Bu hafta hem çok besleyici hem de çok kezzetli olan, mevsimin en güzel sebzelerinden ıspanak ile ilgili tarifler hazırlamaya çalıştım. Ispanak, ister çiğ, ister farklı pişirilme usulleriyle hazırlanmış olsun mutfaklarımızın önemli bir lezzeti. Değişik tekniklerle hazırlanan ıspanaklı tarifleri biraraya getirmeye çalıştım. Umarım beğenir, evlerinizde bu tarifleri denersiniz. Afiyet olsun...
ISPANAK VE MISIRLI LAZANYA
MALZEMELER
1 pk hazır lazanya
500 gr ıspanak
1 bardak mısır konservesi
1 adet soğan (yemeklik)
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 fincan krema
50 gr rendelenmiş parmesan ya da eski kaşar
1 çay kaşığı şeker
3 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber
BEŞAMEL SOS İÇİN
3 kaşık un
3 kaşık tereyağı
Alabildiği kadar soğuk süt
3 kaşık rendelenmis dil peyniri
Tuz
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tencereye zeytinyağı ve soğanları alın. Tuz, karabiber, şeker ve muskat sepin.
Yumuşayıncaya kadar pişirin. Ispanakları ekleyin. Renklerini kaybetmeden yumuşayıncaya kadar pişirin.
rema ve mısırları ekleyip bir taşım daha pişirin. Kenara alın.
Fırın kabınızı yağlayın. Beşamel sos için, tereyağını eritip, un ekleyin, karıştırın. İki dakika sonra soğuk sütü eklemeye başlayıp çırpın.
Kısık ateşte sosunuz boza kıvamına gelene dek çırparak pişirin. Tuzunu ve peyniri ekleyin.
Normal beşamelden biraz daha sulu olmasına özen gösterin, Fırın kabınıza lazanya yapraklarını yerleştirin.
Üzerine ıspanaklı harçtan, onun üzerine beşamelden gezdirip, aynı işlemi en az 3 kez yapın.
En üstü beşamel sosla kapatın. Rendelenmiş parmesan serpip önceden 190 derecede ısıtılmış fırında, lazanya paketinde yazan süre kadar fırınlayın.
TAVUKLU VE ISPANAKLI İRAN PİLAVI
MALZEMELER
1,5 bardak yasmin pirinci (suda bekletilmiş, iyi yıkanmış)
2 bardak ıspanak yaprağı (saplarından ayıklanmış ve doğranmış)
1 bardak haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 adet soğan (küçük küpler halinde)
2,5 bardak sıcak tavuk suyu
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
Kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Pilav tencerenize zeytinyağı ve tereyağını alın. Soğanları ekleyip, tuz, karabiber ve zerdeçal serpin.
Yumuşayıncaya kadar pişirin. Ispanak yapraklarını, portakal kabuğu rendesini ve tavuk etlerini ekleyin, biraz daha soteleyin.
Tavuk suyunu ekleyip kaynama noktasına gelince pirinci ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene dek üstü kapalı olarak pişirin.
Biraz demlenmesini bekleyip kıyılmış maydanoz ile servis yapın.
KREMALI ISPANAK ÇORBASI
MALZEMELER
500 gr ıspanak
1 adet soğan (yemeklik)
1 adet havuç (küçük küpler halinde)
2 sap kereviz (ince kıyılmış)
1 kaşık un
4 bardak tavuk suyu
1 adet patates (küpler halinde)
1 çay bardağı krema
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tuz serptiğiniz kaynar suda ıspanakları renklerini kaybetmeyecek şekilde haşlayıp süzün. Buzlu bir suyun içine alın.
Bu işlem ıspanakların renginin kararmasına engel olacaktır.
Ayrı bir tencerede zeytinyağı, tereyağı ve soğanları, tuz ve karabiber serperek biraz öldürün.
Havuçları ve kereviz saplarını ekleyin. Biraz daha soteleyin. Un serpip iyice karıştırın. Tavuk suyunu ekleyin.
Kaynama noktasına getirin. Kaynayan suya patatesleri de ekleyip, kısık ateşte tüm sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ispanakları da ekleyip mutfak robotunda püre haline getirin. Çok koyu olursa sıcak suyla açın.
Tencereye geri alın. Krema ekleyip bir taşım kaynatın
ISPANAKLI FIRINLANMIŞ İTALYAN OMLETİ
MALZEMELER
6 adet yumurta
250 gr ıspanak
2 adet haşlanmış patates (küçük küpler halinde)
1 adet soğan (yemeklik)
3 kaşık süt
1 kaşık un
2 kaşık krema
50 gr rende dil peyniri
1 çay kaşığı muskat rendesi (varsa)
3 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı şeker
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Öncelikle fırına girebilen sufle kapları ya da güveçlerinizi tereyağ ile iyice ovun. Bir tavaya zeytinyağını alın.
Soğanları ekleyip, tuz, karabiber ve şeker serpin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyin.
Ispanakları ekleyip hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirip kenara alın. Çok fazla renklerini kaybetmemelerine özen gösterin.
Derin bir kase içinde, yumurta, un, süt ve kremayı tuz, karabiber ve muskat ekleyerek çırpın. Dil peynirini ekleyin.
Sufle kaplarınıza ıspanaklı harç ve haşlanmış patatesleri paylaştırın.
Üstlerine yumurtaları döküp önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika altın rengi olana dek pişirin.