Pazar Postası PRF ile diş tedavileri daha kısa sürüyor
Paylaş
PRF ile diş tedavileri daha kısa sürüyor

PRF, diş tedavileri sırasında yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılan yöntemlerden biri. Bu yöntemde hastadan alınan kan bazı işlemlerden geçirilip tekrar hastaya veriliyor. Tedavi süresini kısaltan PRF, diş eti tedavilerinde, açık yaraların kapatılmasında kullanılıyor

Hazırlayan: Özgür Gökmen ÇELENK

Haberin Devamı

özgür.celenk@posta.com.tr

Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Deniz Gökçe Meral anlattı:

PRF tedavisi nedir?

Diş hekimliğinde yeni uygulamalardan biri. Hastanın kendi kanından yararlanılarak yapılıyor. Yara iyileşmesini destekleyen ve yeni doku oluşumunu arttıran PRF yöntemi ile tedavi süreci kısalıyor.

Hangi durumlarda uygulanıyor?

Dişeti tedavilerinde, sinüs yükseltme operasyonlarında, açık yara yüzeylerinin kapatılmasında, yara iyileşme sürecinde problem görülen hastalarda uygulanıyor.

İmplant tedavisinde de kullanılıyor mu?

Evet. Son yıllarda dental implant destekli protezler yapılmasını takiben çene kemiklerinin onarılması ve eriyen kemik dokusunun desteklenmesi büyük önem kazandı. Bu amaçla kemik greftleri ve membranların kullanımı da yaygınlaştı. Ancak uygulanan bu materyallerin iyileşmesi, kemik ve dişeti dokusu ile uyum göstererek birleşmesi bazı hastalarda sorun yaratıyor. Hedeflenen tedavinin başarısını düşürebiliyor. İşte bu noktada PRF yöntemi devreye giriyor. Başarıyı artırıyor.

Haberin Devamı

Hangi mekanizmayla yarar sağlıyor?

PRF yönteminde tedavi esnasında hastadan kan alınıyor. Kan belirli bir süre ‘santrifüj’ işleminden geçiriliyor. Daha sonra devam etmekte olan tedavi işleminde kullanılıyor. Tamamen doğal ve hastaya özel iyileşme sağlıyor.

Yan etkisi var mı?

Hayır. Operasyon bölgesine uygulanan PRF, yaranın iyileşme süresi boyunca iyileşme hücrelerini, bu hücreleri aktive eden büyüme faktörlerinin salınımını artırıyor. Böylece yara iyileşmesi destekleniyor, yeni doku olumuşu artıyor. Sonuçta tedavi süresi kısalıyor.

Peynir diş çürüklerini önler

Diş Hekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel yiyecekler ve diş sağlığı ilişkisini anlattı:

Mekanik temizlik: Çiğneme sırasında mekanik etkiyle dişte temizlik de meydana geliyor. Bu nedenle ağızda çiğnemenin daha az olduğu tarafta daha çok çürük meydana geliyor. Sert ve lifli besinler, dişte mekanik temizlik yapar. Elma, havuç kereviz sapı gibi sert besinlerin mekanik temizlik etkisinden yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ciklet: Tükürüğü uyarıcı etkisiyle tükürüğün mekanik temizleme etkisinden yararlanabiliriz. Şekersiz ciklet tercih edin.

Çürük önleyiciler: Peynir, şekersiz cikletler, lifli yiyecekler, xylitol (şekersiz sakızların içine konan madde), inek sütü çürük önleyicilerdir. Dişimizi fırçalayamadığımız zamanlarda küçük bir peynir parçası yenmesi fırçalamanın yerine geçebilir. Bu uygulama çok zorda kaldığımız zamanlarda yapılmalı, her gece yapılması durumunda, plak oluşumuna neden olabilirsiniz.

Yer fıstığı: Tükürük akış oranını artırdığı için çürük önleyici olarak nitelendirilebilir.

Şekersiz süt: Süt kalsiyum kaynağı olması nedeniyle çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Gece çocuklara süt verilmesi çok yaygın ama içine şeker, pekmez, bal katılmamalı.