Memet Özer BAHAR SOFRALARINIZ İÇİN HARİKA ÇORBA ÖNERİLERİ
HABERİ PAYLAŞ

BAHAR SOFRALARINIZ İÇİN HARİKA ÇORBA ÖNERİLERİ

Hatta bazı diyetisyen doktorlar yılın belli haftalarında, detoks için sadece çorba tüketimini öneriyorlar. Benim hazırladığım tariflerden bazılarını, bir öğün olarak da tüketmeniz mümkün. Bazıları ise yemeğe geçmeden, başlangıç olarak tüketebileceğiniz hafif tarifler. Ben tarifleri verirken, et, tavuk, ya da sebze suyu önerdim. Dilerseniz normal su da kullanabilirsiniz. Ancak bu lezzetlendirilmiş suları kullanırsanız çorbalarınızın tadındaki farkı görebilirsiniz. Ayrıca bu tip lezzetli suları kullanırsanız çorbalarınızda kullandığınız yağ oranını da düşürebilirsiniz. Evet artık lafı fazla uzatmadan tariflere geçelim. Hepinize afiyet olsun.

Haberin Devamı

ERİŞTELİ BAHAR SEBZELERİ ÇORBASI

MALZEMELER
- 1 adet soğan (küçük küpler halinde)
- 1 diş sarımsak rendesi
- 1 adet havuç (küçük küpler halinde)
- 1 adet domates (küçük küpler halinde)
- 1 adet kabak (küçük küpler halinde)
- 1 adet patates (küçük küpler halinde)
- 1 avuç bezelye
- 1 bardak lahana (ince kıyılmış)
- 1 kaşık un
- 1 kaşık arpa şehriye
- 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
- 4 bardak sebze suyu (dilerseniz sıcak su ilave edebilirsiniz)
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 3 kaşık zeytinyağı
- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencerede zeytinyağını hafifçe ısıtın. Soğanları ekleyin. Tuz, karabiber, ve toz kırmızı biber serpip hafifçe öldürün. Havuçları ve sarımsak rendesini ekleyin. Kavurmaya devam edin. Un serpin ve hafifçe karıştırın. Domatesleri ekleyin. 3 dakika bu şekilde kavurun. Sebze suyunu ekleyin. Kaynama noktasına gelince altını kısın. Önce lahanaları, 3 dakika sonra patates ve bezelyeleri ekleyin. 5 dakika bu şekilde pişirin. Bezelyeler yumuşamaya başlayınca erişte ve kabakları ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu aşamada daha sulu bir kıvam isterseniz sıcak su ilave edebilirsiniz. Derince bir kasede limon suyu ve yumurtayı çırpın. Sıcak çorba karışımından 1 yemek kaşığı ekleyip çırpın. Bu işlemi 5 kere daha tekrar edin. Yumurtalarınızı kesilmeden ısıtmış olup, çorbaya azar azar karıştırarak ekleyip altını kapatın.

Haberin Devamı

TAZE İÇ BAKLA ÇORBASI

- 300 gr taze iç bakla
- 1 adet kuru soğan (yemeklik)
- 1/2 adet havuç (yemeklik)
- 1 adet yumurta
- 1 kaşık un
- 1 bardak yoğurt
- 1 bardak süt
- 3 bardak sebze suyu
- 1 kaşık tereyağı
- 1 kaşık zeytinyağı
- 1 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)
- 2 kaşık dereotu (ya da taze nane kıyılmış, üstüne serpmek için)
- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

İç baklalarınızın yaklaşık 50 gr kadarını hafif dişe gelecek şekilde tuzlu suda haşlayıp, süzüp kenara alın. Bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını alın. Soğanlarınızı ekleyip, tuz ve karabiber serpin. Hafifçe öldürün. Havuçları ekleyip, yaklaşık 5 dakika orta ateşte kavurun. Süt ve sebze suyunu ekleyin. Kaynama noktasına getirin. Kaynayan karışıma çiğ olan taze baklalarınızı ekleyin. Kısık ateşte arada karıştırarak baklalar ve havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir kasede yumurta, yoğurt ve unu çırpın. Yumuşayan baklalarınızın olduğu çorba karışımını mutfak blender’ından geçirin. Ve tekrar tencereye alın. Çorba karışımınızdan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyerek karıştırın. Ilınmasını sağlayın daha sonra bir kepçe daha ekleyin. Daha sonra yoğurtlu karışımı, kısım kısım, çorbaya yavaşça ve karıştırarak ekleyin. Tekrar karıştırın. Çok koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz. Haşladığınız bakla tanelerini çorbaya ekleyin. Kıyılmış dereotu ya da taze nane ile servis yapın.

Haberin Devamı

ÇILBIR YUMURTALI ISPANAK ÇORBASI


MALZEMELER

- 400 gr ıspanak (yıkanmış ve ayıklanmış)
- 1 adet kuru soğan (yemeklik)
- 1 adet patates (küp şeklinde)
- 1 diş sarımsak rendesi
- 2 bardak tavuk suyu (ya da sebze suyu)
- 3 bardak süt
- 1 kaşık tereyağı
- 1 kaşık zeytinyağı
- 1 fincan krema
- Muskat rendesi (isteğe bağlı)
- 1 adet kesme şeker
- Tuz, karabiber

ÇILBIR YUMURTA İÇİN:
- 4 dilim zeytinyağı sürülüp fırınlanmış baget ekmeği (düşük ısıda)
- 4 adet yumurta
- 1 kaşık sirke
- 1 kaşık tuz

HAZIRLANIŞI

Tencerenizin içine, zeytinyağı ve tereyağını alıp hafifçe ısıtın. Soğanları ekleyin. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyip hafifçe öldürün. Sarımsak rendesi ve patatesleri ekleyin. 2 dakika kavurun. Tavuk suyunu ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra sütü ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Ispanakları ekleyin ve renkleri kaybolmadan hafifçe yumuşayana dek pişirin. Mutfak blender’ında hafif taneli olacak şekilde püre haline getirin. Ocağa tekrar alın, muskat ve kremayı ekleyip altını kapatıp karıştırın. Çılbır yumurtalar için bir tencerede su ısıtın. Sirke ve tuz ekleyin. Yumurtalarınızı sırayla çorba kepçesine kırın. Burada önemli olan suyun fokurdamamasıdır. Yavaşça kepçeyi suya batırın. İçi hafif sulu kalacak şekilde dağıtmadan suyun içinde, teker teker pişirip kenara alın. Çorba kaselerinizin ortasına kızarmış ekmek dilimini üzerine de çılbır yumurtayı koyarak servis yapın.

ETLİ VE ACILI MACAR GULAŞ ÇORBASI

MALZEMELER

- 400 gr dana kuşbaşı (küçük küpler halinde az yağlı)
- 2 adet soğan (küp şeklinde)
- 2 diş sarımsak (ince kesilmiş)
- 1 adet havuç (küçük küp şeklinde)
- 3 adet orta boy patates (küp şeklinde)
- 1 kaşık maydanoz sapı (ince kesilmiş)

- 1 adet defne yaprağı
- 3 kaşık salça
- 1 yemek kaşığı tatlı toz kırmızı biber

- 1 yemek kaşığı pul biber (çok acı ise daha az kullanabilirsiniz)
- 1/2 kaşık kimyon
- 3 bardak et suyu
- 2 bardak su
- 3 kaşık zeytinyağı 2 kaşık tereyağı
- 1 adet kesme şeker
- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencerinizi ocakta ısıtın. Etlerinizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Etlerinize tuz, karabiber serpin. Zeytinyağını tencereye ekleyip etlerinizi kahverengi olana dek yüksek ısıda çevirin. Etlerinizi bir tabağa alıp, tencerenin içindeki yanmış yağı dökün. Tencerenin altını kısın. Tereyağını ve soğanları tencereye alın. Tuz, tatlı kırmızı biber, pul biber, karabiber ve şeker ekleyin. Kısık ateşte soğanlarınızı karamelize olana dek pişirin. Sarımsakları ve salçayı ekleyin. Biraz daha kavurun. Et suyunu, normal suyu, defne yaprağını, maydanoz saplarını ve kimyonu ekleyip, kaynama noktasına getirin. Kaynayan suya etlerinizi ekleyip bir saat kısık ateşte pişirin. Havuçları ekleyip, 45 dakika daha kısık ateşte pişirin. Patatesleri ekleyip yarım saat daha pişirin. Defne yaprağını çorbadan çıkarın. Eğer çok koyu gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz. Kıyılmış maydanozla birlikte servis yapın.

(06.04.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder