Pazar Postası Düzenli diş bakımı ömrü uzatır
Paylaş
Düzenli diş bakımı ömrü uzatır

Düzenli ağız ve diş bakımı yaptırmak, genel vücut sağlığı açısından da çok önemli. Bakımlı bir ağız ve dişlere sahip olmak, mide ve bağırsak sorunlarından kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa karşı koruyucu...

Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Çıldır, düzenli diş takiplerinin hangi hastalıklardan koruduğunu anlattı:

Haberin Devamı

Besinlerin iyi çiğnenmemesi, dişlerin de yeterince kullanılamaması anlamına gelir. Bu durum dişeti hastalıklarına neden olur. Yemek yerken yalnızca bir tarafın kullanılması, kullanılmayan tarafta birkaç gün içinde tartar yani diş taşı oluşumuna yol açar. Dişler yeterince kullanılmadığında o bölgede bakteri oluşur ve dişeti hastalıkları görülür. Dişeti hastalıkları da midede helikobakter oluşumuna yol açar. Ağız bakterilerinin kan yolu ile vücuda yayılma özelliği vardır. Kişinin genel durumu iyi olduğunda herhangi bir sıkıntı yaratmayan bu durum, kanser, kalp kapakçığı ve romatizmal hastalıklar gibi sistemik bir rahatsızlık söz konusu olduğunda önemli problemlere neden olabilir. Basit bir diş apsesi, böyle bir durumda büyüyerek beyinde iltihabi doku oluşturabilir.

Haberin Devamı

Enfeksiyon riski azalır

Düzenli diş eti uzmanına danışarak tedavilerini aksatmayan hastaların enfeksiyon riski çok azdır. Yani bir bakteriye bağlı olarak inme ya da kalp kapakçığında sorun çıkma riski en aza inmiştir. Sağlıksız ağız ve dişlerin önemli hastalıklara yol açmasının yanında bazı kronik hastalıklar da diş ve dişetlerindeki sorunlarla kendini gösterir. Ciddi ağız ve diş enfeksiyonu olan hastaların aynı zamanda diyabet hastası olup olmadıkları da sorgulanmalı. Çünkü diyabet ağız içinde dişlerde ve dişetlerinde önemli sorunlara neden olur. Her dişeti sorunu olan kişide diyabet görülme gibi bir kural yok. Ancak bu durum doktor için şüphe uyandırmalı. Bu nedenle dişeti kanamaları geçmeyen, tedavi olmasına rağmen ciddi dişeti hastalığı olan kişilerde şeker sorgulaması yapılmalı. Diyabet gibi romatizmal hastalıklar ve kanser gibi kronik rahatsızlıklar da diş sağlığını olumsuz etkiler. Özellikle önemli hastalıkları bulunan kişilerin ağız ve diş hijyeni, diğer hastalara göre daha farklı. Bu hastaların 4 ayda bir diş kontrolü yaptırması gerekir.

Diş taşı oluşumunu engeller

Dişleri çapraşık ve birbiri üzerine binmiş durumda olan kişilerde diş taşı oluşma olasılığı yüksektir. Çünkü dişlerini ne kadar fırçalarlarsa fırçalasınlar belirli bölgelere ulaşmak mümkün olmaz. Bu nedenle ağzında diş çapraşıklığı olan hastalara ortodontik tedavi yapılmalı. Tellerle dişler düzgün ve sıralı hale getirilebilir. Ortodontik tedavi görmeyen ya da görmek istemeyen hastalar ise kesinlikle diş ipi kullanmalı. Çünkü bu tür diş yapısında sadece fırçalamayla diş yüzeyindeki bakteriler temizlenemez. Gece burun yerine ağızdan nefes alan kişilerde de diş taşı oluşum riski fazladır. Bu hastaların diş taşı temizliğini 4 ila 6 ayda bir kez yaptırmaları gerekir. Özellikle çapraşık dişleri olan ve sigara içen kişilerin 3 ila 4 ayda bir diş taşı temizliği çok önemli.

Haberin Devamı

Diş hekimi ne zaman ziyaret edilmeli?

Sağlıklı bireyler 6 ayda bir, diyabet ve kalp hastaları, 60 yaş üstü kişiler 3 ayda bir, çocuklar ise 4 ila 6 ayda bir diş hekimini ziyaret etmeli. İlk diş muayenesinin 1 yaşından itibaren başlaması gerekir. Bu sayede ileride oluşabilecek zararların önüne geçebilmek mümkün. Diş ağrısı, dişeti kanaması, dişte oluşan kırık, dişetlerinde şişlik ve ağrı, ağız kokusu, dişlerde sallanma ve dişlerin arasında besin kalma sorunu yaşayanlar ise acil diş hekimini ziyaret etmeli.

Haberin Devamı

(13.04.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)