Dünya 9 Türk'ün kanını denize akıttılar

9 Türk'ün kanını denize akıttılar

Paylaş
9 Türk'ün kanını denize akıttılar

İsrail ordusu, Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskınla ilgili raporunda faturayı Deniz Kuvvetleri'ne kesti

150 sayfalık rapor

İsrail ordusu, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs’ta düzenlenen kanlı saldırıyla ilgili olarak bir komisyon oluşturmuştu. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski Başkanı Giora Eiland başkanlığındaki komisyon, baskınla ilgili 150 sayfalık bir rapor hazırladı. Önceki gün Savunma Bakanı Ehud Barak ile Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’ye sunulan rapor dün de basına açıklandı.

B planımız yoktu

Soruşturma komisyonunun başkanı Tümgeneral Giora Eiland, basına raporla ilgili bilgi verirken, operasyonun planlanması aşamasında bir dizi hata yapıldığını belirtti ve Deniz Kuvvetleri’ni “bir B planı olmadığı” gerekçesiyle eleştirdi. Eiland, Mavi Marmara’nın güvertesinde onlarca eylemci olduğunun fark edilmesinin ardından komandoların geri çekilmesinin düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Başarısızlık değil hata

Tümgeneral Eiland, “Alınan bazı kararlarda üst düzey yöneticiler de dahil olmak üzere yetkililer hatalar yaptı. Bu hatalar, sonucun istediğimiz gibi olmamasına katkıda bulundu. Soruşturmada, hem istihbarat hem de karar alma sürecinde profesyonel açıdan bazı hatalar yapıldığını belirledik” dedi. Eiland baskında “operasyonel başarısızlıklar” değil, “operasyonel hatalar” tespit ettiklerini ama ihmal olmadığını söyledi.

Gemiden ateş açılmış!

İsrail ordusunun soruşturmasında, Mavi Marmara yolcularının, gemiye inen komandolara ateş açtıkları da iddia edildi. Askerlerden birinin dizinden çıkarılan kurşunun İsrail Donanması’na ait olmadığı belirtildi. Tümgeneral Eiland ayrıca, ordu istihbarat servisinin, Türkiye ve Gazze konvoyunu düzenleyen İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı hakkında istihbarat toplamamakla da hata ettiğini öne sürdü.

İstihbarat eksikliği

Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinin son dönemde kötüleştiğine dikkat çeken Eiland, bu yüzden Türkiye ve İHH’nin istihbarat hedefi olarak belirlenmiş olması gerektiğini söyledi. Eiland, Türkiye’deki iktidar partisinin İHH’yi desteklediğini; İsrail istihbaratının da bunu göz önünde bulundurarak hazırlık yapmış olması gerektiğini ifade etti. Raporda, operasyona katılan komandolar hakkında ise suçlamada bulunulmadı.

Komutan kovulmalı

İsrailli eski ordu komutanları da Ynet gazetesine yaptıkları açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Eli Marom’un istifa etmesi ya da ordudan atılması gerektiğini belirttiler. Deniz Kuvvetleri’nden emekli bir koramiral, “İçi insan dolu bir gemi güvertesine hiçbir surette asker indirilmez. Belli ki basın manşetlerinde yer alacak bir gösteri yapılmak istenildi ve başarısız oldular” dedi.

İnsafsızca katlettiler

İsrail’in ablukası altındaki Filistin’in Gazze bölgesine yardım götüren 6 gemi 31 Mayıs’ta Akdeniz’in uluslararası sularında saldırıya uğramıştı. İnsani Yardım Vakfı’na ait Mavi Marmara gemisine İsrail komandolarının düzenlediği kanlı baskında 8’i Türk vatandaşı, 1’i ise Türk kökenli Amerikan vatandaşı 9 kişi hayatını kaybetmiş, 50’ye yakın kişi de yaralanmıştı. İsrail ordusu, kanlı baskının gerekçesi olarak askerlerine gönüllülerin ateş açmasını göstermişti. Yardım konvoyundakiler ise kesinlikle silah kullanmadıklarını, askerlerden ele geçirdikleri silahları denize attıklarını öne sürmüşlerdi. Gemiye inen ve etkisiz hale getirilen İsrailli askerlerin zarar görmemesi için bazı gönüllülerin verdikleri mücadele de fotoğraflara da yansımıştı.

Raporda neler var?

- İstihbarat toplanmasında kusurlu hareket edildi.

- Ordu istihbarat servisi, Türkiye ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) hakkında istihbarat toplamamakla hata etti.

- Gemideki direniş potansiyeli hafife alındı.

- Planlamada hatalı davranıldı.

- Donanma’nın “B planı” yoktu.

- Mavi Marmara’nın güvertesinde onlarca eylemci olduğunun fark edilmesinin ardından komandolar geri çekilebilirdi.

- “Operasyonel başarısızlıklar” değil, “operasyonel hatalar” tespit edildi.

- Mavi Marmara yolcuları, gemiye inen komandolara ateş açtı. Askerlerden birinin dizinden çıkarılan kurşunun Donanma’nın kullandığından farklı olduğu belirlendi.

- Operasyona katılan komandolar “uygun”, “profesyonel” ve “cesur” davrandı.

- Gemide gerçek mermi kullanılması haklı gerekçelere dayanıyordu.

2

Haberin Devamı