Memet Özer BAHAR SOFRALARINIZ İÇİN HARİKA KUZU TARİFLERİ...
HABERİ PAYLAŞ

BAHAR SOFRALARINIZ İÇİN HARİKA KUZU TARİFLERİ...

Değerli Posta okuyucuları, tam da mevsimindeyken kuzu etiyle pişirilen yemek tarifleri paylaşmak istedim. Biliyorum ki bazılarımız, kuzu etine biraz önyargı ile yaklaşıyor. Bunun en büyük sebebi ise, çoğunlukla kokusu sebebiyle yaşadığımız kötü tecrübeler. Ancak doğru seçilmiş, ve mevsiminde tüketilen bir kuzu asla kokmaz. Üstelik benim damak zevkime göre en lezzetli et türü. Pişirilmesi daha kolay olduğu gibi, doktorlar da küçük baş hayvan tüketiminin daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar. O zaman tam da mevsimindeyken harika tariflere geçme zamanı. Şimdiden afiyet olsun...

Haberin Devamı

FAS USULÜ KUZU GÜVECİ

MALZEMELER

-500 gr kuzu kuşbaşı (buttan, iri doğranmış)

-2 adet kuru soğan (irice piyazlık)

- 2 diş sarımsak (ezilmiş bütün halde)

- 3 adet çarliston biber (irice doğranmış)

- 1 adet kırmızı kapya biber (irice doğranmış)

- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

- 1 tatlı kaşığı kimyon

-1 /2 çay kaşığı tarçın

- 1 çay kaşığı kakule (varsa)

-3 kaşık zeytinyağı

-1 çay kaşığı zerdeçal

-Tuz, karabiber

- 1 çay bardağı et suyu

HAZIRLANIŞI

Et suyu hariç tüm malzemeyi derin bir kasede karıştırıp, 2 saat buzdolabında bekletin. Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Tek bir güveç kabında yapacaksanız malzemeyi güveç kabına alın. Ya da küçük güveç kaplarına paylaştırın. Et suyunu ekleyip, güveçlerinizin üstünü kapatın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 1,5-2 saat pişirin. Beyaz pilav, ya da yasemin pirinci ile servis yapabilirsiniz.

ÇÖPTE KUZU KEBABI

MALZEMELER

- 300 gr tek ve iri çekilmiş kuzu but kıyma

- 100 gr iri çekilmiş kuzu döş

- 1 adet kırmızı kapya biber (çok küçük küpler halinde)

- 1 çay kaşığı kimyon

-1 çay kaşığı kırmızı toz biber

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Çöp şişlerinizi soğuk suda en az 2 saat bekletin. Kebap harcınızı yoğurun ve şişlerinize elinizle sıkarak takın. Fırın kabınıza yerleştirin. Yaklaşık 15 dakika, damak zevkinize göre pişirin. Pita ekmeği, yoğurt ve domates sos ile servis edebilirsiniz.

KÖRİ SOSLU KUZU İNCİK

MALZEMELER

- 4 adet kuzu incik

- 1 adet kuru soğan (küçük küpler halinde)

Haberin Devamı

- 1 adet havuç (küp şeklinde)

- 2 adet patates (küp şeklinde)

- 2 diş sarımsak rendesi

- 8 adet kiraz domates

- 1 çay bardağı et suyu

- 1 bardak krema

- 2 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- 1 tatlı kaşığı köri tozu (dilerseniz biraz fazla koyabilirsiniz)

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencerenizi ısıtın. İnciklerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağı eklediğiniz tencerede, yüksek ateşte incikleriniz altın rengi olana dek sırayla kızartıp kenara alın. Altını kıstığınız tencereye, tereyağı ve soğanı alın. Tuz ve karabiber serpin. Soğanları öldürün. Bu aşamada köri tozunu ve sarımsak rendesini ekleyin. Et suyunu ekleyip, kaynama noktasına getirin. İncikleri ekleyin. Çok kısık ateşte incikler yumuşamaya başlayıncaya kadar pişirin. Sırasıyla havuçları, 10 dakika sonra patatesleri ekleyip, etleriniz iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kiraz domatesleri ekleyip 5 dakika daha pişirin. İncikleri sostan çıkarın. Sosa kremayı ekleyip bir taşım kaynatın. Sosla birlikte inciklerinizi servis yapın.

Haberin Devamı


KUZU ETLİ VE MANTARLI PİLAV

MALZEMELER

- 1 bardak baldo cinsi pirinç (suda bekletilmiş ve iyi yıkanmış)

- 100 gr kuzu but küçük kuşbaşı

- 1 orta boy soğan (küçük küpler halinde)

- 8 adet kültür mantarı (ince dilimler halinde)

- 1 çay kaşığı yeni bahar

- 1 çay kaşığı kimyon

- 2 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- 2 bardak kaynar tavuk suyu

- Üstüne serpmek için kıyılmış maydanoz

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde zeytinyağını kızdırın. Kuzu etlerinizi hafif kahverengi olana dek, tuz ve karabiber serperek pişirin. Soğanları ekleyip, biraz daha kavurun. Üzerine bir fincan sıcak su ekleyin. Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Su eksilirse biraz daha ekleyebilirsiniz. Altını kapatıp dinlendirin. Fazla suyu varsa süzün. Pilav tencerenizi ocağa alın. 1 kaşık zeytinyağı ve tereyağını eritin. Mantarları tencereye alıp sularını çekinceye dek pişirin. Pirinci ekleyip biraz daha kavurun, tuz, karabiber, kimyon ve yeni baharı ekleyin. Etli karışımı da pilav tenceresine aldıktan sonra suyunu verip, pişirin. Piştikten sonra 10 dakika demlendirin. Kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

PATATESLİ ÇOBAN TARTI

MALZEMELER

- 4 adet orta boy patates (yıkanmış, soyulmuş, halka şeklinde dilimlenmiş, suda bekletilmiş)

- 500 gr kuzu kol kuşbaşı

- 2 adet kuru soğan (piyazlık)

- 1 adet havuç (halka şeklinde)

-2 diş sarımsak (ince doğranmış)

- 2 adet domates (çekirdekleri çıkarılmış, soyulmuş, küp şeklinde)

-1 tatlı kaşığı domates salçası

- 2 sap kereviz (varsa, halka şeklinde doğranmış)

- 1 adet defne yaprağı

- 1 çay kaşığı şeker

- 1 çay bardağı et suyu

-3 kaşık zeytinyağı

-1 kaşık tereyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencerenizi ısıtın. Etlerinizin üzerine tuz ve karabiber serpin. Tencereye 2 kaşık zeytinyağı ekleyin ve etlerinizin rengi kahverengi olana dek yüksek ateşte çevirin. Etleri kenara alıp, ocağı kısın. Tereyağını ekleyin. Soğanları tencereye alıp, tuz, karabiber ve şeker ekleyin. Soğanlar ölmeye başladıktan sonra, havuç, kereviz sapı, sarımsak ve defne yaprağını ekleyin. 3 dakika birlikte karıştırın. Salçayı ekleyip biraz daha kavurun. Domatesleri ve et suyunu ekleyip, kaynama noktasına geldikten sonra etleri de tencereye alın. Ocağın en kısık ateşinde üstü kapalı olarak etler hafifçe yumuşamaya başlayıncaya kadar pişirin. Suyu eksilirse biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Ancak kıvamı çok sulu olmamalı. Bu arada patatesleri süzün ve kurulayın. Üzerlerine kalan zeytinyağını, tuz ve karabiberi döküp iyice ovalayın. Yumuşayan etli harcınızı bir fırın kabına alın. Defne yaprağını içinden çıkartın. Fırın kabınızın üzerine patatesleri dizin. Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında patatesleriniz altın rengi olana dek pişirin.

(11 MAYIS 2014 POSTA KARNAVAL EKİNDEN ALINMIŞTIR.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder