AKDENİZ’İN SİYAH İNCİSİ
Bu hafta ülkemizin en değerli ürünlerinden zeytin ile hazırlayabileceğiniz farklı tarifler vermeye çalıştım.
Akdeniz coğrafyasının en besleyici, en değerli ve sağlıklı ürünlerinden biri zeytin.
Ülkemizde de birçok bölgede farklı ve birbirinden lezzetli cinsleri yetişmekte. Üstelik zeytinyağı üretiminde de dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz.
Kalamata zeytin ve biberli kalem makarna
MALZEMELER
1/2 paket kalem makarna
1 avuç kalamata zeytin (çekirdekleri çıkarılmış ve ince doğranmış )
1 kaşık zeytin ezmesi
3 adet dolmalık biber ( küpler halinde )
1/2 soğan ( yemeklik )
2 diş ( ince kıyılmış )
3 adet domates rendesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 adet kesme şeker tuz, karabiber
3 kaşık zeytinyağı
ÜSTÜ İÇİN
Rendelenmiş parmesan ya da eski kaşar
Kıyılmış fesleğen ya da maydanoz
HAZIRLANIŞI
Sos için tencereye zeytinyağı ve soğanları alın.
Üstüne tuz, karabiber ve şekeri ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.
Biberleri ekleyin, 3 dakika daha soteleyin.
Domates rendesi, zeytin ezmesi ve bir çay bardağı su ekleyip, yaklaşık 30 dakika pişirin.
Bu arada makarnalarınızı bol suda içine tuz serperek paketteki süreden 1 dakika az haşlayıp süzün.
Haşlama suyundan bir kepçe sosa ilave edin. Makarnalarınızı sos tenceresine alın.
Zeytinleri ekleyin. 3 dakika birlikte pişirin. Kıyılmış fesleğen ve peynir rendesi ile servis yapın.
Ev yapımı yeşil zeytin ezmesi ile doldurulmuş yumurtalar
MALZEMELER
3 adet yumurta (haşlanmış, ikiye bölünmüş ve sarıları ayrı bir yerde saklanmış)
1 bardak yeşil zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 kaşık mayonez
1 kaşık tatlı hardal
1 çay kaşığı pul biber
1 çay fincanı zeytinyağı
Karabiber
HAZIRLANIŞI
Yumurtaların sarıları ile beraber tüm malzemeyi, bir mutfak robotunda püre haline getirin.
Yumurta beyazlarının içini, isterseniz bir sıkma torbası ile isterseniz de kaşıkla doldurup servis yapın.
Zeytinli ve arpacık soğanlı dana yahni
MALZEMELER
750 gr dana kuşbaşı ( irice )
2 bardak arpacık soğan
2 adet havuç (irice doğranmış)
1 avuç kalamata zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
1 kaşık zeytin ezmesi
4 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
1 fincan krema
1 bardak et suyu
1 kaşık un tuz, karabiber