Bu hafta sizler için, mevsime uygun lezzetli fırın tarifleri hazırladım. Fırın, en önemli mutfak araçlarından. Çok lezzetli birçok yemek, ocakta başlayıp fırında bitenlerdir.Fırını doğru kullanmanın iki püf noktası var. Birincisi fırınınızı istediğiniz dereceye gelene dek önceden ısıtmak. Soğuk fırınla başlanan yemekler iyi sonuç vermez. İkincisi ise fırın sıcaklığının derecesini iyi kontrol etmek. Yani bazen yüksek derece ile başlayıp, sonradan düşürmek ya da tam tersi. Evet artık tariflere geçmenin tam zamanı. Şimdiden afiyet olsun.
Fırında taze otlu biberli salamura tavuk budu
MALZEMELER
6 adet tavuk baget
1 avuç arpacık soğan
1 adet havuç (küp şeklinde)
2 adet kırmızı dolmalık biber (küp şeklinde)
2 adet yeşil dolmalık biber (küp şeklinde)
2 adet patates (küp şeklinde)
3 diş sarımsak (dörde bölünmüş)
3 kaşık zeytinyağı
1 fincan tavuk suyu
1 kaşık salça
4 dal taze kekik
1 kaşık kıyılmış maydanoz
2 ince dilim limon
tuz, karabiber
SALAMURA MALZEMESİ
2 kaşık tuz
2 kaşık şeker
2 diş sarımsak (ezilmiş)
3 dal taze kekik
üstünü geçecek kadar soğuk su
HAZIRLANIŞI
Salamura malzemesini karıştırın, tavuk bagetleri yerleştirin. Üstünü kapatıp 1 gece buzdolabında bekletin. Süzün ve kurulayın. Tavukları zeytinyağı, tuz ve karabiberle ovup 220 derecedeki fırına atın.
20 dakika iyice renk alana dek pişirin. Fırından çıkarıp patates, havuç, biber, arpacık soğan, limon, sarımsak ekleyin. Salçayı tavuk suyuyla karıştırın, tuz ve karabiber ekleyip karışımın üzerine dökün.
Taze kekik dallarını ekleyin. Üstünü folyo kağıdı ile kapatarak, derecesini 200’e düşürdüğünüz fırına atın. 30 dakika pişirin. Dereceyi 190’a düşürün. Folyoy çıkarın. 15 dakika daha pişirin.
Kuzu etli ve makarnalı Akdeniz güveci
MALZEMELER
750 gr kuzu kuşbaşı
1 adet iri soğan
2 adet kabak (orta büyüklükte halkalar şeklinde)
1 bardak taze fasulye
2 adet domates (çekirdekleri çıkmış küp şeklinde)
2 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
3 adet çarliston biber (halka şeklinde)
1/2 adet havuç (küp şeklinde)
2 sap kereviz (ince dilimlenmiş)
1/2 pk makarna (dilediğiniz cins)
1 kaşık Worcester sos
2 bardak et suyu
1 tatlı kaşığı şeker
2 adet defne yaprağı
3 kaşık zeytinyağı
tuz, karabiber
süslemek için taze kekik
HAZIRLANIŞI
Geniş tabanlı tencereyi ısıtın. Etlere tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağı ekleyip kahverengi olana dek çevirin. Kenara alın. Aynı tencereye soğan, havuç ve kereviz saplarını alıp biraz daha soteleyin.
Çarliston biber ve sarımsak ekleyip 2 dakika soteleyin. Şeker ve domateslerle 5 dakika daha pişirin.
Worcester sos, et suyu ve defne yapraklarını ekleyip kaynayan tencereye etlerinizi, taze fasulyenizi koyun. 1 saat kısık ateşte pişirin. Tüm karışımı bir fırın kabına alıp, içine makarna ve kabakları koyun.
Defne yapraklarını çıkarın. Fırın kabını alüminyum folyo ile kapatıp 190 derecede pişirin