Pazar Postası 160 yıl yaşayan Zaro Ağa'nın şaşırtan öyküsü
Paylaş
160 yıl yaşayan Zaro Ağa'nın şaşırtan öyküsü

İnsan ömrü uzuyor. Bilim insanları yakın gelecekte 100 yıllık bir ömrün hayal olmadığını söylüyor. Uzun yaşamın sırları her gün dünya medyasında yer buluyor... Ömrünü olabildiğince uzatmak ve olabildiğince genç kalmak isteyenlerin dünyanın en uzun yaşayan insanlarından Zaro Ağa'nın 160 yıllık ilginç öyküsüne göz atmasında fayda var

Batı dünyasının da ilgisini çeken ve tam 160 yıl yaşayan Güney Doğu’daki hamalların efsanevi lideri Zaro Ağa, dünyanın en uzun yaşayan adamlarından. Zaro Ağa yaşadığı dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nda 10 sultan hüküm sürmüş. Kendisi de bu yıllar içinde 6 önemli savaşa katılmış. İddiaya göre 20 evlilik yapan Zaro Ağa hayatında unutamadığı dönemin ise 90 yaşından sonraki gençlik yılları olduğunu söylermiş.

Haberin Devamı

Bitlis’te doğdu

1774-1934 yılları arasında yaşayan Zaro Ağa, 18. yüzyılın sonlarına doğru Bitlis’in Merment köyünden İstanbul’a gelmiş. Selimiye Kışlası, Dolmabahçe Sarayı, Ortaköy ve Tophane Camii’nin inşaatında çalışmış, daha sonra da memleketine dönmüş.

Memleketinde evlenen, çok para kazanmak için tekrar İstanbul’a gelen Zaro Ağa, yakışıklı, iri yarı, güçlü, kuvvetli olduğundan sarayın dikkatini çekmiş, askerliğini sarayda yapmış. Fakat Rus muharebesinde memleketine dönmüş, mensup olduğu Şerif Mirza Aşireti’yle birlikte savaşa katılmış ve bu savaşta bacağından yaralanmış.

Hamallık yaptı

Gümrüklerde hamallık yapan Zaro Ağa, bu işte kendisini kısa sürede göstererek hamalların kahyası olmuş ve 20 yıl çalışmış. Hamallar Teşkilatı’nı o kurmuş. Zaro Ağa’nın nasıl bu kadar uzun yaşayabildiği konusunda çeşitli araştırmalar yapılmış.

Haberin Devamı

En çok bulgur ve yoğurt yediği ifade edilen Zaro Ağa’nın öyküsü başlı başına uzun bir inceleme konusu. Zaro Ağa İstanbul’daki ömrünü Tophane’de küçük, mütevazı bir evde geçirmiş. Erken yediği akşam yemeklerinde sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururmuş. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmemiş.

Sayısız evlilik

Dünya medyasını en çok ilgilendiren konulardan birisi de Zaro Ağa’nın evlilik yaşamı ve kadınlara bakış açısı olmuş. Sadece memleketinde 7 defa evlenen Zaro Ağa’nın, tam olarak kaç evlilik yaptığı ise bilinmiyor. Bazı kaynaklara göre 13, bazı kaynaklara göre 17, bazılarına göre ise 20 evlilik yaptığı iddia ediliyor.

Zaro Ağa’nın beşi kız olmak üzere 13 çocuğu, 29 torunu olduğu söyleniyor. Zaro Ağa’ya “Neden bu kadar çok evleniyorsun?” diye sorulduğunda, “Ne yapayım, aldığım kadınlar çabuk ihtiyarlayıp ölüyorlar” şeklinde cevaplarmış.

Sirk yıldızı da olmuş

Zaro Ağa dünya medyasının ilgi odağı olduktan sonra öyküsü hazin bir yola girmiş. İki Amerikalı, Zaro Ağa’yı ‘yeni bir hayat vaadi’yle Amerika’ya gitmeye ikna etmiş. Zaro Ağa, New York’ta büyük bir törenle karşılanmış. Ancak onu götürenlerin niyetleri başkaymış. Özel bir kostüm giydirip, sirklerde ‘dünyanın en yaşlı insanı’ diye teşhir etmişler. Zaro Ağa’yla fotoğraf çektirmek 10 dolar, öpmek 15 dolarmış.

Haberin Devamı

150 yaşındaki Ağa’yı, eyalet eyalet dolaştırıp posasını çıkardıktan sonra, beş parasız getirip İstanbul’a bırakmışlar. Zor gelmiş Zaro Ağa’ya yaşadıkları... 29 Haziran 1934’te Şişli Etfal’de ölmüş. 157 yaşına kadar sapasağlam olan ve doktora gitmeyen Ağa’nın son yılında ciğerlerinde tüberküloz, kalbinde büyüme ortaya çıkmış.

Ölüm haberi dünya medyasında

Zaro Ağa, son günlerini İstanbul’da geçirmiş, ölüm haberi tüm dünya medyasının ilgisini çekmiş. Yatmakta olduğu hastane gazetecilerle dolarken, daha sonra tüm dünya gazeteleri Zaro Ağa’nın ölümünü “Dünyanın en yaşlı adamı öldü” şeklinde duyurmuş.

Toprağa verilirken, torununun torunlarından biri şöyle bağırıyormuş: “Hoy hooy öldü babam! Dünyasına doyamadan gitti!” Zaro Ağa’nın mezarı İstanbul’da Eyüp Kabristanı’nda...

Zaro Ağa’dan uzun yaşayan çinli

Zaro Ağa bazı kaynaklara göre dünyanın en uzun yaşayan insanı. Ancak bir de Çinli rakibi var: Çinli dövüş sanatları ustası, herbalist ve uzun yaşam araştırmacısı olarak nam salan Li Ching-Yuen. Kendisi 1736’da doğduğunu söylese de kayıtlarda 1677 olarak gözüküyor. Bu doğum tarihlerine göre 1933 yılında öldüğünde ya 197 ya da 256 yaşında olması gerekiyor.

Haberin Devamı

İki halde de dünyanın en çok yaşayan insanı o! ‘Li Ching-Yuen 1677’de Chyi Jiang Hsie, Szechuan köyünde doğmuş olması gerekiyor. Hayatının çoğunu dağların eteklerinde bitkiler toplayarak ve uzun yaşamın sırlarını araştırarak geçirmiş. 1748 senesinde 71 yaşındayken Çin ordusuna dövüş öğretmeni ve taktik danışmanı olarak katılmış. Komutan Yang Sen, yaşına rağmen onun gençliğinden, gücünden ve yiğitliğinden oldukça etkilenmişti Uzun yaşamın sırrı sorulduğunda Usta Li’nin cevabı her zaman şunlardı:

* Temiz bir kalbin olsun

* Bir kaplumbağa gibi otur

* Bir güvercin kadar hayat dolu yürü

* Bir köpek gibi uyu.