Önümüzdeki hafta Sevgililer Günü’nü kutlayacağız. Ben de evde sevdiğiniz için hazırlayabileceğiniz bir menü veriyorum. Yapılması kolay ama lezzetli, şık ve hafif olmasına özen gösterdim. Üstelik önceden hazırlayıp bekletebilir, son dakika sadece ısıtarak da servis edebilirsiniz. Tatlı hariç tüm tabakların tarifini de iki kişilik tuttum. Mutlu bir Sevgililer Günü dileğiyle.
BARDAKTA KARİDES KOKTEYL
MALZEMELER
200 gr karides (istediğiniz boyutta kabuksuz ve sırt tarafı temizlenmiş, isterseniz dondurulmuş kullanabilirsiniz)
2 kaşık mayonez
1/2 kaşık ketçap
1/2 kaşık hardal
1/2 kaşık limon suyu
1 kaşık worcester sos (büyük marketlerde var)
2 kaşık ince kıyılmış dereotu
1 kaşık ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Bir tencerede su kaynatın. İçine tuz serpin.
Karidesleri boyutuna göre yaklaşık 2 ila 3 dakika haşlayıp, soğuk buzlu suya alın.
Geri kalan malzemeyi iyice çırpın. Karidesleri içine alıp biraz buzdolabında bekletin.
Daha sonra şık bardaklara bölüştürün. Limon dilimleri ile servis yapın.
ORİJİNAL SEZAR SALATASI
MALZEMELER
1/2 adet marul (irice doğranmış yaprakları kuru)
1 bardak fırında kızartılıp küp kesilmiş kruton ekmek
1 adet kayısı kıvamında yumurta (dilimlenmiş)
2 kaşık iri rendelenmiş parmesan peyniri
SOS
1 yumurta sarısı
1 kaşık tatlı hardal
1 diş sarımsak püresi
1 tatlı kaşığı worcester sos (yoksa bir çay kaşığı bal)
1 kaşık sirke
1 kaşık limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Derin bir kaseye yumurta sarısını alın. Tuz ve karabiber serpip, sarımsak püresi ve hardalı ekleyin. İyice çırpın.
Limon suyu, sirke ve worcester’i ekleyin. İyice çırpın. Zeytinyağını çok yavaş ekleyerek çırpın. Kalın bir sos kıvamına getirin.
Marul yapraklarını kaseye alıp iyice yedirin.
Güzel bir salata kasesinde, üzerine kruton ekmek, rende parmesan ve yumurta ekleyerek servis yapın.
Orijinal sos tarifinde 1 adet de ançuez konservesi kullanılır. Ben koymadım...
Sote ıspanak ve kremalı patates püresi üzerinde dana madalyon
MALZEMELER
2 adet dövülmemiş 180 gr cıvarında dana bonfile
1 kaşık tereyağı
3 kaşık zeytinyağı
1 sap taze biberiye
KREMALI PATATES PÜRESİ İÇİN:
3 adet patates (haşlanmış ılık ve küçük doğranmış)
1 çay bardağı krema
1 kaşık tereyağı
2 kaşık süt (gerekirse biraz daha fazla, patatesin cinsine göre)
1 çay kaşığı muskat (varsa)
1 avuç rende peynir
Tuz, karabiber
SOTE ISPANAK İÇİN:
3 bardak ıspanak yaprağı
1/2 adet soğan
3 kaşık zeytinyağı
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Tuz, karabiber
ET SOSU İÇİN:
1 çay bardağı et ya da tavuk suyu
1 kaşık soğuk tereyağı
1 kaşık krema
HAZIRLANIŞI
Tencerede tereyağı ile birlikte patates hariç püre malzemesini kaynatın. Patatesleri ve peynirleri ekleyip bir ezici ile püre haline getirin.
Bir kapta zeytinyağında soğanları, tuz, karabiber ve şeker ekleyerek iyice yumuşatın.
Ispanakları ekleyip renklerini kaybetmeden 5 dakika soteleyin. Bir tavayı ocakta kızdırın.
Etlerin üzerine zeytinyağı döküp biraz masaj yapın. İki tarafına tuz ve karabiber serpin.
Eti kızgın tavaya alın biberiye dalını da tavaya atın. Etin bir tarafı renk almaya başlayınca 1 kaşık tereyağını tavaya ekleyin. Eti çevirin.
Üzerine tavada eriyen tereyağından bir kaşıkla dökün.
Çok fazla pişirmeden orta derecede yaklaşık dörder dakika pişirip etleri ve biberiyeyi kenara alın.
Tavadaki yanmış yağı dökün. Soğuk tavuk suyunu tavaya ekleyip dibini kazıyın.
Bir taşım kaynatın. Su biraz çekince soğuk tereyağını ekleyip çırpın.
Krema ekleyip çırparak bir taşım kaynatın.
Tabağa patates püresini koyun, üzerine sote ıspanak ve en üste de etleri yerleştirin ve sos gezdirin.
PORTAKAL SOSLU PANNA COTTA
MALZEMELER
? 250 gr süt
? 250 gr krema
? 150 gr şeker
? 1 tatlı kaşığı vanilya
? 1 kaşık portakal suyu
? 2 adet portakal kabuğu rendesi (sadece turuncu kısımları)
SOS İÇİN:
? 2 adet portakal (küp şeklinde içindeki zarı da soyulmuş)
? 1 kaşık şeker (portakala göre artırılabilir)
? 1 kaşık bal
? 1 kaşık tereyağı
? 1 kaşık limon suyu