Memet Özer Bakliyatlarla yapacağınız nefis ve farklı tarifler
HABERİ PAYLAŞ

Bakliyatlarla yapacağınız nefis ve farklı tarifler

Bakliyatın tam mevsimi! Ben de sizin için keyifle yiyebileceğiniz bakliyat tarifleri hazırladım. Bakliyat ürünleri, doğal protein içeriyorlar ve son derece besleyiciler. Tariflerimiz, bildiklerinizden biraz farklı. Ancak kolay bulunan malzemelerle hazırlanan, Türk damak tadına uygun tarifler. Ama önce püf noktaları sonra tarifler. Afiyet olsun.

Kuru fasulye, nohut gibi sert bakliyatları, mutlaka bir gece öncesinden soğuk suda bekletin. Süzdükten sonra suyu dökün.

Yine kuru fasulye ve nohutu pişirmeden bir taşım kaynatıp suyunu süzün. Bu yemeklerinizin çok fazla gaz yapmasını engeller.

Haberin Devamı

Yeşil mercimeği pişirmeden yine bol suda bir taşım kaynatın ve süzüp yıkayın. Bu yemeğinizin bulanık olmasını engeller.

Yeşil mercimeğin pişme süreci kırmızı mercimeğe göre daha uzundur. Birlikte kullanırken dikkat edin.

Bizim klasik tariflerimizde, özellikle kuru fasulye ve nohutun biraz halk dili ile helmelenmesi lezzeti artırır.

Ocakta pişirdiğiniz yemeği bir güveç içinde önceden ısıtılmış fırına atarsanız muhteşem sonuçlar alabilirsiniz.

Kırmızı mercimek ve tarhana soslu kalem makarna

MALZEMELER

1 bardak kırmızı mercimek

2 kaşık tarhana (soğuk suda açılmış)

1 adet soğan (yemeklik)

2 bardak tavuk suyu

1 adet havuç (küp şeklinde)

1 kaşık domates salçası

1 adet kapya biber (küp şeklinde)

1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber

1 çay kaşığı pul biber

2 adet çarliston biber (küp şeklinde)

2 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

1 pk kalem makarna

üstü için rendelenmiş peynir

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencereye zeytinyağı ve tereyağını alın. Üstüne soğanları ekleyip tuz, karabiber serpin ve biraz soteleyin.

Daha sonra biberleri, kuru biberleri ve havucu ekleyip biraz daha soteleyin. Salça ekleyip kavurun. Tavuk suyunu ekleyip bir taşım kaynatın.

Mercimekleri ekleyip iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Suda açılmış tarhanayı ekleyip bir taşım kaynatın.

Bir mutfak robotunda püre haline getirin. Çok koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.

Makarnayı içine tuz attığınız bol kaynar suda pakette yazan süre kadar haşlayıp süzün. Sosun içine alıp iyice yedirin.

Haberin Devamı

Üzerine peynir rendeleyerek servis yapın.

TAVUKLU VE ISPANAKLI FASULYE ÇORBASI

MALZEMELER

2 bardak kuru fasulye (önceden ıslatılmış, bir taşım kaynatılmış ve süzülmüş)

1 adet soğan (yemeklik)

1 adet havuç (küp şeklinde)

1 adet kapya biber (küp şeklinde)

2 bardak ıspanak (ince kıyılmış)

2 sap kereviz (kıyılmış)

1 bardak haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti

1 bardak küçük kelebek makarna

1 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

2 adet defne yaprağı

5 bardak tavuk suyu

2 kaşık tereyağı Üstüne serpmek için: 1 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber

HAZIRLANIŞI

Tencereye tereyağı ve soğanları alın. Tuz, karabiber serpip biraz soteleyin. Kereviz sapı, havuç ve kapya biberi ekleyip, biraz daha çevirin.

Salçaları ekleyip kavurun. Tavuk suyu, fasulyeler ve defne yapraklarını ekleyip, 1 saat kısık ateşte üstü kapalı pişirin.

Tavuk etlerini ekleyip, fasulyeler yumuşamaya başlayıncaya kadar kısık ateşte üstü kapalı pişirin.

Makarna ve ıspanakları ekleyip 10 dakika daha pişirin. Defne yapraklarını çıkarıp baharat serperek servis edin.

Haberin Devamı

Baharatlı ve kuzu etli yeşil ve kırmızı mercimek

MALZEMELER

500 gr kuzu kuşbaşı

1 bardak yeşil mercimek (önceden bir taşım kaynatılmış, süzülmüş )

1 bardak kırmızı mercimek

1 adet soğan (küp şeklinde)

1 adet havuç (küp şeklinde)

1 adet kırmızı kapya biber (küp şeklinde)

3 diş sarımsak (ince kıyılmış)

1 bardak ıspanak (orta boy doğranmış)

1 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

2 bardak tavuk suyu

2 adet defne yaprağı

1 kaşık tatlı toz biber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı zerdeçal

3 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tencerenizi kızdırın. Etlerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağı eklediğiniz tencerede altın rengi olana dek çevirin.

Daha sonra bir tabağa alın. Tencerenin altını kısın, tereyağı ve soğanları ekleyip, tuz ve karabiber serpin. Biraz çevirin, havuçları, kapya biberleri, sarımsakları ve kuru baharatları ekleyerek biraz daha soteleyin.

Salçaları ekleyip biraz daha kavurun. Tavuk suyu ve defne yapraklarını ekleyip bir taşım kaynatın. Kaynayan suya kuzu etlerini ilave edip yarım saat kısık ateşte pişirin.

Yeşil mercimeği ekleyip pişirmeye devam edin. 10 dakika sonra kırmızı mercimeği ekleyin.

Mercimekler piştikten sonra, ıspanakları ilave edin, 5 dakika daha pişirin. Defne yapraklarını çıkararak servis yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder