Pazar Postası 1961'in en güzel üçüncü çocuğu...
Paylaş
1961'in en güzel üçüncü çocuğu...

Demet Akbağ, 'Bir Demet Tiyatro'da Lütfiye Çıtır ve Feriştah, 'Nerdesin Firuze'de Firuze, 'Vizontele'de Vanlı Siti Ana, 'Eyvah Eyvah'ta Firuzan Abla, Hükümet Kadın'da Mardinli Xate ve daha birçok karakteri unutulmaz kıldı.

Şimdi de, rol aldığı Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’ filmiyle Cannes Film Festivali’nin bu yılki Türk yıldızı.

Haberin Devamı

Demet Akbağ 23 Aralık 1959’da İybar Ailesi’nin üç çocuğundan biri olarak doğar. Dedesinin memuriyeti nedeniyle aile Denizli’dedir o yıllarda. Demet’in babası Oktay İybar fotoğrafçıdır. ‘Foto Oktay’ diye bir fotoğraf stüdyosu vardır. Annesi Benan Hanım ise kökleri Rumeli’ye dayanan müthiş maharetli ve bilgili bir hanımdır. Oktay Bey, Demet 6 aylıkken kızının fotoğrafını çekip Hayat mecmuasının düzenlediği ‘Türkiye’nin En Güzel Bebeği’ yarışmasına gönderir. Demet, 1961 yılının ‘En Güzel Üçüncü Bebeği’ seçilir o yarışmada. Üstelik 500 lira da ödül kazanır. Demet, kardeşleri Sedef ve Kemal’den farklıdır. 9 yaşındayken, o yıllarda çok ünlü olan Özay Gönlüm’ün taklidini yaparak aileyi ve arkadaşlarını gülmekten kırıp geçirir. Demet Akbağ bir röportajında şöyle anlatır: “Taklit yapan, herkesi güldüren, ama bir o kadar da kırılgan bir çocuktum. Ben sadece yeteneklerimi sergilerken rahatlıyordum. Onun dışında çok çekingendim. Babamdan azarı işitince en çok ağlayan bendim...”

Haberin Devamı

13 yaşında anne baba ayrılığı

Lisede Demet’in tiyatro sevdası başlar. Tam da o sırada; 1971’de babası ile annesi boşanır. Demet 13 yaşındadır bu zor günleri yaşadığında. Annesi Benan Hanım çocuklarını alarak İstanbul’a taşınır. Oktay Bey de daha sonraki yıllarda fotoğraf stüdyosunu kapatıp İstanbul’a taşınır ve tanınmış bir foto muhabiri ve fotoğraf sanatçısı olur. Demet Akbağ, bir röportajında ilk gençlik yıllarını şöyle anlatır: İlk gençlik dönemi koşturmaca, aile problemleriyle geçti. Annemle babam ayrılınca, anneannem, annem ve biz, üç kuşak kadınlar ve bir de erkek kardeşimiz bir arada yaşamaya başladık. Çok paramız yoktu ama mutluyduk. Beni elimden tutup konservatuvara yazdıran kardeşim Sedef oldu. Sedef benim küçüğüm ama hep ablalık etti. Demet, babasının tüm karşı çıkışına rağmen tiyatro tutkusundan vazgeçmez. Liseyi bitirince 1982’de İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girer. 1983’te de Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa başlar. Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları, Devekuşu Kabare, Ferhan Şensoy Tiyatrosu ve Yılmaz Erdoğan tarafından 1995’te kurulan BKM kadrosunda başından beri yer alır. Tiyatro, sinema ve televizyonda sayısız ödül kazanır.

Haberin Devamı

Hayranıydı eşi oldu

Otoriter bir baskıyla büyüyen Demet, 1980’de 21 yaşındayken İskender Akbağ ile evlenir. O zamana kadar hiç flörtü olmamıştır. Demet Akbağ bir röportajında şöyle anlatır: “O zamanlar biriyle birlikte olmak için evlenmek gerekiyordu. Yürümedi tabii. Çok gençtik. 4 yıl sonra ayrıldık. Sonra kan revan bir aşkım oldu, o da oyuncuydu. Belki de çocukluğumda çok fazla otorite yaşadığım için benim üzerimde tahakküm kuran bir erkekle yapamadım. Çok kıskançtı, ayrıldık.” Demet Akbağ’ın Bodrumlu mimar Saim Arpat’la 1986’da yaptığı evlilik de sadece 8 ay sürer. Demet Akbağ, 15 yıldır evli olduğu Zafer Çika ile BKM’nin sahnelediği ‘Otogargara’ oyununun İzmir turnesinde tanışır. Oyundan sonra ekipce Çeşme’ye eğlenmeye gidilir. Demet Akbağ yine bir röportajında tanışma anını şöyle anlatır: “Orada gördüm Zafer’i ilk defa. Onlar 3 arkadaş gelmişler. Biri sevgilisinden ayrılmış dertli dertli içiyorlar. Zafer’in o zaman televizyonda tek izlediği, ‘Bir Demet Tiyatro’. Bizi görünce ‘Gidip bu kadınla tanışacağım’ demiş. Baktım güzel gülen bir adam var. Ama iki dakika sonra kayboldu. ‘Tüh gitti’ dedim, meğer Yılmaz’la sohbet ediyormuş. Kaleyi içten fethediyor! Sonra benim yanıma geldi. Sonra da kendimizi çorbacıda bulduk...”

Haberin Devamı

İki şahitle Milano’da evlendiler

Zafer Bey doğma büyüme İzmirlidir. Şehrini, işini gücünü bırakıp aşkı uğruna İstanbul’a taşınır. Büyük aşktır onlarınki. “Çocuğumuz olursa evleniriz” diye düşünürler. Demet Akbağ 39 yaşına geldiğinde tam da yaşı dolayısıyla ‘O defteri artık kapattım’ diye düşündüğü sırada hamile kaldığını öğrenir. Kimseye söylemez; 30 Ağustos Zafer Bey’in doğumgünüdür, o güne saklar bu sürprizi. Zafer Bey mutluluktan havalara uçar. Hemen evlenme planı yapılır. Ve Galatasaray-Milan maçını seyretmeye gittikleri gün, 19 Eylül 1999’da iki şahitle Milano’da evlenirler. 2000’de Ali dünyaya gelir. Demet Akbağ, Ali’li yıllarını hayatının en güzel yılları olarak tanımlar... Mayıs başında eşi kalp krizi geçiren Demet Akbağ zor günler geçirmişti. Neyse ki bu kötü günler geride kaldı ve bugünlerde Demet Akbağ, Cannes Film Festivali’nin Türk yıldızı olma sevincini yaşıyor.

Haberin Devamı

(18 MAYIS 2014 POSTA KARNAVAL EKİNDEN ALINMIŞTIR.)