobil, bulaşıkmakinesinden kat kat daha öncelikli bir ihtiyaç. Bu kesimin yüzde 10.4’ünün evinde otomobil olmasına karşın, evinde bulaşık makinesi olanların oranı sadece yüzde 4.4. Yaşadığı evde bulaşık makinesi olan yoksulların nüfusu
740 bin. Buna göre otomobili olan yoksullar, bulaşık makinesi olanların 2.34 katı.


Ortalama hanehalkı nüfusuna göre kişi başına 316 TL’nin altında aylık geliri olan 749 bin hanede otomobil bulunurken, bulaşık makinesi olan hane sayısı 321 binin altında. Üstelik bir önceki yıla göre artışta da otomobil bulaşık makinesinin önünde gidiyor.

Bir önceki yıla göre otomobili olan hane sayısı 125 bin artarken, bulaşıkmakinesi olan hane sayısındaki artış 109 binde kaldı. Yoksullar için otomobil bulaşık makinesinin çok önünde bir ihtiyaç durumundayken, gelir düzeyi arttıkça bulaşık makinesi, otomobilin önüne geçiyor. Kişi başına geliri,medyan gelirin 1.2 katından fazla olanların, yüzde 47.3’ü otomobili olan bir evde yaşarken, bulaşık makinesi olanların oranı yüzde 60.3’e ulaşıyor. Türkiye ortalamasında ise nüfusun yüzde 30’unun evinde otomobil bulunurken, yüzde 32.7’sinde bulaşıkmakinesi bulunuyor.

2