Değerli Posta okuyucuları, bu hafta sizler için harika bir iftar menüsü hazırlamaya çalıştım. Vereceğim tarifler klasik görünse bile, eklediğim küçük dokunuşlarla yemeklerinizde farklı lezzetlere ulaşmanız mümkün. Mesela klasik kısır tariflerinden esinlendiğim bulgur salatasına ekstra tatlar ekledim. Vereceğim revani tarifi de hem çok hafif, hem de çok lezzetli. Afiyet olsun...
FIRINLANMIŞ KUZU İNCİK
MALZEMELER
4 adet kuzu incik
1 adet soğan (küpler halinde)
1 adet havuç (küçük küpler halinde)
2 sap kereviz (küçük küpler halinde, varsa)
2 adet çarliston biber (küçük küpler halinde)
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 adet domates (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 bardak tavuk suyu
1 dal biberiye
2 adet defne yaprağı
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
1 adet kesme şeker
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
İnciklerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Tencerenizi ocakta kızdırın. Tencereye zeytinyağı ilave edip, inciklerinizi güzel bir kahverengi olana dek ocakta çevirip incikleri bir tabağa alın.
Tenceredeki yanmış yağı döküp, tencereye tereyağı ilave edip soğanları ekleyin. Tuz, karabiber ve şeker ekleyin. Sırasıyla, havuç, kereviz, sarımsak ve biberleri ekleyip sotelemeye devam edin.
Salçaları ekleyip 3 dakika daha kavurun. Domates rendesini ilave edin. 3 dakika daha pişirin. Tavuk suyunu ekleyip kaynama noktasına gelinceye kadar orta ateşte pişirin.
Bir fırın kabına inciklerinizi yerleştirin. Üzerine tenceredeki sosu ilave edin. Üstünü bir folyo kağıdı ile kapatıp, önceden 190 derecede ısıtılmış fırına atın.
1 saat sonra inciklerinizi ters yüz edip suyunu kontrol edin, çok azalmışsa sıcak su ilave edebilirsiniz. 1 saat daha fırınlayın. Pişme süresinin bitimine 15 dakika kala folyo kağıdı çıkarıp iyice kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Sebzeli bulgur salatası
MALZEMELER
1,5 bardak bulgur (sıcak suda bekletilmiş ve ılınmya bırakılmış)
4 sap taze soğan (ince kıyılmış)
1 adet kırmızı kapya biber (ince halka şeklinde)
1 adet sarı dolmalık biber (küp şeklinde)
2 adet salatalık (çekirdekli kısmı çıkarılmış, halkalar halinde doğranmış)
3 adet çarliston biber (ince halka şeklinde)
1 avuç maydanoz (kıyılmış)
1 avuç marul (ince kıyılmış)
SOSU İÇİN
1 kaşık nar ekşisi
1/2 adet limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Sos malzemesini iyice bir boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Salata malzemesini de ayrı bir kase içinde birbirine yedirin. Sos ve salata malzemesini güzelce karıştırarak bir saat üstü kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
HAŞHAŞLI VE LİMONLU REVANİ
MALZEMELER
3 yumurta
3/4 bardak şeker
1/2 bardak zeytinyağı
1/2 bardak erimiş tereyağı
1 bardak irmik
1,5 bardak un
1 bardak haşhaş
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
3/4 bardak süt
1/4 bardak portakal suyu
1 adet limon kabuğu rendesi
ŞERBETİ İÇİN
2 bardak şeker
2 bardak su
1 tatlı kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
Şerbet malzemesini kaynatıp, ılınmaya bırakın. Revani için gerekli kuru malzemeyi derin bir kasede karıştırın. Ayrı bir kasede yumurta ve şekeri iyice çırpın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip, bir mikser vasıtasıyla pürüzsüz olana dek çırpın. Fırın kabınızı yağlayın. Ve hamurunuzu içine yerleştirin. Çok kalın olmamasına özen gösterin. Çünkü piştikçe kabaracaktır. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında iyice pişene dek fırınlayın. Soğumaya bırakın. Ilınan şerbeti, soğuttuğunuz revani üzerine kepçe kepçe yavaşça dökerek yedirin. Vanilyalı ya da kaymaklı dondurma ile servis yapın.