Yaşam Mücevheri erkekler satın alıyor

Mücevheri erkekler satın alıyor

Paylaş
Mücevheri erkekler satın alıyor

Feyza Ketenci için Türkiye'deki tek 'pırlanta eksperi' diyebiliriz. Yurt dışında bu konuyla ilgili en iyi eğitimleri almış. Aslında jeoloji mühendisi olarak her türlü taşa ilgisi var ama değerli taşlar hep ilgisini çekmiş.

Betül Ark
betulark@posta.com.tr

Çeşitli kuyum firmalarıyla çalıştıktan sonra kendi şirketini kurmuş. Mücevher almak isteyenlere danışmanlık yapıyor. Cemiyet hayatından en çok Feryal Gülman'ı beğeniyor. Diğer taşlarla kıyaslandığında, elmasın gerçek bir büyüsü olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

- Mücevher almak isteyenlere danışmanlık yapma fikri nerden aklınıza geldi?
Öncelikle mücevheri çok seviyorum. Arkadaşlarıma fikir vererek başladım. Evlenmek isteyen erkek arkadaşlarım alacakları pırlanta yüzüğü, kız arkadaşlarım gelinliğin üstüne ne takacaklarını bana sorardı. Sonuçtan da hep memnun kalırlardı. Yüksek bedellerin ödendiği bir sektörde yer almalıyım dedim.

- Nasıl bir yol izlediniz?
Yurt dışını örnek aldım. Burada bu işi yapanların çoğu alaylıydı. Mücevheri takıdan ayrı tutmak gerekiyor. Burada takılan her şeye mücevher denmeye başlandı. Mücevher, değerli maden ve değerli taşın bileşimidir. Mükemmel el işçiliğiyle birleşmesi gerekir ki; bu da gerçek bir lükstür. Profesyonel bakış çok önemli bu konuda. Mücevher, çok değerli taşlardan oluştuğu için ve kuyum sektöründe de belli bir geçmişim olduğu için gördüm ki perakende alım yapan müşteriler pek fazla emin değiller kendilerinden. Gerek eğitimim, gerekse bu konuya olan ilgim ve yaşadıklarım, beni kendi işimi kurmaya yöneltti.

Haberin Devamı

- Eğitiminiz ne?
Jeoloji mühendisiyim. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunuyum. Aynı üniversitede lisans ve yüksek lisans programlarını tamamladım. Bizim işimiz mineraller ve taşlar. Benim en çok ilgimi çeken değerli taşlardı. Okurken hep araştırdım. Ünlü gemolotoloji enstitülerinde HRD (Belçika) ve GIA (Amerika) pırlanta ve değerli taşlar konusunda katıldığım programlardan sonra İTÜ'de 'Elmas Jeolojisi' konulu doktora çalışması yapıyorum.

- Taşları nasıl sıralarsınız?
Ben elması daima başa koyuyorum. Çünkü hem çok fazla çeşidi var, hem de gerçekten bir büyüsü olduğuna inanıyorum. Her kadın takmak istiyor, her kadın sahip olmak istiyor ama işin içinde bulunan insanlar için çok farklı bir büyüsü var, örneğin bu sektöre giren çıkamaz. Elmas beni başka türlü etkiledi. Diğerlerine de bakıyorum, yakut, zümrüt, safir daha farklı geliyor. Bir de tanzanit var. Bir tek madeni var, adından anlaşılacağı gibi Tanzanya'da çıkar. Mavi ile mor arası bir taştır. Üçüncü sırada zümrüt belki...

Haberin Devamı

- Pırlanta alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Burada 4 c var ve hepsi fiyatı etkiliyor. Ağırlık (carat), renk (colour), berraklık (clarity), kesim (cut). Hepsi bir arada önem taşır. Çıplak gözle anlamak mümkün değildir. Bunun da tek yolu sertifikadır. Sertifika isteyeceksiniz ama o da kuyumcunun kendi bastığı sertifika değil, uluslararası geçerliliği olan bir sertifika olacak. Ne var ki; bu da çok bilinmiyor ve çoğunluk kuyumcunun kendi sertifikası ile yetiniyor. Bu da yine bir garantidir ancak o kuyumcuda geçerlidir.

- Kendileri almak yerine neden size geliyorlar?
Birincisi, yüzde yüz emin olmak için. İkincisi, yapacağı harcama yüklü bir miktarsa birine danışmak şart, çünkü kuyumcu zaten taraf. Satmak istediği ürüne ağırlık verir. Alıcının bilinçli olması çok önemli. ¦ Sizinle mağazaya giden oldu mu hiç? Tabii oldu!

- Şartları kısıtlı olan sizden danışmanlık alıyor mu?
Alıyor. Evlenme teklif edecekler, özel günlerde hediye almak isteyenler ve çalışan kadınlar var.

- Buradan daha çok erkeklere danışmanlık yaptığınız sonucu mu çıkıyor?
Öyle denebilir çünkü alıcı genelde erkek oluyor. Üstelik eşleri pırlantaya gerçekten çok düşkün olanlar hayli titiz davranıyor. Onlar daimi müşterilerim...

Haberin Devamı

- Erkekler mücevher alırken nelere dikkat ediyorlar?
Model ve taş büyüklüğüne dikkat ediyorlar. Ama akıllarında bir fiyat oluyor ve haliyle onun dışına çıkmak istemiyorlar. Olabileceğin de en iyisini istiyorlar, seçerken özen gösteriyorlar. Bazen içlerine sinmeyince çıtayı kendileri yükseltip, fark öderken içleri çok rahat oluyor.

- Eğitim veriyor musunuz?
Çalıştığım kuyumcuların bayilerine eğitimler veriyorum. O markaların müşterilerine yaptığım stil danışmanlığı ve kişisel eğitimler de veriyorum. Üç saatlik, dolu bir eğitimdir bu. Sonunda herhangi bir kuyumcunun başının belası olabilecek seviyeye getirdiğimi düşünüyorum gelenleri...

- Doğru mücevher seçme konusunda örnek vereceğiniz kadınlar var mı?
Türkiye'den Feryal Gülman var cemiyet hayatından. Gerçekten çok doğru mücevher kullanıyor. Tarzı mükemmel. Gerek kıyafetleri, gerekse mücevherleri her zaman çok uyumlu ve dengeli.

Haberin Devamı

- 2013'te pırlanta trendleri nasıl olacak?
Pırlantalı kalın bilezikler, pırlanta inci ve renkli taşlarla süslenmiş saç aksesuarları, küçük pırlantaların kullanıldığı çiçek desenli kolyeler ağırlıkta. Dünyada klasik tek taş anlayışından uzaklaşılıyor. Ortadaki büyük taşların etrafı küçük taşlarla süsleniyor. Ayrıca altın yerine platinin kullanıldığı 'vintage' nişan yüzükleri çok revaçta. Doğaya dönüşün etkisiyle, özellikle yüzüklerde ham elmas kullanımı çok moda. Tektaş sağ el yüzükleri bağımsız kadının simgesi olmaya devam ediyor. Farklı renkli metaller dikkat çekiyor. Kahve, gri, pembe ve bal rengi altınla kullanılan pırlanta mücevherleri sıkça göreceğiz. Siyah pırlantalı gotik tasarımlarda platin, palladium, gümüş gibi metaller kullanılacak. Tektaşlarda beyaz pırlanta yerini renkli taşlara bıraktı. Geçtiğimiz yıllarda moda olan sarı ile birlikte pembe ve mavi pırlantaları da tektaş olarak daha sık göreceğiz.

- Renkleniyor mu pırlanta dünyası?
Kesinlikle. Mavi en yüksek, pembe biraz daha düşük, sarı enhesaplısı! Türkiye'de her ne kadar klasik pırlanta ve büyük taş alışkanlığı sürse de renkli pırlanta kullananların sayısının artacağına inanıyorum.

- Aile yadigarı mücevherleri size getiren oluyor mu?
Elbette. Eskinin metali ve taşının kalitesi bugünkünden çok farklı. Bu yüzden onlara farklı bir danışmanlık yapmak gerekiyor. Özellikle yüz senenin üstü için. Çok küçük rötuşlarla olduğu şekliyle korumak gerekiyor. Bunun duygusal boyutu da var. Etkilenmemek elde değil. O ustaların çoğu hayatta değil. Bu yüzden ayrı bir uygulama yapılıyor. Aileden kalma mücevherlere ilgi ve özel günlerin haricinde gündelik kullanım isteği daha artmış durumda.

- Düğünlerde ne tür takılar tercih ediliyor son dönemde?
Altın klasik kurtarıcı. İşin kolayına kaçan kesim bunu tercih ediyor. Bir kesim de gelinin tarzına en uygun mücevheri seçmek ve bir anıya dönüştürmek için emek veriyor. Pırlanta, inci ve her ikisinin karışımı kolye ve küpeler ağırlıkta. Çeşitlilik arttı diyebilirim. Hep ısmarlama yaptıran bir kesim var, herkeste olanı takmak istemiyor onlar...

- Size nasıl ulaşıyorlar?
Gelenler birbirine tavsiye ediyor. www.lussoconsult.com adresimizden ve blogspot.lussostyle.com'dan ulaşılabilir.

(12.08.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır)