Memet Özer AKDENİZ USULÜ KIZARMIŞ NOHUT KÖFTELERİ (FALAFEL)
HABERİ PAYLAŞ

AKDENİZ USULÜ KIZARMIŞ NOHUT KÖFTELERİ (FALAFEL)

Bahar tüm ışıltısıyla bizi çağırmaya başladı. Evet, doğayla buluşmanın tam zamanı. Baharı hissetmenin, kendimizi doğaya bırakmanın, en keyifli yollarından biri değil midir, sevdiklerimizle beraber yapılan piknikler. Ben de bu hafta, piknikleriniz için basit, şık, lezzetli ve taşınabilmesi kolay tarifler hazırlamaya çalıştım. Özel izin verilen piknik alanları haricinde mangal yakılmasına şahsen karşıyım. Bu sebeple hazırladığım tarifler içinde mangalda pişirilecek tarifler yok. Ancak, önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamen bir mangal sayfası hazırlayacağım. Yine hazırladığım tariflerde, hepimizin vazgeçilmezi olan, hazırladığımız zeytinyağlı dolma ve kuru köfte gibi yemeklere alternatifler bulmaya çalıştım. Hepinize sevdiklerinizle beraber yapacağınız, mutlu ve bol lezzetli piknikler dilerim. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

MALZEMELER

- 1 su bardağı haşlanmış nohut

- 1/2 adet kuru soğan (yemeklik)

- 2 sap taze soğan (halka şeklinde kıyılmış)

- 2 kaşık kıyılmış maydanoz

- 1 diş sarımsak (kıyılmış)

- 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber

- 1 çay kaşığı pul biber

- 1 çay kaşığı kimyon

- 1 çay kaşığı toz kişniş (varsa)

- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

- 4 kaşık un

- 1 adet yumurta

- Tuz, karabiber

- Kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeyi mutfak robotuna yerleştirin. Hafif taneli kalacak şekilde püre haline getirin. Kabartma tozunu ve unu ekleyip, tekrar çalıştırın. Elinize yapışmayacak bir kıvama gelirse bırakın. Yoksa biraz daha un ilave edin. Karışımı dolapta iki saat dinlendirin. Bir tencereye sıvı yağ koyup kızdırın. Köftelerinizi yağı soğutmadan, kısım kısım, çevirerek nar gibi olana dek kızartın. Bir kağıt havlu üzerinde soğumaya bırakın. Yine kağıt havlu üzerinde paketleyerek piknik sepetinize yerleştirebilirsiniz.

MISIR GEVREKLİ ÇITIR TAVUK BAGET

MALZEMELER

- 8 adet tavuk baget

- 1 bardak un

- 2 adet yumurta

- 2 kaşık süt

- 1 bardak mısır gevreğı (hafifçe dövülmüş)

- 1 bardak galeta unu

- 2 kaşık rendelenmiş eski kaşar

- Tuz, karabiber

- Kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Kızartma yağınızı derin bir tencerede tavuk bagetlerinizin üstünü geçecek seviyede ısıtın. Üç ayrı geniş kase hazırlayın. İlkine un, tuz ve karabiber koyup karıştırın. İkincisinde yumurtayı sütle çırpıp hafif tuzlayın. Üçüncüsünde mısır gevreği, galeta unu ve rende peyniri karıştırın. Tavuklarınızı tabakların sırasına göre herbirine bulayın. Fazlalığı hafifçe sallayıp, tencereyi çok fazla doldurmadan iki ayrı partide, nar gibi olana dek kızartın. Havlu kağıtta fazla yağını alıp, ılınmaya bırakın. Pikniğe giderken bagetlerinizin kemikli kısmına, tutup yemek için folyo kağıdı ya da pişirme kağıdı sarabilirsiniz.

Haberin Devamı

BEYAZ PEYNİRLİ VE SEBZELİ MAKARNA SALATASI

MALZEMELER

- 1 paket küçük taneli makarna (dilediğiniz cins kullanabilirsiniz)

- 3 adet çarliston biber (halka şeklinde doğranmış)

- 2 adet kırmızı kapya biber (halka şeklinde doğranmış)

- 1 bardak küp şeklinde beyaz peynir

- 3 sap taze soğan (halka şeklinde doğranmış)

- 1/2 kilo kiraz domates (ikiye bölünmüş)

- 1/2 bardak kornişon turşu (ince kıyılmış)

Haberin Devamı

- 2 kaşık dereotu (kıyılmış)

SOS

- 1 kaşık hardal

- 3 kaşık mayonez

- 2 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık limon suyu

- 1 kaşık elma sirkesi

- 1 çay kaşığı şeker

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Makarnalarınızı tuz ve biraz zeytinyağı eklediğiniz kaynar suda haşlayın. Süzün, üzerine biraz zeytinyağı ekleyip karıştırarak ılınmaya bırakın. Sos malzemesini çırpın. Salata malzemesinin kalanını makarnalara ekleyin. Sosu salataya yedirin. Buzdolabında piknik saatine kadar bekletin.

TAVUKLU, CEVİZLİ VE YEŞİLLİKLİ LAVAŞ DÜRÜMLER

MALZEMELER

- 2 adet lavaş ekmeği

- 1 bardak marul (elle küçük parçalar halinde koparılmış)

- 1 adet roka (elle küçük parçalar halinde koparılmış)

-1 bardak kıvırcık salata (elle küçük parçalar halinde koparılmış)

- 1 bardak haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti

- 1/2 bardak kırılmış ceviz

SOS

- 1 fincan süzme yoğurt

- 1 kaşık hardal

-1 kaşık limon suyu

- 3 kaşık zeytinyağı

- 1 çay kaşığı bal

- 1 tatlı kaşığı soya sosu

- Karabiber, tuz

HAZIRLANIŞI

Salata yapraklarınızın kuru olmasına dikkat edin. Sos malzemesini iyice çırpın. Daha sonra salata malzemesine iyice yedirin. Lavaşlarınızın içine malzemeyi sarıp dürüm haline getirin. Önceden ısıtılmış tost makinesinde 5 dakika bırakın. Dürümlerinizi ikiye bölüp, kağıtlara sararak piknik alanına götürebilirsiniz.

FINDIKLI, ÇİKOLATALI VE TEREYAĞLI KURABİYE

MALZEMELER

- 2+1/2 bardak un

- 1 çay kaşığı karbonat

- 1 çay kaşığı tuz

- 1 bardak tereyağı

- 1,5 bardak şeker (varsa yarısını esmer şeker kullanabilirsiniz)

- 2 yumurta

- 1 bardak kırılmış fındık

- 1 bardak damla çikolata (yoksa çikolata parçalarını küçük şekilde kırabilirsiniz)

- 1 portakal kabuğu rendesi

- 1 tatlı kaşığı vanilya

HAZIRLANIŞI

Karbonat, un, tuz ve vanilyayı bir kasede karıştırın. Ayrı ve derin bir kase içinde, şeker ve tereyağını mikser ile çırpın. Yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Daha sonra karıştırdığınız kuru malzemeyi yavaş yavaş ekleyip çırpın. Homojen bir kıvama geldikten sonra, fındık, çikolata ve portakal kabuğu rendesini ekleyin. Tahta bir kaşıkla kabaca karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye, bir kaşık yardımı ile aralıklı olarak kurabiyelerinizi dizin. Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 11 dakika altın rengi olana dek pişirin.

EV YAPIMI ÇİLEK REÇELLİ VE TARÇINLI LİMONATA

MALZEMELER

- 1 bardak şeker

- 5 bardak su

- 1 bardak limon suyu

- 1/2 bardak çilek reçeli suyu (iyice süzülmüş)

- 2 adet limon kabuğu rendesi

- 1 adet çubuk tarçın

- Süslemek ve servis için taze nane yaprağı

HAZIRLANIŞI

Küçük bir tencere içine 1 bardak su, şeker, limon kabuğu rendesi ve çubuk tarçını alın. Şeker iyice eriyene kadar, kısık ateşte pişirip, tarçını çıkararak kenara alın. Derin bir kasede, çilek reçeli suyu, limon suyu, kalan suyu ve şekerli şurubu iyice çırpın. Soğutun. Dilediğiniz dekoratif bir şişe içinde pikniğe götürebilirsiniz.

(13.04.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder