Derya Özel Oyuncak mı, kitap mı?
HABERİ PAYLAŞ

Oyuncak mı, kitap mı?

Kızlarımla aramda bir anlaşma var. Benden bir oyuncak istediklerinde, alacağım oyuncak karşılığı bir oyuncaklarından vazgeçmelerini istiyorum. Vazgeçtikleri oyuncaklarını da bir kutuda toplayıp, oyuncağı olmayan çocuklara yolluyoruz. Doğumgünü, yılbaşı gibi özel günlerde, genelde çevremizdekilerden oyuncak dışında bir hediye almalarını da özellikle rica ediyorum.

Biz kendi oyuncaklarını, kendileri yapanlardanız. Eski çoraplardan kukla, kartonlardan oyuncak ve boncuklardan kolye yapıyoruz mesela. Böylece hem el becerileri gelişiyor, hem de yaratıcılıkları pekişiyor. En sevdikleri şey de resim yapmak. Belki size çok sıkıcı gibi görünebilir ama onların önüne rengarenk kalemleri, bembeyaz kağıtları, makas, iplik ve bant verdiğimde, çeşitli figürler, hayvanlar ve daha aklıma gelmeyen pek çok şey çizip, sonra onları kesip, bir delikle içlerinden iplik geçirerek her yere asabiliyorlar. Her gece yatmadan önce kitap okuma seanslarımız, bir süre sonra gündüz de kitap okumaya dönüştü. Kitapçıda dolaşmak, oyuncakçıda dolaşmak kadar zevkli bizim için.

Haberin Devamı

**

TUVALET TEMiZLiĞi

Domestos’un yaptırdığı ‘Tuvalet Hijyeni Araştırması’, Türkiye’de ev dışındaki tuvaletlerde durumun pek iç açıcı olmadığını göstermiş. İki çocukla uzun araba yolculuklarında maalesef umumi tuvaletlerin durumunun farkında olan biri olarak, kızlar için yanıma hep onların kullandığı tuvalet oturağını alırım. 574 kişinin katılımıyla yapılan Tuvalet Hijyeni Tüketici Araştırması’na göre, kadınların yüzde 89’u hijyen kaygısı nedeniyle zorunlu olmadıkça ev dışındaki tuvaletleri tercih etmiyor.

Kadınların yüzde 80’i, dışarıda tuvalet kullanmadan önce kendisinden önce tuvalete giren arkadaşından tuvaletin temizliğine ilişkin bilgi alıp temiz olduğundan emin olmak istiyor. Umuma açık tuvaletlerin temizliğinden sorumlu olanlar da büyük bir oranla (yüzde 70) zorunlu kalınmadıkça ev dışındaki tuvaletlerin kullanılmadığı fikrindeymiş. Özellikle çocuklu kadınlar, suyun akmaması, tuvaletlerin amacı dışında kullanılması ve alaturka olmasından çocuksuz kadınlara göre daha çok rahatsızmış. Temizlik personeli, erkeklerin tuvaleti daha kötü kullandığını düşünüyor.

Kadınlarda ise en çok şikâyetçi oldukları konu, ped, makyaj malzemesi gibi atıklarını çöp kutusuna atmamaları. Temizlik personelinde erkeklerin tuvalet terbiyesine sahip olmadıkları, tuvalet temizliğine gereken önemi göstermedikleri, bu konuda duyarsız ve düşüncesiz olduklarını düşünenlerin oranı yüzde
51’i buluyor. Çocuklara tuvalet kullanma adabını öğretmek,yine biz annelere düşüyor sanırım.

Haberin Devamı

***

ETKiNLiK KELEBEĞi

‘Oyna, Eğlen, Keşfet, Öğren’ programlarında 1-2 yaş grubu çocuklar, her cuma Tirik Tirak Çocuk Atölyesi’nde buluşuyor. Gruplarda Montessori, Waldorf ve high-scope yaklaşımları temelinde hazırlanan oyun ve aktiviteler aracılığıyla çocukların zihinsel, sanatsal ve duyusal gelişimlerine katkıda bulunmak hedefleniyor. Her hafta değişen temalarla çocuklar atölye rahatlığında yaşıtlarıyla oynuyor, iletişim kuruyor, dokunuyor, keşfediyor, eğleniyor. Tel: 0 216 456 85 04.

***

Haberin Devamı

Çocuğun gelişimi için, HAYIR demek önemli

Gerektiği zamanlarda hayır diyebilmek çocuğun kişiliğinin gelişip şekillenmesine, sorumluluk sahibi olmasına, özgür ve yetenekli bir birey olmasına yardımcı oluyor. Çocuğun her istediğinin yapılmasıyla kazandığı anlık mutluluklar, ileride mutsuz bir birey olmasına neden olabiliyor. Anne ve babanın getirdiği sınırlar ve bu anlamda hayır denilmesi, çocuğu üzmekten çok ona güven veriyor. Tutarlı bir şekilde, anne babaların çocuklarına gerektiğinde hayır diyebilmeleri çocukta güven duygusu uyandırıyor ve bazı şeylerin gerçekleşemeyeceğini anlamalarını sağlayarak, olgunlaşmalarına destek oluyor. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, anne babaların çocuklarına hayır demeyi öğretmek için yapmaları gerekenleri şu şekilde sıraladı:

* Çocuğa hayır kelimesi net, kendinden emin ve kararlı bir şekilde söylenmeli, böylece çocuğun ciddi olunduğunun farkına varması sağlanmalıdır.

* Belli bir durum için hayır denildiği zaman bundan vazgeçilmemeli, verilen kararda net olunmalıdır. Çocukla bu konuda gereksiz bir tartışmaya girilmemelidir.

* Hayır diyen anne ve babanın ses tonu kızgın ya da yalvarır şekilde olmamalıdır. Aksi halde, çocuk tarafından ciddiye alınmayabilir.

* Göz temasına önem verilmeli ve çocuğun anlayabileceği cümleler kurulmalıdır.

* ‘Hayır’ı çocuğa kabul ettirirken ödüllendirme yöntemi tercih edilmeli, anne baba bu durumdan olan memnuniyetini belli etmelidir. Böylece çocuk bunu görecek, kendini iyi hissedecek ve olumlu davranışları sürdürmeye devam edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder