Pazar Postası Ramazan'da bu 10 hatayı yapmayın
Paylaş
Ramazan'da bu 10 hatayı yapmayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven Avuk, Ramazan'da en sık yapılan 10 hatayı ve sakıncalarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu

 

Hızlı yemek yemek

Haberin Devamı

Lokmaları yeterince çiğnemeden yuttuğunuzda vücut tarafından tokluk hormonu üretilmesini beklememiş olacağınızdan lezzetli yemeklere hayır diyemeyecek, ihtiyacınızdan fazlasını tüketeceksiniz. Hem hazımsızlık sorunu çekecek hem de Ramazan sonrası kilo artışı ile karşılaşacaksınız.

Sahura kalkmamak

Sahura kalkılmadığında ertesi gün iftara çok daha aç başlanır ve kontrolsüzce yemek yenir. Ramazan’da tek öğün tüketilmesi yetersiz enerji alımına bağlı zayıflık, kas yıkımı, kemik erimesi, saç dökülmesi, kansızlık gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.

Yağlı yiyecekler tüketmek

Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi çok uzundur, sindirimi güçleştirir. Bu nedenle, iftar ve sahur sofralarında kızartma ve kavurma gibi yağ içeriği yüksek olan yemekler, kremalı ve soslu yiyeceklerden kaçının.

Haberin Devamı

Meyveyi abartmak veya azaltmak

Ramazan’da 2-3 porsiyon meyve tüketmeye dikkat edin. Kavun, karpuz, incir, üzüm, hurma gibi meyveler şeker içerikleriyle bel çevresinde yağlanma yapabiliyor, miktarına dikkat edin.

Süt ürünlerini az tüketmek

Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi besinler kaliteli protein, kalsiyum, fosfor, çinko gibi mineraller ile B6, B12 gibi önemli vitaminlerin kaynağıdır. İftar, sahur ya da ara öğün olarak her gün 2 bardak süt, yoğurt, ayran gibi besinler tüketilmeli. Süt ürünlerini azaltmak kas kayıplarının artmasına, kemik erimesine, sindirim problemlerine yol açabilir.

Yeterince su içmemek

Yetersiz sıvı tüketimi kabızlık, halsizlik, baş ağrısı ve kas kramplarına yol açar. İftar ile sahur arasında en az 2-2.5 litre su tüketin.

Pidede ölçüyü kaçırmak

Onda bir büyüklüğünde yuvarlak Ramazan pidesi 1 dilim ekmeğe eşdeğer. Aşırıya kaçarsanız Ramazan’dan sonra zayıflama diyetlerine davetiye çıkarabilirsiniz.

Tatlıya dikkat etmeme

Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlı tercih edilmeli. Meyveli tatlılar da haftada 1-2 kereden fazla tüketilmemeli.

Yemekten sonra uyumak

Yemek yer yemez uyumanız çok hızlı bir şekilde kilo almanıza neden olur.

Büyük porsiyonlar

İftar sofralarının rengine, çeşitliliğine ve hatta kokusuna aldanıp porsiyon kontrolünüzü elden bırakmayın. İftara mutlaka çorbayla başlayın

Haberin Devamı