Derya Özel Diş travmasında neler yapılmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Diş travmasında neler yapılmalı?

Kızlarımdan biri eve geldiğinde okulda düştüğünü söyledi. Dudağında minicik bir morluk vardı ve ön dişlerinden birinde çok minik bir kırık gördüm. Ertesi gün soluğu diş hekiminde aldık. O minicik kırığın daha sonra çürüyerek başımıza iş açmasını istemiyordum. Neyse ki çok önemli bir kırık değilmiş ve kızların her ikisinin de dişleri gayet sağlıklıymış.

Diş travmalarına en çok rastlanan grup okul çağındaki çocuklar oluyor. Okuldaki koşturmalı oyunlarda çarpma sonucu yaşanan kazalar, spor yaralanmaları ve kavgalar birçok çocuğun dişinde kırılmaya neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Hem aile hem de çocuk için can sıkıcı olan bu kazalar genellikle erkek çocuklarda daha fazla meydana geliyor. Ama bakın okul çağında başınıza gelebilecek diş kırığı travmalarında neler yapmak gerekiyormuş; Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu açıklıyor:

* Travma sonrası dişlerde gevşeme, gömülme, sallanma, çatlama olabilir. Bazen de dişler köküyle birlikte tamamen yerinden çıkabilir. Önemli olan travma meydana geldiğinde paniğe kapılmamaktır.

* Köküyle yerinden fırlamış olan dişi kurtarma şansı daha fazladır. Özellikle çocuk kalıcı diş döneminde ise (6 yaş ve sonrası) dişlerde kırık varsa, kırık parçayı bulmak tedavi sırasında önemli olacaktır.

* Kökünden çıkan dişin saklama koşulu asla kuru bir peçete olmamalıdır. Bu durumda dişin ideal taşıma ortamı ağız içi ya da dişin su veya süt içine konarak korunması tercih edilir.

* Kırılan parça mevcutsa, yapıştırma işlemi uygulanarak diş eski formuna kavuşturulabilir. Kırık parçanın olmaması durumunda estetik dolgu ile hasarlı bölgenin tedavisi yapılır.

* Bazı travmalarda ilk etapta bakıldığında gözle görülen bir hasar olmayabilir fakat travma sonrası çocuğunuzu mutlaka bir diş hekimine götürüp detaylı muayenesini yaptırmalısınız.

KANSERLİ ÇOCUKLARA TİYATROLU MORAL

Yeni yılı hastanede karşılayacak KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı) minikleri, 18 Aralık Perşembe günü ‘Su Gelecektir’ tiyatro oyunuyla moral buldu. Geberit’in hayata geçirdiği proje, Cerrahpaşa Hastanesi ve KAÇUV aile evinde iki ayrı oyun olarak sergilenirken; tiyatronun ünlü oyuncuları Cansın Özyosun ve Metin Hasgül, miniklerle keyifli anlar yaşadı.

Haberin Devamı

Küçük izleyiciler tarafından ilgiyle izlenen ‘Su Gelecektir’ tiyatro oyununa hem çocuklar, hem de aileleri katıldı. Kanser hastası çocukların morallerini yüksek tutmak ve eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik, çocuklarla çekilen fotoğraflarla birlikte son buldu.

NOEL BABA'YA KAPIMIZ AÇIK

Çocuklara anlatılan en güzel masallardan biridir Noel Baba masalı. Tüm yıl uslu duran çocuklara, onlar uyurken hediyeler getiren, Kuzey Kutbu’nda yaşayan tonton mu tonton bir adamın hikayesiyle büyüdük biz de.

Nasıl ki Pamuk Prenses’in gerçekliğini sorgulamadıysak, Noel Baba’yı da sorgulamadık. Son dönem öyle saçma bir boyuta geldi ki Noel Baba’ya saldırı meselesi, bunların hep sevgisiz kalmış çocukların işi olduğunu düşünmeye başladım. Geçen sene Noel Baba’lara yapılan çirkin saldırılar ve hatta bir Noel Baba’nın bıçaklanması hadisesi de olayın iyice çığırından çıktığına işaretti.

Haberin Devamı

Geçen yıl olduğu gibi, biz bu yıl da çam ağacımızı süsledik ve irili ufaklı süslü hediye paketlerimizi ağacın altına koyduk. İçinden ne çıktığının hiç önemi yok zaten. Yeter ki süslü hediye pakatlerine sarılmış bir şeyler olsun. İşte bütün bu paketleri, Noel Baba getirdi kızlara ve Noel Baba yalnızca uslu çocuklara hediyeler getirir. Bundan daha büyük bir motivasyon olabilir mi bir çocuk için?

Noel Baba’yı kimin öldürdüğünü söyleyeyim size; hayatları boyu yaramazlık yaptıkları için onlara hediye getirmeyen Noel Baba’ya kin besleyen çok yaramaz ve sevgisiz çocuklar bıçakladı Noel Baba’yı.

Yeni yılda o çocuklara da akıl fikir değil, sadece sevgi dolu bir yürek diliyorum.

ETKİNLİK KUŞU

Çocuğunuzun içindeki gizli mucit ve bilim adamını çıkarmanın en iyi yolu İTÜ Bilim Merkezi’ndeki ‘Eğlen Bilim Atölyeleri’nden geçiyor. Hayal gücü, pratik bilim ile somutlaşarak muhteşem icatlara dönüşüyor, oyun oynamak deney yapmakla, eğlenmek öğrenmekle birleşiyor! Atölye çalışmaları toplam 8 hafta sürüyor ve her hafta farklı bir etkinlik uygulanıyor. Ancak dilerseniz ‘Çılgın Bilim Atölyesi’ne günlük olarak katılmak da mümkün.

4-6 yaş grubu okul öncesi çocuklar için düzenlenen programda hayal gücünü geliştirici, doğa ve çevre algısı ile motor becerileri güçlendirmek üzere tasarlanmış atölyeler uygulanıyor. Dedektiflik bilimi, doğa gözlemi, mıknatıslar, karışımlar bunlardan bazıları.

7-11 yaş grubu ‘Çılgın Bilim Atölyesi’nde ise temel bilimlere dair deneyler ve çalışmalar yapılıyor. Enerji, yalıtım, elektrik, astronomi, geri dönüşüm, böcek gözlemleri, mutfakta bilim ve ilginç kimya konulu atölye çalışmalarını içermekte.

Tarih: 3 Ocak.

Yaş grubu: 4-6 (Saat: 12.30-14.00);

7-11 (Saat: 10.30-12.00).

İTÜ Bilim Merkezi, İTÜ Taşkışla Kampüsü/ Taksim. Telefon: 0 554 888 89 13.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder