Memet Özer Mevsimin mor lezzeti patlıcan
HABERİ PAYLAŞ

Mevsimin mor lezzeti patlıcan

Patlıcanlı İslim Kebabı

MALZEMELER

4 adet patlıcan (1 cm kalınlığında şeritler halinde kesilmiş, tuzlu suda bekletilmiş ve kurulanmış)

kızartmak için sıvı yağ

2 adet domates 3 adet çarliston biber

KÖFTESİ İÇİN

300 gr dana kıyma

200 gr kuzu kıyma

1 fincan galeta unu

1 yumurta sarısı

1/2 adet soğan (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

1 diş sarımsak rendesi

1 çay kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı pul biber

3 kaşık zeytinyağı

tuz, karabiber

SOSU İÇİN

2 adet domates rendesi

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

Haberin Devamı

1/2 adet soğan (ince kıyılmış)

2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

1 adet kesme şeker

1 bardak et suyu

1 kaşık tereyağı

2 kaşık zeytinyağı

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Sosu için bir tencereye, zeytinyağı, tereyağı ve soğanları alın. Tuz, karabiber ve şeker ekleyerek soteleyin. Sarımsak ve salçaları ekleyerek biraz daha kavurun.

Domates rendesi ve et suyu ekleyerek 40 dakika pişirin. Bu arada köfte malzemesini zeytinyağı hariç yoğurun. Bir tavayı kızdırıp zeytinyağı ekleyin.

Köfteleri yüksek ateşte arkalı önlü 3’er dakika pişirip kenara alın. Patlıcanlarınızı kızgın yağda kızartıp kağıt havluya alın

Patlıcan dilimlerinin ortasına köfteleri yerleştirip bohça haline getirin.

Üstüne domates ve çarliston biber koyarak kürdanla tutturun.

Bir fırın kabına sosun yarısını dökün. Üstüne patlıcan bohçalarını yerleştirin.

Sosun kalanını üzerine gezdirin. Önceden 190 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.

Kuzu etli ve patlıcanlı pilav

MALZEMELER

1,5 bardak pirinç (tuzlu suda bekletilmiş ve iyice yıkanmış)

300 gr kuzu kuşbaşı

1 adet soğan (yemeklik)

2 adet patlıcan (küp şeklinde doğranmış tuzlu suda bekletilmiş)

1 çay kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı zerdeçal

3 bardak tavuk suyu

2 kaşık tereyağı

2 kaşık zeytinyağı

1 çay kaşığı şeker

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencereyi kızdırın. Etlerinizin üzerine tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağı eklediğiniz tencerede etlerinizi yüksek ateşte kavurun.

Daha sonra soğanları ekleyip biraz daha kavurun. Tavuk suyunu ekleyip etler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Etleri ve soğanları süzüp suyunu sıcak olarak bekletin.

Haberin Devamı

Patlıcanları kızartıp kağıt havluda dinlendirin. Bir pilav tenceresine tereyağı ekleyip pirinçleri, üstüne kimyon, zerdeçal, tuz, karabiber ve şekeri ekleyerek saydamlaşana kadar kavurun.

Yaklaşık 2,5 bardak etin pişme suyundan sıcak şekilde ekleyip, kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.

Demlenme aşamasında etleri ve patlıcanları ekleyerek karıştırıp, demlenmeye bırakın.

Taze domates soslu peynirli patlıcan katları

MALZEMELER

2 adet bostan patlıcanı

300 gr dil peyniri (ya da taze mozarella)

100 gr rendelenmiş eski kaşar ya da parmesan

1 tabak un

1 avuç fesleğen

Kızartmak için sıvı yağ

DOMATES SOS İÇİN

1/2 adet soğan (yemeklik)

3 diş sarımsak rendesi

3 adet domates (rendelenmiş)

1 kaşık salça

1 çay bardağı su

2 adet kesme şeker

3 kaşık zeytinyağı

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Patlıcanlarınızı 1 cm kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Tuzlu suyun içinde bekletip kurulayın. Bu arada domates sos için, bir tencerede zeytinyağını ve soğanları, tuz ve karabiber ekleyerek soteleyin.

Haberin Devamı

Soğanlar yumuşayınca salça ve sarımsak ekleyip biraz daha kavurun. Rendelenmiş domates, su ve şekeri ekleyip 45 dakika pişirin. Suyu eksilirse sıcak su ilave edebilirsiniz.

Kuruladığınız patlıcanları una bulayıp kızgın yağda kızartıp kağıt havluya alın. Bir fırın kabının altına biraz domates sos sürün. Daha sonra bir dilim patlıcan, bir dilim dil peyniri ekleyip biraz daha domates sos sürün.

Aynı işlemi 4 kat olacak şekilde yapın. En üstüne rendelenmiş parmesan peyniri serpip, peynirler eriyene kadar önceden 190 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder