Memet Özer MANGAL KEYFİ...
HABERİ PAYLAŞ

MANGAL KEYFİ...

Değerli Posta okuyucuları, geçen haftalarda piknik sayfası hazırlarken, hepimizin vazgeçilmezi olan mangal keyfi için de, hazırlık yaptığımı söylemiştim. Evet bu hafta, mangal yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları ve harika tarifleri içeren bir bölüm hazırlamaya çalıştım. Biliyorum ki; özellikle erkek okurlarım başta olmak üzere, mangal yapmak mevsimin en keyifli aktivitelerinden olan bir pişirme şekli. Ben de bugün vereceğim teknikler ve tariflerle bu keyfinize katkıda bulunmak istiyorum. Üstelik tariflerin içine etlerinizin yanında, garnitür olarak da servis edebileceğiniz, yine mangalda pişen sebze tarifleri de eklemeyi unutmadım. Önce pişirme teknikleri... Afiyet olsun.

Haberin Devamı

- Öncelikle mangal yaparken, temizlik çok önemli. Izgaranızın temiz olmasına dikkat edin. İyi bir fırça bulundurun ve biraz yağlayarak ızgaranızı temizleyin.

- Mangal ateşinizin ısısı sağlığınız için de önemli. Etlerinizi mangala ateş koz haline döndükten sonra yerleştirin. Çok alevli ateşi tercih etmeyin. Etlerinizin çok fazla yanmasına, kömürleşmesine müsaade etmeyin.

- Izgaranızı ateşin üzerine pişirme işlemi başlamadan 15 dakika önce yerleştirin. Izgaranızın kızgın olması pişirme işleminin mükemmel olmasını sağlar. Etler mühürlenir ve suyu içinde kalır. Bu aşamada ızgaranıza soğan sürebilirsiniz.

-Mümkünse mangalınızın bir tarafını daha yüksek ısıda diğer tarafını daha düşük ısıda tutmaya çalışın. Bu pişirme işleminde kolaylık sağlar. Ya da iki katlı ızgara kullanabilirsiniz. Üst tarafa ısı daha az gelecektir.

-Ateşin içine, biberiye, taze kekik gibi taze baharatlar atabilirsiniz. Vereceği aromatik kokular farklı lezzetler yakalamanızı sağlar.

- Mangalınız kapaklı değilse büyük bir tencere kapağından faydalanabilirsiniz. Bu sayede bazı zor pişen ürünlerde ısı kaybı olmaz.

- Tahta şiş kullanacaksanız, bir gece önceden soğuk suyun içinde bekletin. Yanmasını engeller.

- İyi bir kömür kullanmaya dikkat edin. Ayrıca ateşi yakmak için mümkün olduğu kadar, kimyasallardan kaçının. Doğal çıra ve tahta kullanmaya çalışın.

Haberin Devamı

- Domates, soğan ya da diğer sebzeleri en son pişirin, bırakacakları su ateşi söndürür.

MALZEMELER

- 6 kalem kuzu pirzola (çok fazla dövdürtmeyin)

- 2 adet kuru soğan (rendeleyin ve suyunu çıkarın, sadece suyunu kullanacağız)

-1 diş sarımsak rendesi

- 2 dal taze kekik (yoksa kuru kekik)

-1 fincan zeytinyağı

- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

-Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tuz hariç, tüm malzemeyi derin bir kasede karıştırıp, pirzolaları 2 saat buzdolabında bekletin. Pişirmeden oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Pirzolaların üstündeki tüm fazla malzemeyi bir kağıt havlu ile silin. Her iki tarafına tuz serpin. Isınmış olan ızgaraya alın. Her iki tarafını yaklaşık 3’er dakika pişirin. Çok pişmiş severseniz, mangalın ısısı düşük tarafında biraz daha bekletebilirsiniz.

BAHARATLI TAVUK KANADI VE YOĞURTLU DİP SOS

MALZEMELER

-8 adet tavuk kanadı

- 3 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık kimyon

- 1 kaşık kırmızı tatlı toz biber

- 1 çay kaşığı pul biber

- çay kaşığı kuru kekik

-1 tatlı kaşığı sarımsak tozu (yoksa rendelenmiş sarımsak)

Haberin Devamı

YOĞURTLU DİP SOS:

- 1 bardak süzme yoğurt

- 2 kaşık taze nane

- 1 diş sarımsak rendesi

- 1 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık dereotu

-1 kaşık limon suyu

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tavuk kanatlarınızı zeytinyağı ile ovun. Diğer tüm baharatları bir kasede karıştırıp, kanatlara iyice yedirin. En az iki saat buzdolabında dinlendirin. Oda sıcaklığına geldikten sonra, ısıtılmış olan ızgaranıza yerleştirin. 3’er dakika arkalı önlü pişirin. Daha sonra mangalınızın kapağını kapatarak ya da bir tencere kapağı ile kapatarak içlerinin de iyice pişmesini sağlayın. Dip sos için tüm malzemeyi çırpın ve kanatlarınızın yanında servis yapın.

MÜKEMMEL MANGAL KÖFTESİ

MALZEMELER

- 300 gr biftek, ya da antrikottan çekilme kıyma

- 200 gr kuzu döş kıyma (kuzu yerine dana döş de olabilir)

- 1/2 adet kuru soğan rendesi (ince rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

- 1 kaşık kıyılmış maydanoz

- 1 tatlı kaşığı kimyon

- 1 çay kaşığı kekik

- 1 kaşık zeytinyağı

-Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeyi geniş bir kaba alın, yoğurun. Ancak çok fazla da yoğurmayın. Lastik gibi olmasını istemiyoruz. Daha sonra karışımı en az 3 saat buzdolabında bekletin. Dilediğiniz büyüklükte köfteler yapın. Oda sıcaklığına getirin. Isınmış olan ızgaranızda suyunu kaybetmeden pişirin.

TAZE BAHARATLI IZGARA SEBZELER

MALZEMELER

-1 adet kabak

- 1 adet patlıcan

- 1 adet domates

- 1 dolmalık biber

- 1 adet soğan

- 1 diş sarımsak (rendesi)

- 2 dal taze kekik (yoksa kuru)

- 1 kaşık limon suyu

- Zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tüm sebzeleri 1 cm kalınlığında doğrayın. Derin bir kaseye alın. Sarımsak rendesi, tuz, karabiber ve taze kekiği ekleyin. Üstüne 1 fincan zeytinyağı içinde limon suyunu çırpıp dökün. Buzdolabında 2 saat bekletin. Fazla yağını alın. Izgarada arkalı önlü pişirin.

FOLYO KAĞIDINDA TAZE BAHARATLI TAZE PATATES

MALZEMELER

- 5 adet küçük taze patates (dörde bölünmüş)

- 2 kaşık zeytinyağı

- 1 sap taze biberiye dalı (yoksa kuru da olabilir)

- 2 sap taze kekik (kuru da olabilir)

- 1 çay kaşığı kimyon

- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Patatesleri iyice yıkayın. Kabuklarını soymadan dörde bölün. Diğer tüm malzeme ile birlikte derin bir kasede karıştırıp, 1 saat bekletin. Daha sonra folyo kağıdını zarf gibi yaparak, içine yerleştirip, ağzını kapayın. Üst tarafına kürdanla birkaç tane delik açın. Mangala yerleştirin. Patatesleriniz yumuşayıncaya kadar pişirin.

(20.04.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder