Derya Özel Özel Olimpiyatlar'ın özel çocukları
HABERİ PAYLAŞ

Özel Olimpiyatlar'ın özel çocukları

Dünyanın en büyük amatör spor organizasyonu olan Özel Olimpiyat Oyunları’na bu yıl Türkiye’den 39 özel sporcu katılıp ülkelerini temsil etti. Çocuklar oyunlarda yüzme, atletizm, futbol, basketbol ve masa tenisi branşlarında performans sergiledi. Ben de bu muhteşem organizasyonu izlemek üzere Belçika’nın Antwerp şehrine doğru yola çıktım.

İzlenimlerim haftaya kaldı ama olimpiyatlardan önce, minik özel sporcularımıza kampta güzel bir sürpriz yapıldı. Olimpiyatlar 2014 Avrupa Yaz Oyunları’nda Türkiye’yi temsil edecek olan 39 özel sporcu, Burhan Felek Spor Salonu’nda kampa girdi. Kampı ziyaret eden eski milli basketbolcu ve antrenör Orhun Ene, Galatasaray Daikin Bayan Voleybol Takımı oyuncularından Melis Gürkaynak, Gamze Alikaya ve Galatasaray FXTCR Erkek Voleybol Takımı oyuncularından Boğaçhan Zambak, Hakan Polat çocuklarla eğlenceli vakit geçirip, Özel Olimpiyat Oyunları öncesi çocuklara moral verdiler.

Haberin Devamı

P&G, Migros ve Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonu, 10 yıldır Özel Olimpiyatlar Projesi’ni yürüterek engelli özel sporcuların sporla yaşamlarının değişmesine destek oluyor. Ben de bu güzel projenin bir parçası oldukları için onları ayakta alkışlıyorum.

Beslenme çantasında neler olmalı?

Beslenme ve Diyet Uzm. Dr. Yasemin Bradley’den, çocuğunuzun beslenme çantasını nasıl hazırlayacağınıza dair minik tüyolar edindim.

* Çocuğunuzun beslenme çantasını birlikte hazırlayın. Böylece sevdiği yiyecekleri seçecektir.

* Eğer çocuğa danışmadan hazırlanırsa çoğunlukla yiyeceklerin çöpü boylama şansı yüksek! Ve o zaman çocuk kantinden beslenecektir.

* Beslenme çantası hazırlanırken çocuk eğer karar aşamasına dahil edilirse başarı artıyor.

* Çocuğunuzla birlikte hangi yiyecekleri seçmesinin onun sağlığı için daha yararlı olacağını konuşun ve mönü üzerinde işaretleyin.

* Çocuk 1 gün sağlıksız yemek seçiyorsa, ertesi gün daha sağlıklı bir yemek seçmesini önerin ve nedenini anlatın.

* Çocuğunuzun beslenme çantasına gökkuşağı yükleyin yani gökkuşağının bütün renklerini içeren meyve ve sebzeler.

Haberin Devamı

* Her renkten farklı antioksidan, vitamin ve mineral alıyoruz. Her gün farklı bir renk yerleştirin. Pazartesi havuç, salı elma gibi...

* Çocuğunuzun kahvaltıyı atlamasına izin vermeyin. Sadece çok şişmanlar kahvaltıyı atlar.

* Kahvaltı yapan çocuklar, okula daha düzenli devam ediyor, daha iyi konsantre oluyor, daha az karın ağrısı çekiyor.

Kardeş şart mı?

Bu yazı, mahalle baskısıyla kendini ikinci çocuğu yapmak için zorunlu hissedenlere gelsin. Aşağıda yazanların kimi tek çocuk olarak büyümüş, kimi çok kardeşli bir aileden çıkıp tek çocuk büyütmekte. “Kardeş şart mı?” diye sordum; verdikleri cevaplar şöyle oldu:

Banu Tozluyurt:

3 kardeşli bir ailenin en büyüğü olan, tek çocuk sahibi bir anneyim. Kesinlikle kardeş şart fikrine katılmıyorum. Eskiden ‘tek çocuk’ deyince akla hep sorunlu, bencil, asosyal, paylaşmayı bilmeyen çocuk gelirdi. Okulda şöyle bir düşünün, tek çocuk olan kaç arkadaşınız vardı? Şimdi çocuğunuzun sınıfına bakın üç kardeş olan kaç çocuk var? Bu yüzden ben tek çocukların çok fazla sorun yaşamayacağını, daha bilinçli ebeveynler sayesinde, daha bilinçli nesiller yetiştiğine inanıyorum. Kendim üç kardeşim. Neredeyse her zaman çok mutluyum, iyi ki varlar diyorum ama en büyük olmanın etkisiyle bazen çok fazla sorumluluk taşıdığımdan yorulduğum da oluyor.

Haberin Devamı

Selin Baykent:

Tek çocuk olmak; sevgi sarhoşu olmak demek. En sevdiklerini paylaşmamak ve paylaşamamak demek. Hayali arkadaş demek. Küçükken tek uğraşılarının sen olmasından son derece mutlu ama büyüdükçe bundan rahatsız olmak demek. Yalnız oynanan oyunlar sayesinde hayal gücünün fazla gelişmesi demek. Ama en güzeli, zaman içinde kendi kardeşlerini kendin seçebilmen demek. Şimdi iki kızım var. İkincisi planlı değildi ama Elisa tek büyüseydi de bundan daha farklı bir çocuk olmayacaktı.

Duygu Yılmazer:

Tek çocuk olmak küçükken bir ara benim için büyük bir sorun haline gelmişti ya da biri bunu aklıma sokmuştu. Hatta annem tek olduğu için evlat edinip bana bir kardeş alma isteğine hiç düşünmeden evet demiştim. Ancak anneannem her şeyi ikiye bölmeye hazır olup olmadığımı sorduğunda durumun ciddiyetini kavrayıp vazgeçmiştim. Çünkü ilkokulun başlarında olsam da bana verilen sevgiyi, ilgiyi, vakti paylaşmak istememiştim. Bu beni bencil ve paylaşmayı sevmeyen bir çocuk olarak yetiştirdikleri anlamına gelmiyor. Aksine ileride edindiğim tüm dostları ve arkadaşları kardeş yerine koydum. Genel olarak tek çocuk olmak gayet hoş, ayrıca uzun zaman sonra kan bağımın olmadığı, bilerek ve isteyerek seçtiğim bir kızkardeşe sahip olmak da en büyük mutluluğum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder